szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezet pedig perre megy.

Március 23-án állt le a munka az A.R.J. Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi üzemében, a dolgozók azóta fizetés nélküli szabadságon vannak, ez összesen ötszáznál is több dolgozót érint – írtuk meg a hónap elején. A Mérce a helyi lap, a Szon alapján most úgy fogalmaz, július 13-án, hétfőn demonstrációt tartanak az üzem mellett, ugyanis nem pusztán fizetést, információt sem kapnak a dolgozók.

A megyei lap által megszólaltatott dolgozók elmondták, hogy a cég nem teljesíti kollektív szerződésben meghatározott bérfizetési kötelezettségét – a szakszervezet pedig korábbi ígéretéhez híven perre megy az elmaradt bérekért.

„A májusi és júniusi bérünket már egyáltalán nem kaptuk meg, és nem is tudjuk, kitől remélhetünk segítséget. Pedig a kollektív szerződésben ott van, az állásidőért pénz, az alapbér 100 százaléka jár a dolgozóknak” – nyilatkozta a lapnak Újvári Bertalanné szalagvezető és a BDSZ helyi alapszervezetének titkára, aki 35 éve dolgozik az üzemben.

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, Sulyokné Kruspán Rozália pedig azt mondta, „esély sincs arra, hogy ez pár napon belül megoldódik, ezért július 13-án 10 órától demonstrációt tartunk a gyár mellett.”

A dolgozókkal még március 22-én közölték, hogy a továbbiakban nem kell bejönniük, miután a cég angol tulajdonosa és a magyar üzemvezetőség úgy döntöttek, fizetés nélküli szabadságra küldik az üzem 570 munkását a megrendelések visszaesése, elmaradása miatt. Erről nem egyeztettek előzetesen a szakszervezettel vagy a munkásokkal.

Később 270 embert visszahívtak, ők maszkot varrnak, de – az eredeti tervek szerint – csak korábbi bérük 70 százalékáért, amiről később kiderült, nem is 70, csak 60 százalék.

(Kép: illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tarajos sült fogtak be a szegedi pályaudvaron

Tarajos sült fogtak be a szegedi pályaudvaron

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Miért jöttek vissza Magyarországra a medvék, farkasok, hiúzok?

Miért jöttek vissza Magyarországra a medvék, farkasok, hiúzok?