szerző:
Mérlegen
Tetszett a cikk?

Pincérkedik saját éttermében, de a vendégeknek nem árulja el, hogy ő a tulajdonos, abban pedig biztos volt, hogy előbb-utóbb meglesz a csillag, ha nem idén, akkor majd jövőre. A Mérlegen új adásában Kvasznicza Ferenccel, a Pajta tulajával beszélgettünk.

Eredetileg nem is étteremnek, hanem néptánctábornak indult, aztán bisztrókonyhává alakult, 13 év után pedig a Michelin-csillagot is megszerezte az Őrségben található Pajta. Kvasznicza Ferenc feleségével nyitotta meg az éttermet, podcastunkban pedig elárulta, biztos volt benne, hogy csak idő kérdése, és elnyerik a legrangosabb gasztronómiai elismerést.

De milyen létjogosultsága van a ráknak egy olyan hely étlapján, amelyek büszkén hirdeti, hogy helyi alapanyagokkal dolgozik? Milyen fogások kerültek fel a tavaszi étlapra, és hol készülnek az egyedi tányérok, amelyeken ezeket tálalják? Mennyire kell előre foglalni, tervben van-e a bővítés és egyáltalán, mit jelent a fine dining? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A műsor első felében pedig Galicza Dorina és Dzindzisz Sztefan arról is beszélget, hogyan alkalmazná a mesterséges intelligenciát a McDonald’s, milyen hátulütői vannak a készpénzes fizetésnek, és hol lenne a legabszurdabb az apróval bajlódni.

Hiába a Michelin-csillag, az ablakot még mindig a tulaj pucolja – a Pajta étterem sztorija

Pincérkedik saját éttermében, de a vendégeknek nem árulja el, hogy ő a tulajdonos, abban pedig biztos volt, hogy előbb-utóbb meglesz a csillag, ha nem idén, akkor majd jövőre. A Mérlegen új adásában Kvasznicza Ferenccel, a Pajta tulajával beszélgettünk. Iratkozz fel a Mérlegen csatornájára! Spotify: tiny.cc/MerlegenSpotify Apple Podcasts: tiny.cc/MerlegenApple Hallgasd meg a HVG többi podcastját!

Iratkozz fel a Mérlegen csatornájára itt: SpotifyApple Podcasts.

Vagy kövesd és hallgasd meg a HVG Podcastok műsorait az alábbi platformok bármelyikén: SpotifyApple PodcastsSoundCloudYouTube.

  • 00:00 Intro
  • 00:25 Készpénz vagy bankkártya?
  • 06:57 Így fejleszt a Meki
  • 11:49 A stúdióban Kvasznicza Ferenc, a Pajta étterem egyik alapítója
  • 11:56 A kezdetekről
  • 19:23 Milyen szempontok játszanak az alapanyagok beszerzésénél?
  • 23:11 Mit jelent a fine dining?
  • 28:40 A Michelin-csillagról
  • 32:41 Hogy áll össze a menü?
  • 37:43 Miért fontos, hogy több lábon álljon a vállalkozás?
  • 41:03 Hogy fogadták az étterem nyitását a helyiek?
  • 45:51 Van-e olyan feladat, amit alapítóként nem enged ki a kezéből?
  • 48:59 A Pajta jövőjéről
  • 49:38 Egy jó tanács azoknak, akik vállalkoznának

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!