szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ingyenes újság májusban tér vissza, de nem rikkancsok terjesztik majd, hanem a boltokban lehet hozzájutni – immár a Brit Media hátszelével.

Visszatér a nyomtatott Pesti Hírlap – derül ki a cég péntek délutáni közleményéből, amely szerint az újságot májustól vehetik ismét kezükbe az olvasók, úgy, ahogy korábban is: ingyen. 

A lapot mindeddig rikkancsok terjesztették, ám a koronavírus-járvány miatt a kiadó felfüggesztette a print változatot, a szerkesztőség online folytatta a munkát. Ezután érkezett a hír, hogy az addig főszerkesztőként dolgozó Kerényi György azonnali hatállyal felmondott. Az új főszerkesztő Trencséni Dávid lett.

Az újonnan nyomtatásba kerülő Pesti Hírlapot a kisebb-nagyobb boltokban lehet majd beszerezni. A digitális verzió minden nap délután öt órától válik elérhetővé az újság weboldalán. A kiadó közleményében arról is írt, hogy “a stabil működés fenntartása és a hosszú távú fejlesztési stratégia megvalósítása érdekében a Pesti Hírlap kiadója, a Global Post a Brit Mediával közösen működteti tovább a napilapot április 10-étől”.

Ahogy a hvg.hu korábban megírta, a Pesti Hírlap a nyomtatott változat szüneteltetése közben pénzügyi befektetőt keresett, így többek közt a médiaérdekeltségekkel is rendelkező LMP-s országgyűlési képviselővel, Ungár Péterrel is egyeztetett a lap tulajdonosa. Végül azonban Ungár helyett a Fidesz-barát rabbihoz, Köves Slomóhoz köthető médiavállalat, a Brit Media Kft. lett a megmentő.

A Media1.hu szerint a Brit Media Kft. a tulajdonosa a 168 Óra hetilapot kiadó Telegráf Kft.-nek, melynek cégregiszterében folyamatosan végrehajtási eljárások jelennek meg. Ennek oka, hogy a cég, írják a cikkben, gyakorta nem fizeti ki a lejáró számlatartozásait külső szerzőinek.

A Pesti Hírlap kiadójának közleménye szerint a Brit Media 20 százalékos tulajdonrészt szerzett az újságot működtető Global Post vállalatban. Azt is írták, hogy a tulajdonszerzés hátterében a Global Post koronavírus elleni védekezés érdekében hozott döntése áll, amelynek értelmében a kiadó március 13-ától felfüggesztette a Pesti Hírlap utcai terjesztését. Az újság április 17-étől digitális formában és online érhető el. “A világjárvány következtében kialakult gazdasági kihívások közös erővel történő legyőzése mellett a Global Post és a Brit Media hosszú távú célkitűzése, hogy szakmai és pénzügyi partnerként egy folyamatosan megújuló, hiteles tájékoztatást nyújtó lapot biztosítson olvasóinak, megőrizve a médium közel 180 éves szellemiségét”.

“Mivel a bevételkiesés mellett online jelenlétünk erősítését önerőből nem tudtuk volna biztosítani, a további működés érdekében tárgyalásokat kezdeményeztünk a lehetséges partnerek felkutatására” – mondta Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa. Elmondása szerint “stratégiai célkitűzéseikhez egyértelműen a Brit Media elképzelései álltak a legközelebb, akik ezentúl szakmai partnerként segítik a vállalat működését és támogatják a lap hosszú távú fejlesztését”.

A Brit Media Kft. ügyvezető igazgatója, Udvardi Gábor szerint kiadóként kötelességünknek érzik, hogy "a világjárvány hatására kialakult kihívásokkal teli helyzetben segítsük a médiapiac nehézségekkel küszködő szereplőit. Feladatunk továbbá, hogy a minőségi tartalmak nyújtásával ne csak az olvasóink objektív tájékoztatását biztosítsuk, hanem értéket is teremtsünk számukra". "(...) Bízunk benne, hogy a tulajdonszerzéssel hozzájárulhatunk az online és a jövőben visszatérő nyomtatott napilap színvonalának megtartásához és a jövőbeni tartalomfejlesztéshez. Amennyiben azt látjuk, hogy részvételünkkel a lap működéséhez és értékteremtő tevékenységéhez ténylegesen hozzá tudunk járulni, a további tulajdonszerzés lehetőségét is napirenden tartjuk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi