szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pörög a pénznyomda, vannak olyan állampapír-sorozatok, amelyeknek már közel a felét a jegybank vásárolta fel.

Újabb 40 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt keddi aukcióján az MNB, így összesen már 800 milliárd forint felett jár a májusban elindult eszközvásárlási program – írja a Portfolio.hu.

A teljes állampapírvásárlási program keretösszege eredetileg 1000 milliárd forint volt, ezt a múlt héten 2000 milliárdra emelték. Vagyis elvileg még bőven lenne tér a vásárlásokra. Néhány sorozat esetében viszont lassan közelíti az 50 százalékos határt a jegybank, ami ismét változást hozhat majd.

Szükség is van a jegybanki vásárlásokra az államadósság finanszírozásában: a járvány és a válság miatt a költségvetés hiánya, és azzal az államadósság ugyanis elszabadult. Októberre a GDP 73,8 százalékára nőtt az államháztartás bruttó adóssága. Az adósság három éve nem volt ennyire magas. Ez egy negyedév alatt 3,5 százalékpontos növekedést jelent. Nominálisan számolva 34 977 milliárd forintra nőtt az adósság, ami közel 4000 milliárd forint növekedés az év eleje óta.

Három éve nem volt ennyire magas az államadósság

Éves szinten ugyan csökkent a magyar gazdaság teljesítménye július és szeptember között is, de az látszik a KSH most kiadott számain: gyors volt a kilábalás, mielőtt ideért a járvány második hulláma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Ezrek ücsörögtek egymás mellett maszk nélkül, de aggódnak a partra sodródott tárgyak miatt Észak-Korában

Ezrek ücsörögtek egymás mellett maszk nélkül, de aggódnak a partra sodródott tárgyak miatt Észak-Korában

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök