szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Törvényességi aggályok vetődhetnek fel a Magyar Bankholding néven emlegetett, alakuló szuperbank körül, emiatt azonban egyetlen hatóság sem fog szót emelni addig, amíg a hatalom hozza az üzletet.

Képtelenség ezt a három, borzasztóan különböző hitelintézetet összerakni, de legalábbis öt-nyolc év kell hozzá – hitetlenkedtek a HVG által megkérdezett szakértők – de talán nem számoltak azzal, hogy a Takarék, az MKB és a Budapest Bank fúziójában alakuló megabank a jelek szerint Orbán Viktor szívügye. Igaz, azóta, hogy a három bankcsoport megalapította a fúziójukat előkészítő holdingot, visszafogott a kormány: nem született például olyan határozat, amelyik – a KESMA médiaóriáshoz hasonlóan – az összeolvadást kivonná a Gazdasági Versenyhivatal kontrollja alól.

A leendő nagybankkal kapcsolatban a jelenlegi piacvezető OTP is megfogalmazott némi aggályt. A HVG-nek azt írták: „Reméljük, a létrejövő új szereplő nem fog a versenytársaihoz képest szabályozói vagy egyéb, nem piaci jellegű előnyöket élvezni.” Az MKB 2015-ös állami szanálása, majd Mészáros Lőrinc kezébe adása, vagy a takarékszövetkezetek bedalárása után azonban számítani lehet erre. Egy külföldön dolgozó bankár szerint a megabank megpróbálja elhappolni az OTP elől a közszféra, a köztisztviselők, önkormányzatok számláit, mert ezekkel a betétekkel lehet a különféle NER-projektek forrásigényét alacsony likviditási kockázattal fedezni.

További részletek az alakuló bankfúzióról a HVG csütörtökön megjelenő számában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szépen tartja még ma is a 200-as tempót ez a 1978-as Mercedes 450 SEL

Szépen tartja még ma is a 200-as tempót ez a 1978-as Mercedes 450 SEL

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot