szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tüntetésre a fideszes polgármester is elment, de a közmédia tudósítása szerint mindössze együttérzését tudta ajánlani a tüntetőknek.

Elmaradt béréért demonstrált az angol érdekeltségű ARJ Ruhagyár Zrt. mintegy kétszáz dolgozója hétfőn, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban. A vállalat tulajdonosai a koronavírus-járvány miatti megrendeléshiányra hivatkozva március 23-án függesztették fel a gyártást, az üzem 530 munkavállalóját pedig szabadságra küldték. A tulajdonosok később sem indították újra a gyártást, dolgozóiknak pedig azóta nem pusztán fizetést, tájékoztatást sem adnak a helyzetről.

Egyes dolgozókat maszk és védőruha varrására ugyan visszavették, de számukra az alapbérük hetven százalékát kínálták csak fel, és azt sem fizették ki teljesen – nyilatkozta Újvári Bertalanné szakszervezeti titkár a helyszínen az MTI-nek.

Mint mondta, mostanra körülbelül háromszázan maradtak a cégnél, a többiek felmondtak, és más munkát kerestek. Hozzátette:

a munkáltató az áprilisi bért csak részben fizette ki, a májusival el van maradva, és a júniusit sem sikerült teljesen rendeznie, illetve a kollektív szerződésben rögzített állásidőt sem fizettek ki.

A tulajdonos nem jelentett be tömeges elbocsátást, így a gyár bezárása esetén a régi dolgozók a végkielégítéstől is eleshetnek.

A cég nem vette igénybe a meghirdetett állami bértámogatást, felmondás hiányában a dolgozók az álláskeresési járadéktól is elestek, a közös megegyezéssel távozó munkavállalók pedig lemondtak a végkielégítésről – mondta el a hétfői tüntetésen Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke. A szakszervezet a következő lépésként felszámolási eljárást kezdeményezhet az ARJ ellen, vagy kérheti a társaság kényszertörlését, azonban ez hosszadalmas folyamat lehet. Elsődleges céljuk ezért, hogy gyorsítsanak az eljárásrenden, és javaslatokat tegyenek a dolgozók nevében.

Az ARJ korábban fejleszteni akart vásárosnaményi üzemén, az 5,4 milliárd forintos állami támogatást élvező beruházást már elő is készítették – mondta Filep Sándor, Vásárosnamény Fidesz-KDNP-s polgármestere.

Ehhez képest ez a helyzet "elkeserítő, ledöbbentő és méltatlan" szerinte. A tulajdonos felelőssége szerinte egyértelmű, fizetnie kell. Az MTI tudósítása szerint a polgármester az együttérzésén túl nem ajánlott mást a demonstráló munkásoknak. A tüntetésen Vámos Zoltán, az ARJ Ruhagyár Zrt. vezetőségi tagja nem kívánt nyilatkozni. A nyilvános cégadatok szerint a korábban Berwin Ruhagyár Zrt. néven működő társaság a 2018 júliusától 2019 júniusáig tartó időszakban 3,8 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 156 millió forint hiányt realizált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

Még várni kell a koronavírusos Sergio Perez visszatérésére

Még várni kell a koronavírusos Sergio Perez visszatérésére

A Wizz Air trükközésre hivatkozva korlátozza a pénzvisszatérítést

A Wizz Air trükközésre hivatkozva korlátozza a pénzvisszatérítést