szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Félezernél több dolgozó került tartós létbizonytalanságba, mert leállt a nagy múltú vásárosnaményi ruhagyár. A Népszava azt írja, hogy az angol tulajdonos nem fizet, de nem is bocsát el senkit.

Március 23-án állt le a munka az A.R.J. Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi üzemében, a dolgozók azóta fizetés nélküli szabadságon vannak. A Népszava azt írja, hogy már a márciusban addig ledolgozott időt is két részletben fizette ki a vállalat, azóta pedig az 530 dolgozó egy része egy fillért sem kapott. 270 ember átmenetileg maszkot, védőruhát varrhatott, mert az angol kézben lévő cég magyar vezetője szerzett sürgős munkát, de április vége óta semmilyen megrendelés sincs.

A maszkokért az eredeti bérük 70 százalékát kapták volna a dolgozók, de azt sem fizették ki teljesen – mondta a lapnak Újvári Bertalanné, az üzem szalagvezetője, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) ottani alapszervezeti titkára. Szerinte a külföldi tulajdonosok embertelen megoldást választottak: nem mondják ki a gyár bezárását, lebegtetik, hogy újra indulhat a termelés, de közben nem tesznek semmit.

A cikk szerint a dolgozók türelme és tartalékai fogytán, sorra írják alá, hogy közös megegyezéssel távoznak, pedig így nem jár nekik végkielégítés. Munkanélküliként viszont be tudnak jelentkezni, így három hónapra túlélést biztosít nekik az álláskeresési támogatás. A helyzet a cég budapesti telephelyén sem jobb, ott, ahol a szabászat és a vezetőség található.

A cég magyar vezetője a szerződésére hivatkozva nem nyilatkozott a Népszavának, a vállalat ügyeiben eljáró nemzetközi ügyvédi iroda, a Dentons pedig nem válaszolt írásban feltett kérdéseikre.

Vásárosnamény fideszes polgármestere, Filep Sándor szerint a város és a térség mindennapjait alapvetően befolyásolja a ruhagyár jövője. Mint mondta, a dolgozókat szállító buszos vállalkozó is bajban van, és a boltok forgalmán is meglátszik, hogy nincs pénzük az embereknek. Filep még reménykedik a megoldásban, hiszen az utóbbi évtizedekben többször került már csődközelbe az előbb Vörös Október Férfiruhagyár, majd Elite néven, később az angol Berwin cég tagjaként termelő társaság, de állami segítséggel mindig sikerült tovább lépnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csányi Nikolett Vállalkozás

Videó: A csődtől féltek, de a maszkgyártás megmentette őket

Alig két hete a szombathelyi Styl ruhagyár védőmaszkok gyártásába kezdett. Ez annyira bevált nekik, hogy – miközben több más helyi vállalkozás a csőd szélére került – megtarthatták az összes alkalmazottukat, sőt növelniük kellett a kapacitást. Most naponta 20 ezer darabot képesek legyártani, amit azonnal értékesítenek is, elsősorban önkormányzatok részére, illetve adományba adnak kórházaknak. A maszkok mosható, fertőtleníthető textilből készülnek, de a napokban elkezdik a légszűrős maszkok fejlesztését. Riportunk Szombathelyről.