szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2019-ben az összes NAV-os behajtási ügy ötödét az tette ki, hogy a kamarák hajtották a nekik járó regisztrációs díjat.

2015 és 2020 szeptembere között 367 ezer alkalommal kellett a NAV-nak a kamara kérésére vállalkozók ellen végrehajtást indítania. 2019-ben a NAV 869 ezer, külső megkeresők részére végzett behajtási ügyéből már minden ötödik ilyen kamarai regisztrációs ügy volt – írja a G7.

2012-től minden gazdasági társaságnak és egyéni vállalkozónak kötelező „regisztráltatnia” magát a területileg illetékes kamaránál. Ennek keretében cégmérettől függetlenül évi 5 ezer forintot kell fizetni. Nagyon sokan azonban nem fizették meg ezt a díjat, becslések szerint a cégek negyede-harmada. Ezért a NAV adók módjára behajtja azt a kamaráknak – az utóbbiak szempontjából ingyenesen. Nem kis összegekről van szó, 2019-ben már 4,7 milliárd forintot tett ki a kötelező regisztrációs díj.

A kamarai regisztrációs díj kérdése azért érdekes most, mert Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke újabban minden létező felületen azért kampányol, hogy a vállalkozásoknak legalább ideiglenesen ne kelljen iparűzési adót fizetniük. A nagy probléma, hogy nem pusztán adóügyi kérdésről van szó, az iparűzési adó ugyanis lényegében az önkormányzatok utolsó nagy, önálló bevétele, ennek híján tulajdonképpen lehúzhatnák a rolót.

Parragh László ezzel persze tisztában van, az Indexnek adott interjújában meg is jegyezte, hogy az önkormányzatok finanszírozása külön kérdés az iparűzési adótól. Nagyon helyesen, bár azért lendületből megállapította, hogy spórolni bizony mindig minden szervezet tud, ő pedig nem látja, hogy az önkormányzatok spórolnának. Továbbá a populizmust kerülendő rendkívül populista módon rögtön fehánytorgatta, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek négy helyettese is van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője