szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt ígéri, mégsem lesz kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását – közölte a tárca. Hétfőn emlékeztetett a Telex, hogy szeptember elseje óta él az a rendelet, amely értelmében a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

Az ITM szerint a rendelet több egyeztetés után, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára készült el. Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban a minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását.

A módosítás lényege a tárca szerint, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A szakma a szeptemberben életbe lépett szabályozást elfogadhatatlannak, illetve irreálisnak tartja. Szerintük nem is igazán teljesíthető, olyan mértékű a munkaerőhiány az ágazatban. A problémás rendelet szerint szakképesítés kellene például a sültkrumpli-sütéshez, vagy a fagyifőzéshez, húspanírozáshoz.

Betarthatatlan szabállyal nehezíti meg a kormány a vendéglátósok életét

Az ágazat pedig már így is féltérden áll a munkaerőhiány miatt.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!