szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A GVH szerint az egyik legnagyobb magyar kereskedelmi csatorna üzemeltetője nem szolgáltatott információkat a Central Digitális Média Kft. megszerzésére irányuló üzlettel kapcsolatban, ezért 20 millió forintra büntették.

A Gazdasági Versenyhivatal megbüntette a Magyar RTL Televízió Zrt.-t (M-RTL), mert akadályozta egy ügylet feltárását és ezzel elhúzta az eljárást, írta honlapján a GVH.

Az M-RTL Zrt. 2016-ban kötött szerződést a Central Digitális Média Kft. megszerzésére, amelyhez a Médiatanács nem járult hozzá, ezért azt a Gazdasági Versenyhivatal megtiltotta. A GVH-nak 2020 márciusában új eljárást kellett indítania az ügyben, az új vizsgálat során a GVH felhívta az M-RTL-t, hogy mutassa be az aktuális piaci adatokat és a tranzakció jelen körülmények közötti kereteit.

Az M-RTL áprilisában a COVID-19 miatti világjárvány káros hatásaira hivatkozva kérte a GVH által szabott adatszolgáltatási határidő meghosszabbítását 45 nappal, amihez a hivatal hozzájárult, ennek ellenére a versenyhivatal szerint az M-RTL május végi beadványában nem szolgáltatta a kért piaci adatokat, és arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a GVH gyakorlatával, más módon sem adta meg ezeket az adatokat.

A közlemény szerint az M-RTL egymásnak ellentmondó információkat közölt a tranzakció tárgyát illetően. A GVH a televíziós társaság adatszolgáltatásának ellentmondásossága miatt nem tudott intézkedni a Médiatanács ilyenkor kötelező megkereséséről.

A GVH szerint az M-RTL elhúzta az eljárást és akadályozta tényállás feltárását, a versenyhivatal ezért 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki.

Az előzmények

A többek között az RTL Klub mögött is álló M-RTL Zrt. televíziós 2016 szeptemberében jelentette be, hogy 30 százalékos tulajdonrészt vásárolt az online tartalomszolgáltatási piacon jelentős részesedéssel bíró Central Digitális Média Kft.-ben. Később az origo.hu azt közölte, hogy értesülések szerint a Médiatanács várhatóan nem adja áldását az ügyletre. A portál egyébként 25 perccel hamarabb adta ki a hírt, mint ahogy a Médiatanács vonatkozó ülése elkezdődött volna.

A testület egyébként tényleg elkaszálta az üzletet. Azt írták, hogy "a tervezett összefonódás a televíziós és digitális területen együttesen a tulajdonosi koncentráció jelentős erősödésével járna, az összefonódás eredményeként a véleménybefolyásolási képesség a releváns piacon olyan mértékben változna, amely veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését".

Az RTL később a GVH-nak küldött levelében vitatta a Médiatanács döntését, a csatorna szerint ténybeli hibákat vétett és rossz számítási módszereket vett alapul a hatóság, amikor nem engedélyezte az RTL–Centrál-üzletet.

Érdekesség, hogy miközben az RTL-Centrál-üzlet a fenti indokokkal nem jöhetett létre, addig a GVH egyszerűen nem vizsgálhatta - a kormány ugyanis nemzetstratégiai jelentőségűvé (!!) nyilvánította - a kormánypárti sajtóbirodalom létrejöttét, melynek során 476 médiatermék került a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!