szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Unió épp nemrég jelentette be, hogy beperlik a céget a késések miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soirot szerint ők soha nem ígérték túl magukat a vakcinákkal kapcsolatban. “Annyi vakcinát ígértünk, amennyiről tudtuk, hogy le tudjuk szállítani” – mondta Soirot a Reutersnek

A kijelentés annak fényében érdekes, hogy az Európai Bizottság április 26-án jelentette be, bepereli az AstraZenecát, mert a cég nem szállította le időben az uniónak megígért mennyiséget.

Soirot szerint ők mindent megtettek azért, hogy minél többet kapjon tőlük az Európai Unió, és bár csalódott, hogy nem tudtak még többet szállítani, de így is büszke a vállalatra, egyúttal elmondta, április végéig még 50 millió adag leszállítását ígérték.

Az EU álláspontja szerint viszont az AstraZeneca március végéig a vállalt kötelezettségeknek csak a negyedét teljesítette. Azt is ígérték, hogy június végéig leszállítanak 100 millió adagot, ami messze elmarad a szerződésben foglalt 300 milliótól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!