szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Áprilisban az ipari termelés valamivel alacsonyabb volt, mint márciusban, de sokkal nagyobb, mint 2020 áprilisában, mikor a gazdaság nagy része állt. A 2019. áprilisi szintet sikerült újra elérni.

2021 áprilisában az ipari termelés volumene 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét – írja első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2020 áprilisi bázis a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések, a gazdaság jelentős részének leállítása, leállása miatt rendkívül alacsony. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 59,2 százalékkal emelkedett.

A járvány hatásai miatt jelenleg a gazdasági adatokat nem igazán érdemes az egy évvel korábbiakhoz viszonyítani, hanem a megelőző hónaphoz, negyedévhez. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján

az ipari kibocsátás 2021. márciushoz képest 3,2 százalékkal csökkent.

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet.

Márciusban az ipari termelés valamelyest nőni tudott februárhoz képest.

A 2019. áprilisához viszonyított jelentős bővüléshez a feldolgozóipar szinte minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami főleg az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

A termelés az év első négy hónapjában 13,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!