Tetszett a cikk?

A szépségiparban dolgozók attól tartanak, hogy a vendéglátóipar után most rajtuk a sor: ők maradnak kuncsaft és bevétel nélkül. Ráadásul nekik még bértámogatás sem jár, mert egyéni vállalkozók. Megkérdeztük a kormányt, miért bünteti az egyéni vállalkozókat az alkalmazottakkal szemben, noha már egy éve is szó volt arról, hogy a bértámogatást a katás vállalkozókra is kiterjesztik.

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a szépségiparban dolgozók a március 8-án életbe lépett szigorítások miatt. Fodrászok, kozmetikusok, masszőrök, kéz- és lábápolók húzták le a rolót két hétre. Leghamarabb március 22-én nyithatnak, ám a járványhelyzet miatt ezt nem lehet biztosra venni.

©

A vendéglátósok után most mi jövünk – jelentette ki Szőnyi Dorina fodrász. A járvány nem kímélte az elmúlt egy évben azt a szektort sem: a dolgozók bevétele meg sem közelítette a járvány előtti időszakét. A szépségiparban dolgozók a hvg.hu-nak azt mondták, a vendéglátás és a turizmus ellehetetlenülése miatt tőlük is eltűntek az ezekben az ágazatokban dolgozó vendégek, és az idősebbek is elmaradoztak. A magyarországi fodrászatok és kozmetikai szalonok 70-80 százaléka önként bezárt már a járvány magyarországi megjelenésének első szakaszában, és csak áprilisban nyitott újra, főként az addig elszenvedett bevételkiesés miatt. A KSH adatai szerint csaknem 50 ezer egyéni vállalkozó volt kénytelen tavaly tavasszal szüneteltetni tevékenységét. Legnagyobb arányban épp a fodrászok és a szépségiparban dolgozók tettek így.

A mostani szigorú intézkedéseket Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, ő többek között arról beszélt, hogy a bértámogatásokat minden most bezárni kényszerülő szektorra kiterjesztik a korlátozások időtartamára.

©

A Magyar Fodrász Kozmetikus Közhasznú Egyesület becslése szerint ma Magyarországon tízezernél több szalon működik, beleértve a fodrászatokat, a manikűrösöket, a sminkeseket és a masszőröket. Ezekben a szalonokban nagyjából harmincezren dolgozhatnak – ennyi embert biztosan érint a mostani bezárás. Közülük több mint 20 ezren szerveződtek közös Facebook-csoportba. Az egyik alapító, Drabant Fruzsina a hvg.hu-nak ezt azzal indokolta, hogy úgy érezték, nem áll ki senki a szakmájukért, magukra maradtak.

Azt szeretnénk elérni, hogy valóban kinyithassunk 22-én! Szeretnénk, ha a döntéshozók is látnák, hogy egyáltalán nem vagyunk járványügyi szempontból veszélyesek, kiemelten figyelünk az egészségügyi szabályok betartására, védőfelszerelésben dolgozunk, fertőtlenítünk, egyszerre csak egy vendéget fogadunk

– magyarázta.

Az ügyben petíciót is írtak az operatív törzsnek, ennek lényege, hogy a felhívják a figyelmet arra,

  • a szalonokban a fertőzés kockázata jóval alacsonyabb, mint például a jelenleg nyitva tartható üzlethelyiségek többségében,
  • a szépségipari szolgáltatás számos esetben elengedhetetlen, a folyamatban lévő kezelések megszakítása negatív következménnyel járhat a vendégek részére,
  • a magánegészségügy nyitva tartása mellett a szépségipar bezárása megítélésük szerint nem indokolt,
  • a szépségipar fehér vállalkozásainak ellehetetlenítése miatt ugrásszerűen megszaporodhatnak az olyan fekete/sufnis és sokszor kontár tevékenységek, amelyek komoly veszély jelentve a vendégekre nézve,
  • a szépségiparra kirótt korlátozás nemhogy nem éri el a célját, hanem inkább ront a fennálló helyzeten.

Ezért arra kérik az operatív törzset, hogy javasolja a kormánynak, engedélyezze a szépségipari szolgáltatásokat március 22-e után. A petíciót eddig több mint 40 ezren írták alá.

©

Drabant Fruzsina hozzátette, számukra is fontos, hogy ne terjesszék a vírust, ugyanakkor látni kell, hogy a szépségiparban dolgozók döntő többsége katás vállalkozó, így ők nem jogosultak a bértámogatásra. Hangsúlyozta:

A szakma 90 százaléka nem jogosult a bértámogatásra, így családok kerülnek most nagyon súlyos veszélybe. Nincsen semmilyen más bevételi forrásunk, mi nem tudunk online felületre átmenni, nincsenek alternatíváink, csak a szolgáltatásunkból élünk.

