szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a magyar szálloda- és panzióvendégek száma is jócskán elmaradt a tavalyitól, a külföldieké pedig háromnegyedével zuhant vissza júliusban. A korábbi hónapokhoz képest már látszott legalább a magyar turisták számában némi javulás, de az is, hogy nem merték egyből megrohamozni a szálláshelyeket, ahogy lazábbak lettek a járványügyi szabályok.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Idén júliusban 42 százalékkal esett vissza a magyarországi turizmus – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A járvány miatt a külföldi vendégek 75 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el itt, mint egy évvel korábban, de a magyarok vendégéjszakáinak száma is 18 százalékkal kevesebb volt a tavaly júliusinál. Pedig ebben a hónapban már lazítottak a járványügyi szabályokon.

Mindkét adat növekedést jelent április-júniushoz képest, a belföldiek száma kimondottan nagyot, de a járvány előtti szinttől még távol járunk.

©

A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 38 milliárd forint volt, 41 százalékkal kevesebb, mint egy éve ilyenkor.

A legnagyobb visszaesést Budapest turizmusa szenvedte el, a fővárosba 88 százalékkal kevesebb külföldi látogatott, mint egy évvel korábban.

Júliusban 2860 kereskedelmi szálláshely, köztük 902 szálloda és 1109 panzió volt nyitva a hónap legalább egy részében. Ez sokkal több, mint az április 1297, a tavaly júliusi 3406-hoz képest viszonyítva azonban látható, hogy sok helyet még nem tudtak újranyitni.

Az év első hét hónapjában összesítve a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma 56 százalékkal esett vissza, a külföldieké 68, a magyaroké 44 százalékkal. Az árbevétel 55 százalékkal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer cserélt gazdát a sokmilliárdos villa

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer cserélt gazdát a sokmilliárdos villa