szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fővárosi önkormányzat és a budapesti kamara összeraknak egy vállalati segélyalapot, illetve kupon-programot indítanak, amely során előre lehet majd szolgáltatásokat vásárolni. Szeretnék, ha a jegybank a fővárost is finanszírozná kötvényvásárlásokkal.

A járvány idejére szóló együttműködési megállapodást írt alá a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – a dokumentum elérhető az önkormányzati honlapon, illetve Facebook-oldalán is bejelentette a megállapodást Karácsony Gergely főpolgármester.

A megállapodás öt pontból áll:

  • Az iparűzési adó felfüggesztésére vagy megszüntetésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által tett javaslatot elfogadhatatlannak tartják.
  • Az önkormányzat által javasolt ideiglenes, szektoriális különadó bevezetését általánosságban és első közelítésben a BKIK nem támogatja, de még egyeztetnek.
  • Az önkormányzat egyetért a BKIK javaslatával egy 2,5 milliárdos vállalati segélyalap létrehozására. Az önkormányzat biztosítja a pénz felét részben önként vállalt feladatok és fejlesztések eltörlésével, részben a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány forrásaiból.
  • A felek közös kuponprogramot indítanak: a budapestiek előre megvásárolhatják bizonyos vállalkozások szolgáltatásait (illetve az azok későbbi igénybevételét lehetővé tevő kuponokat), így támogatva a cégeket a járvány idején.
  • Az önkormányzat és a BKIK kidolgozzák egy válságkezelési kötvény kibocsátásának részleteit. Az elképzelés szerint a bevételt a válság kezelésére fordítanák, a kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank vásárolná fel. Az MNB-nek ehhez nyilván lesz egy-két szava – bár jelenleg is fut vállalati kötvényvásárlási programja, az államháztartást pedig állampapír-vásárlásokkal finanszírozza.

Nagy Elek, a BKIK elnöke a hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében azt mondta másfél hete: olyan nagy a válság, hogy akár meghökkentő javaslatok is szóba jöhetnek. Nagy Elek ekkor még azt mondta, a BKIK bizonyos megszorítások mellett nem zárkózik el az iparűzési adó felfüggesztésétől. Sőt, akkor arról is beszélt, hogy javaslatot készítenek az MKIK javára.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke újabban minden létező felületen azért kampányol, hogy a vállalkozásoknak legalább ideiglenesen ne kelljen iparűzési adót fizetniük. A nagy probléma, hogy nem pusztán adóügyi kérdésről van szó, az iparűzési adó ugyanis lényegében az önkormányzatok utolsó nagy, önálló bevétele, ennek híján tulajdonképpen lehúzhatnák a rolót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá

Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Megsemmisült az Alpokban közel 2500 méteren épült motormúzeum

Megsemmisült az Alpokban közel 2500 méteren épült motormúzeum