szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány miatt több szolgáltatónál kikapcsolási moratóriumot hirdettek, de a Népszava szerint ennek rövidesen vége.

A hazai szolgáltatók hamarosan ismét felfüggesztik a szolgáltatást hosszú ideje tartozó ügyfeleiknél – írta a Népszava. Az E.ON és a tavaly tulajdonába került Elmű-ÉMÁSZ már megkezdte a lejárt tartozással rendelkező ügyfelek kiértesítését a lapnak küldött válaszok szerint.

Az NKM-nél egyelőre csak vizsgálják a kikapcsolási türelem megszüntetésének lehetőségét.

A hazai közművek a veszélyhelyzetre tekintettel március közepén hirdettek moratóriumot a lejárt tartozások miatt kikapcsolással fenyegetett háztartások számára. Az NKM akkor néhány tízezer olyan felhasználási helyet tartott nyilván, amely kikapcsolásra okot adó tartozást halmozott fel.

A Népszava szerint a tartozások száma mostanra némiképp nőtt. Az intézkedéssel egyidejűleg az NKM megszüntette a kikapcsolási értesítők kiküldését, miközben tapasztalataik szerint ezek hatására a többség rendezi a hátralékot.

Arra a kérdésre, hogy a személyes leolvasás visszaállítása mellett megadható-e a jövőben az éves mérőállás a már bejáratott elektronikus utakon, mindhárom szolgáltató különböző válaszokat adott. Az NKM-től azt közölték, hogy az elosztói rendszerek felé a webes felületeken a diktálás lehetősége továbbra is megmarad. Elmű-ÉMÁSZ-nál a továbbiakban is megadható az éves mérőállás az online ügyfélszolgálaton, az Energia App-on és telefonon keresztül. Az E.ON pedig dolgozik azon, hogy mobilalkalmazásukban a telefon kameráját használva hitelesen is meg tudják adni az óraállást az ügyfelek. Ennek bevezetéséig az E.ON-os területen a személyes leolvasás nem váltható ki – közölték a Népszava megkeresésére.

 Az NKM és az E.ON közleményében azt is jelezte, hogy július 6-tól szakaszosan és korlátozásokkal újraindulnak a központi ügyfélszolgálati irodák. Az intézmények ugyanakkor kizárólag előzetes, online, valamint az NKM-nél telefonos időpontfoglalással látogathatók. A Nemzeti Közművek a fiókirodák újranyitásán még dolgozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!