Tetszett a cikk?

Az első magyarországi Michelin-kalauzban két vidéki étterem is csillagot kapott: az esztergomi 42 és a tatai Platán Gourmet, utóbbi mindjárt kettővel lett gazdagabb. A két étterem séfjével, Barna Ádámmal és Pesti Istvánnal beszélgettünk a vidéki és általában a magyar gasztronómiában rejlő lehetőségekről.

A Michelin kilépett Budapestről, ahogy Barna Ádám és Pesti István is pár éve, amikor egy merész lépéssel egy vidéki étterem felvirágoztatására vállalkoztak. Az esztergomi 42 és a tatai Platán – ez utóbbi mára egy a Michelin által ajánlott bisztróra és egy most két Michelin-csillaggal jutalmazott fine dining étteremre vált szét – séfjei azonban nem csak abból merítkeznek, hogy kertjük lehet az étterem mellett.

A 42 egyik fogása
MTI / Szigetváry Zsolt

Pesti István autodidakta módon jutott el a csúcsgasztronómiáig, a Békés megyéből származó Barna Ádám az ottani hatásokat építette be a munkájába. De mit hoztak otthonról, és mit visznek haza a fine diningból? Mi magyarázza a csúcséttermek magas árait, és hogyan kerül egy csúcsétterem asztalára a rizseshús? Miért tartják bajnak, hogy eltűnőben van a makói hagyma, és mi kellene ahhoz, hogy a magyar konyhának is olyan híre legyen a világban, mint az olasznak vagy éppen a most divatos skandinávnak? Ezekről is beszélgettünk a hvg.hu stúdiójában.

  • 8:30 - Mennyire alkalmas a magyar konyha arra, hogy a csúcsgasztronómiában megjelenjen? Milyen lehetne a jó magyar konyha?
  • 17:50 - Mennyiben jelent könnyebbséget vagy nehézséget az, hogy nem Budapesten dolgoznak? Mi döntött amellett, hogy a főváros helyett a vidéket választották?
  • 24:30 - Mennyire könnyű megtalálni és megtartani egy csapatot az étteremben? A Covid és a válság hogyan érinti ezt, és miben jelent könnyebbséget a Michelin-kalauz elismerése? Mi jöhet a magyar gasztronómiában a következő időszakban?

Alaplé készül a Platán Gourmet-ban
MTI / Szigetváry Zsolt
  • 36:00 - Mi az, amivel most kísérleteznek? Hogyan születik meg egy fogás?
  • 43:50 - Mit gondolnak a ma divatos skandináv csúcsgasztronómiáról? Mit tanulhatunk ebből a kultúrából?
  • 50:30 - Az, hogy a főzés divatos, a gasztronómia pedig megbecsült lett, mennyire segíti a munkájukat? Mit gondolnak a főzős tévéműsorokról?
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gyükeri Mercédesz Vállalkozás

"Ehhez a társasághoz tartozni iszonyatosan nagy dolog"

A tatai Öreg-tónál működő Platán Gourmet étterem is két Michelin-csillagos lett a budapesti Stand bisztró mellett –jelentették be csütörtökön este, amikor kihirdették a csúcsgasztronómia legrangosabb elismeréseit, most először az egész országból. A Platán másik része, a Bisztró szintén bekerült a Michelin szélesebb, majdnem ötven éttermet tartalmazó válogatásába. A díjátadó után az étterem séfjével, Pesti Istvánnal beszélgettünk arról, mi az, ami inspirációt adhat a magyar konyhából, és mi az, ami nagyon hiányzik neki belőle.