A képzőművészet végérvényesen behatolt a sajtó, az irodalom és a film felségterületére.  Kihívja és olykor megszégyeníti a másik hármat: majd én, ha ti nem tesztek semmit! Tetszés szerint használja eszközeiket. Kesztyűt dob nekik, pedig önmagával elégedetlen:  kevés, hogy megmutathassa, mi zajlik a világban, követeli a jogot, hogy bele is avatkozzék. Ez a németországi Kassel kortárs művészeti kiállítása, a szeptember 15-ig látható Documenta tanulsága.

Az olasz multiplicity csoport (www.multiplicity.it) egy emlékezetes, 1996 karácsonyán lezajlott tragédia nyomába ered. Itália partjainál, 283 szingaléz illegális menekülttel a fedélzetén elsüllyedt egy halászhajó. A halászok hónapokon át fogtak ki holttesteket,  tárgyakat, sőt, személyes dokumentumokat, ám az olasz illetékesek megtagadták, hogy a hajóroncsot felhozzák a tengerfenékről. Balesetről beszéltek, eredménytelennek minősítve a mélyben végzett kutatásokat, elhallgatva felelősségüket abban, hogy a nyílt vízen két hétig embertelen körülmények között várakozó, elkeseredett menekültek között pánik tört ki, ami végül is halálukhoz vezetett. Két terem, rengeteg szöveg, végtelenítve pörgő videoszalagok, öt monitor egyszerre önti ránk az interjúkat. A multiplicity kutatási eredményeket, dokumentumfelvételeket mutat egymás mellett, protestál, professzionálisan használja az első, második nyilvánosságot, keresi a megoldást és a felelősöket. 
Miért egy művészcsoport dolga az oknyomozás? Vagy inkább: miért érzi úgy, hogy ez a dolga? Sem az igazságszolgáltatás, sem a politikusok, sem a civil társadalom, sem a média nem végzi el ezt a munkát? Romantikusnak látszik az igazságkereső művész szerepe, de rá maradt, hogy számba vegye, felmutassa a károkat, segítsen feldolgozni a traumákat. Helyettünk? - tűnődhet el a látogató a túlságosan is nyugodt Kassel túlságosan is üres kávézóiban. Kísért a hatvanas-hetvenes évek közvetlen politikai cselekvést sürgető mozgalmainak szelleme. A művészet a kapuk előtt. 
Az esztétizálásnak egy időre vége. Kasselben többségben vannak  a politikus művek. Sivan Eyal a ruandai tömegmészárlások képeit mutatja és az ottani média uszító szerepét vizsgálja. Sanja Ivekovic munkatáborba hurcolt anyja fogoly-sorszámát próbálja rekonstruálni eredeti dokumentumokból. Zarina Bhimji filmje az ugandai belvillongások lepusztult helyszíneit veszi szemügyre. Rasheed Masharawi egy palesztin családfő mindennapjait követi kamerájával: szökés a táborból Tel-Avivba, takarítás gazdag házaknál, alvás egy padláson, vissza a gyerekekhez az összekuporgatott fillérekkel. David Goldblatt egy dél-afrikai utcát fotóz reggeltől estig, Alfredo Jaar képek helyett szövegeket tesz elénk, hiányzó vagy eltüntetett fotók dokumentációját. Politikai manipulációk, etnikai konfliktusok, tömegkatasztrófák, háborúk,  túlnépesedett és elnyomorodott városok, a világ összes megoldatlansága.
A művészet saját erejét teszteli, s mintha nekigyürkőzne a lehetetlennek: kísérletet tesz a megértésre, a feldolgozásra, a megoldásra.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések