szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Adóelőleg esetében azonban csütörtökig előre kell igényelni a csökkentést. Annak sem kell kétségbe esnie, aki lemarad a határidőről.

Az érintett kis- és közepes vállalkozások közel 90 százaléka (410 ezer cég) nyilatkozott már arról, hogy szeretné csökkenteni már az iparűzési adó március 15-ig fizetendő előlegét is - közölte a Pénzügyminisztérium.

A minisztérium szerint még egy nap van arra, hogy a vállalkozók leadják a nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de jelezték, az sem marad ki a csökkentésből, aki elmulasztja a február 25-i határidőt, mert egy igazolási kérelemmel később is pótolható, de azt legkésőbb az adóelőleg megfizetésének az időpontjáig érdemes elintézni.

A közel 400 ezer katásnak, a tevékenységüket idén kezdő vállalkozásoknak vagy az előtársaságoknak viszont nem kell nyilatkoznia, mert nekik eleve nem kell adóelőleget fizetniük.

A PM jelezte, hogy a fenti elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, ettől függetlenül automatikusan minden vállalkozásnak csak az egyszázalékosra csökkentett iparűzési adót kell majd 2022. május 31-ig megfizetnie.

A tárca emlékeztetett, hogy az összesen 150 milliárd forintos adóenyhítésre akkor jogosult egy cég, ha ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, és a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege négymilliárd forint alatt marad. Ennek kiszámításakor a vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell számítani, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

A "magyar konzervativizmus gondolatát" terjeszti majd külföldön egy új magyar folyóirat

A "magyar konzervativizmus gondolatát" terjeszti majd külföldön egy új magyar folyóirat

A börtönből telefonálva zsarolt ki 19 embertől közel 2 millió forintot egy rab

A börtönből telefonálva zsarolt ki 19 embertől közel 2 millió forintot egy rab