szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly a könyvpiac 62 milliárd forintos forgalmú volt, az idei szám a teljes összeg mintegy harmadát adó karácsonyi eladások nélkül még megbecsülhetetlen - mondja Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Karácsony körül ér csúcsra a kínálat: mintegy ötvenezer cím kapható most.

Koncentráció az értékesítésben
Magyarországon egy, a nemzetközitől eltérő modell figyelhető meg: a kiadók és kereskedelmi láncok nemhogy elkülönülnének, hanem a cégek több funkciót egyesítenek. Ez a két világháború közötti időszakot idézi: a kiadói, lapkiadói, nyomdai és bolthálózati tevékenységet is egy cég végzi - mutatott rá Zentai Péter László, az MKKE elnöke. Az országban jelenleg mintegy ezer kiadó működik, az értékesítés azonban folyamatosan koncentrálódik: a könyvpiac 90 százalékát mintegy 140 kiadó alkotja, a könyvtermés felét kevesebb mint húsz cég adja.
Elsősorban a kortárs magyar szerzők elismertségének és a gyermekirodalom előretörésének köszönhető az idei kimagasló könyvtermés - mondta Zentai. Ismertetése szerint igen gazdag a karácsonyi könyvkínálat, amely minden műfajra kiterjed, a teljes piacon pedig több mint ötvenezer könyvcím szerepel.
 
A gyermekkönyvek aránya a kínálatban - a Harry Potter-könyvektől datálható siker nyomán - elérte a tíz százalékot, a szépirodalmi kiadványok részesedése pedig 17 százalékra ugrott, míg az európai átlag tíz százalék körül van - emelte ki az elnök.      A Harry Potter-sorozat legjelentősebb hatását Zentai Péter László abban látja, hogy a gyerekek nem ijednek meg a vastag, képek nélküli kötetektől. A műfaji trend alapján Magyarország Európa legigényesebb közönségei közé tartozik. Az olvasóközönség kivételesen jó, messze a minőség uralkodik - jelentette ki. 
 
Boltháború?
Betű, kávé, wifi: terjeszkedő könyves plazák

A megszorítások után is maradt a könyvek 5 százalékos áfa-kulcsa; több könyvet veszünk, ám ettől még egy betűvel sem olvasunk többet. A kínálat mégis hatalmas. Az új boltok új trendet rajzolnak fel: kötelező lehet az ingyenes internet s a kávézó is a könyvpalotákban. Mindent a - talán nem is létező - olvasóért? (...)

Tovább a teljes cikkhez>>

A tudományos kötetek, a tankönyvek és szakkönyvek ugyanakkor az utóbbi idők kárvallottjai, a tudományos könyvkiadás mértéke öt százalékkal esett vissza, ami a könyvpiac legsúlyosabb gondja - szögezte le az elnök.
 
Aggasztónak nevezte a tendenciát, amelynek okaként az illegális fénymásolás jelentős mértékét jelölte meg. E téren a támogatás mértéke is drámaian beszűkült, a nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számító árból legkevésbé a szellemi munka részesedik - mutatott rá.
 
Tavaly a könyvpiac 62 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, az idei évi könyvpiaci bevétel a teljes összeg mintegy harmadát adó karácsonyi eladások nélkül még megbecsülhetetlen.
 
Zentai Péter László a gazdasági megszorítások hatásával kapcsolatban elmondta: a legjobb forgatókönyv az lenne, ha a fogyasztók a műszaki berendezések vásárlását fognák vissza, a könyv pedig előrelépne az ajándékozási listán. A könyvek azonban kárvallottjai is lehetnek a folyamatnak, mint másodlagos fogyasztási cikkek. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hárs Géza Kult

Betű, kávé, wifi: terjeszkedő könyves plazák

Magyarország legnagyobb könyvesboltját nyitotta meg az Alexandra terjesztő-és kiadóvállalat Budapesten, a Károly körúton. A megszorítások után is maradt a könyvek 5 százalékos áfa-kulcsa; több könyvet veszünk, ám ettől még egy betűvel sem olvasunk többet. A kínálat mégis hatalmas. Az új boltok új trendet rajzolnak fel: kötelező lehet az ingyenes internet s a kávézó is a könyvpalotákban. Mindent a - talán nem is létező - olvasóért?

hvg.hu Kult

Umberto Eco a díszvendég a Könyvfesztiválon

Umberto Eco lesz a jövő áprilisi, már hagyományos Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége - számol be a kultura.hu. Új regényének magyarországi premierjére érkezik majd. A fesztivál történetében először tengerentúli ország, Kanada szerepel kiemelt országként.

MTI Kult

A Frankfurti Könyvvásáron India a díszvendég

Több mint tizennégy futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait a világ legrangosabb könyvszakmai vásárán. A Frankfurti Könyvvásár idei díszvendége India, egyik központi témája a digitalizálás.

MTI Kult

Karácsonyra 27 hangoskönyvet jelentetnek meg

A Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesületének (MHKE) kilenc tagkiadója 27 új kiadvánnyal jelentkezik a karácsonyi ünnepekre – jelentették be a szervezet képviselői csütörtökön Budapesten.

MTI Gazdaság

Nőtt a magyar könyvpiac, de visszaesett a szépirodalom

A piacvezető és kisebb kiadók az elmúlt évben 58,2 milliárd forintos forgalmat regisztráltak, ami két százalékos növekedés a 2003-as 56,8 milliárd forinthoz képest. Visszaesés volt a szépirodalmi művek terén, nőtt az oktatási- és szakkönyvpiac, nőtt a CD-ROM eladás.

hvg.hu Kult

Milyen volt a tavalyi könyvpiac?

A Nagy Könyv évében ugyan jó mérleggel zártak, mégis stagnáló piacot, „beállt“ viszonyokat várnak 2006-ban a könyvpiac szereplői. Az elmúlt 15 év sikertörténete, a magyar könyvpiaci konjunktúra megtorpan? Vagy – más olvasatban – csak elérte lehetőségei jelenlegi maximumát? Miközben stabil az üzletmenet, számos kérdés megválaszolatlan marad, például az is, miből éljen az író, a fordító? A hvg.hu visszatekint a könyvpiac tavalyi évére.