szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia tulajdonos szerint évek óta veszteségesen termelt az elavult gépparkú üzem, mert már nem kell a vevőknek az ementáli.

Bezárja zalaegerszegi sajtüzemét a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. – a korábbi Pannontej –, veszprémi egységét viszont továbbfejleszteni tervezi. A társaság szerint az átszervezésre az üzletvitel folytonossága, valamint az ellátási lánc biztonsága és fenntarthatósága érdekében van szükség.

A francia tulajdonú cég azt közölte: azért szüntetik meg a gyártást Zalaegerszegen, mert az elmúlt években tartósan veszteségessé vált a piaci körülmények változása miatt, drasztikusan csökkent ugyanis a kereslet az ementáli típusú sajtok iránt. A gyár emellett túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, az elavult gyártási technológia és géppark modernizálásához pedig irreális nagyságú befektetésre lenne szükség.

A zalaegerszegi üzem bezárásával 83 ember állása szűnik meg. A tervek szerint a felmondásokat két ütemben adják át, az elsőket április közepén, a továbbiakat július közepén. A Savencia jelezte: alternatív lehetőségeket is vizsgál, „hogy az átszervezés negatív szociális hatásait a lehető legnagyobb mértékben csökkenthesse”. Néhány dolgozónak például Veszprémben és Répcelakon ajánlottak munkát, igaz, mindkét város több mint 80 kilométerre fekszik a zalai megyeszékhelytől.

Az ATV kereste Zalaegerszeg polgármesterét, Balaicz Zoltánt (Fidesz–KDNP) aki azonban egyelőre nem nyilatkozott. Annyit közölt a csatornával, hogy próbálnak segíteni az elküldött dolgozókon.

A legutóbbi nyilvános cégbeszámoló szerint 2019-ben a Savencia Magyarországon 18,4 milliárd forintos árbevételt ért el, amiből több mint 5,2 milliárd származott exportpiacokról. A Zalaegerszegen, Veszprémben és Répcelakon akkor összesen 581 embert foglalkoztató társaság 916 milliós veszteséget könyvelt el 2019-ben.

(Képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán

Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Most sem változott a jegybanki alapkamat

Most sem változott a jegybanki alapkamat