Sokan magánszemélytől bérlik az üzlethelyiséget, amelyért továbbra is fizetniük kell, egyéb kiadásaik mellett. A március 5-én megjelent kormányrendelet szerint ugyanis csak az állami vagy az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni.

A kormányrendelet egy további fontos rendelkezése, hogy a kata szerint adózó vállalkozások és vállalkozók, illetve a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók is mentesülnek a kata, vagy a szociális hozzájárulási adó fizetésének kötelezettsége alól. A kormány bértámogatást ígért minden, a járványhelyzet miatt lezárt szektornak, de például a fodrászoknál és egyéb szépségipari dolgozóknál szinte mindenki egyéni vállalkozó, és nekik csak a kata 50 ezres elengedése jár, nem pedig a bér 50 százaléka, mint a többieknek. Megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, miért büntetik, ha valaki egyéni vállalkozó, amint érkezik válasz, közöljük.

©

A kormány még tavaly áprilisban hirdette meg bértámogatási programját, és már akkor szóba került egy, a gazdasági élet képviselőivel tartott videókonferencián, hogy a katás vállalkozások is élhessenek a bértámogatással. Ebből azóta sem lett semmi. Megkeresésünkre az Innovációs és Technológiai Minisztérium most azt közölte, hogy

a koronavírus miatt átmenetileg bezárásra kényszerült, és ezért ágazati bértámogatásra jogosult vállalkozások minden munkavállalójukra igényelhetnek bértámogatást. Így a vállalkozások tételes adóját (kata) fizető vállalkozások dolgozói is részesülhetnek ágazati bértámogatásban, ha a vállalkozás azt a helyileg illetékes kormányhivatalnál kérelmezi.

Arra, hogy bértámogatásra miért kizárólag munkavállaló jogosult, egyéni vállalkozó nem, nem kaptunk választ.

Vállalkozó vagyok, egyedül dolgozom, én éhen dögölhetek?

– fakadt ki egyikük a Facebookon. Közben a kamara Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt ajánl a bajba jutott vállalkozóknak. A pénzt bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására lehet költeni. Azok a vállalkozók is beadhatják hitelkérelmüket, akiket kedvezőtlenül érintenek a járvány harmadik hulláma miatti, új korlátozó intézkedések. Ezzel az eddigi 25-ről 55-re nőtt a kedvezményezett vállalkozási főtevékenységeket tartalmazó TEÁOR-lista. A hitel változatlanul nullaszázalékos kamat mellett, 10 éves futamidővel, önerő nélkül, 100%-os előleggel és három év türelmi idővel igényelhető az MFB Pontokon. 100 milliárd forint van erre.

Ez csak pillanatnyi segítséget ad, hosszú távon eladósodáshoz vezet

– véli Drabant Fruzsina a hitellehetőségről. Úgy fogalmazott, nem lehet tudni, hogy 3 év múlva, amikor el kell kezdeni törleszteni, „milyen állapotok lesznek majd”. Szerinte „a gyorskölcsön nem megoldás a szektorban dolgozók részére”.  Hozzátette, ha továbbra is zárva kell tartaniuk, akkor a kata elengedése mellett ki kell dolgozni egy esetleges “bértámogatási” lehetőséget is az e szerint adózó vállalkozóknak. Hozzátette, ő és a kollégái nem segélyt vagy hitelt szeretnének, hanem dolgoznának.

Az Ön által jelzett probléma ismert a BKIK előtt

– írta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Szentesi Lászlóné Drabant Fruzsinának. A budapesti műkörömépítő ugyanis a kamarát is megkereste. Innen azt a választ kapta, hogy a BKIK folyamatosan gyűjti és elemzi a budapesti gazdaság helyzetét jelző információkat, és lehetőségeihez mérten intézkedéseket hoz a felmerülő problémák kezelésére. "Maximálisan megértve a bevezetett korlátozások által az Önök vállalkozásának okozott nehézségeket, a BKIK járványügyi kérdésnek tekinti az egyes üzletek bezárásáról hozott döntést" – olvasható a válaszlevélben.

"Ez nem üzletek kára kizárólag, inkább egyéneké. Hány olyan kollégánk van, akinek nincsenek anyagi tartalékai, még két hétre sem. Sokan gyereket nevelnek egyedül, albérletet fizetnek. Miből? Ha kapunk is bárminemű kompenzációt, az se holnap lesz" – reagált a főtitkár levelére Csorba Nikolett fodrász.

Közben a labornak tekintett Ausztriában mindössze egy hónapja lehet ismét fodrászhoz menni, igaz, csak 48 óránál nem régebbi negatív vírusteszt birtokában. Az is igaz, hogy ott tömeges és ingyenes a tesztelés, a schönbrunni kastélytól a gyógyszertárakig számos helyen ellenőrizhetik a helyiek a fertőzöttségüket – számolt be az Euronews.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?