Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Nem csoda, hogy annyi minden brutálisan drágul a magyar iparban, már az előállítás is sokkal több pénzbe kerül, mint egy évvel, vagy akár csak egy hónappal ezelőtt.
41,7 százalékkal voltak magasabbak októberben az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A drágulás folyamatos, még szeptemberhez viszonyítva is 3,7 százalékos volt. Ez nem az az ár, amelyet a vásárlónak ki kell fizetnie, de amikor ennyire nagy a termelői ár emelkedése, teljesen természetes, hogy az átszivárog a fogyasztói árakba is.
Ráadásul ezen belül a belföldi értékesítésre szánt termékek előállítása még jobban drágult, ott 67,7 százalékos volt az emelkedés. Ennek az oka a KSH magyarázata szerint az, hogy az energiaiparban óriási volt a drágulás:
145 százalékkal nőttek az ottani termelői árak.
Ehhez képest az, hogy az exportra szánt termékek előállítási költsége 28,4 százalékkal nőtt, még vissza is fogja az átlagot.
Az áremelkedés üteme egy kicsit lassul augusztus óta, de nagy öröm nincs ebben, amikor még így is 40 százalék fölötti. Hát még ha azt is hozzátesszük, hogy az exportra szánt termékek miatt van ez a kis lassulás, a Magyarországon értékesített áruk termelői ára egyre gyorsabban nő.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.