szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezárult a takarékok integrációja, jöhet a következő.

Lezárult a takarékszövetkezetek integrációja, a június végi informatikai átállás után a Takarékbank valamennyi fiókjában az országban teljeskörűen tudják intézni pénzügyeiket – közölte a Takarék Csoport. Az integráció 2013-ban kezdődött, az időközben eltelt hét évben 122 takarékszövetkezetet, három regionális bankot, majd az FHB csoportot, ezzel hatvanezer terméket, 9 számlavezető terméket és 6 netbanki rendszert vontak össze egyetlen szervezetbe. A csoport ennek során meg tudta őrizni 1,1 millió ügyfelét, növelni tudta hitelállományát, és megtartotta az ország messze legnagyobb fiókhálózatát – olvasható a közleményben.

Az új, közös kereskedelmi bank létrehozásával a Takarék Csoport üzleti irányító szervezetében, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben a treasury és befektetési üzletág mellett a stratégiaalkotó, üzleti irányító, kontroll és támogató területek maradtak, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. pedig jelentős portfóliótisztítást hajtott végre, és mára szakosított hitelintézetként kizárólag jelzáloghitelek refinanszírozásával foglalkozik.

A takarékszövetkezeti integrációt nem mindenki tartja sikertörténetnek: az Emberi Jogok Európai Bírósága éppen a napokban utasította el részvényesek egy keresetét, amelyben azt kifogásolták, az összeolvadás alapját adó törvény sértette a tulajdonhoz való jogukat. A pert két bank indította, a többség tehát elfogadta a feltételeket, ám nem feltétlenül boldogan: 2013-ban Demján Sándor üzletember, a takarékokat képviselő érdekvédelmi szerv, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként Orbán Viktornak címzett levélben kritizálta a kormányzati átszervezést szentesítő törvényjavaslatot.

Demján a törvény elfogadását nem tudta megakadályozni, három évvel később pedig újból a miniszterelnökhöz fordult, amikor a kormányközeli oligarchának számító Spéder Zoltán bankjába, az FHB-ba szállt be az integrációs szervezet, azt állítva, Spéder kiszipolyozza a takarékokat. Orbán ezt elutasította, ám egyfelől az MNB felügyelete alá helyezte akkor a takarékokat, és nem sokkal később kiesett a pixisből Spéder is.

Az, hogy a takarékok mennyire számítanak fontos terepnek a kormány számára most is láthatjuk: a csoport mostani vezetője a szintén a kormányhoz (és Mészáros Lőrinchez) közelinek tartott Vida József, aki tovább folytatja az integrálódást. Az új cél a Mészáros-kör többségi tulajdonában levő MKB és a jelenleg állami tulajdonban levő Budapest Bank integrációja, amelynek első jeleként a három hitelintézet megalapította a Magyar Bankholding Zrt.-t. A szakmában úgy tartják, a három teljesen eltérő profilú bank összefonódása majdnem olyan bonyolult lehet, mint a takarékszövetkezeti integráció, ám – mint a HVG e heti számában olvasható – némi kormányzati hátszéllel ez sem lehetetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

A plasztikai sebészet is óriásit profitált a koronavírusból

A plasztikai sebészet is óriásit profitált a koronavírusból