szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már biztos, hogy a Műcsarnok félév múlva átalakul közhasznú társasággá, arról azonban még nem született döntés, hogy az intézménybe vonják-e az Ernst Múzeumot – közölte a tárca volt miniszteri biztosa.

"A Műcsarnok közhasznú társasággá alakítása egyértelműen eldőlt, amelyre még egy félév áll rendelkezésre, azonban még vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az Ernst Múzeum esetleg összevonásra kerüljön-e az intézménnyel" – mondta Farkas Katalin, a szervezeti átalakítás koordinálásáért felelős miniszteri biztos, akinek január elsején járt le féléves megbízatása.

Azt még nem tudta a volt miniszteri biztos megmondani, hogy ezzel megszűnne-e a kortárs művészet bemutatására szakosodott Nagymező utcai Ernst Múzeum. Farkas Katalin kérdésre válaszolva elmondta: még mindig nem dőlt az sem, hogy költségvetési intézmény lesz-e 2008-tól a ma részvénytársasági formában működő Nemzeti Színház. A kormány további hatásvizsgálatokat írt elő a nemzeti teátrummal kapcsolatban.

A volt miniszteri biztos megismételte, hogy január elsejével megalakult a Közgyűjteményi Ellátó Szervezet. Jelenleg tárgyalnak az érintett múzeumok vezetőivel arról, hogy melyiktől, mikor, milyen feladatokat vesz át az úgynevezett gesztor intézmény. A szervezet külön-külön, egyedi sajátosságaikat figyelembe véve köt majd szolgáltatási szerződést az intézményekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Szemléletváltást hozhat az új igazgató a Műcsarnokban

A fiatal művészettörténész-kurátor, Petrányi Zsolt lesz szeptember 1-jétől a Műcsarnok új főigazgatója; a kinevezés öt évre szól - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.

Műértő

Új lehetőség előtt a Műcsarnok

Ha nem is példátlannak, de még a magyar kortárs képzőművészeti élet sárdagasztó viszonyai között is szokatlannak tűnik, hogy egy fontos pozíció eldöntésében szerepet játsszon egy névtelen levél.

hvg.hu Kult

Műcsarnok: fordulat a jövő évben?

A budapesti Műcsarnok nemrég hivatalba lépett új igazgatója, Petrányi Zsolt ismertette jövő évi programjukat. Bizonyos megkerülhetetlen kiállítások maradtak, de új szempontokkal egészültek ki, közben pedig nem kevesebbet, mint egy európai szintű kortárs művészeti helyszín megteremtését kísérli meg az intézmény.

MTI Kult

Dalí a Műcsarnokban

Salvador Dalí világirodalmi alkotásokhoz készült illusztrációiból, vázlataiból és grafikáiból nyílik kiállítás április 1-jén Budapesten, a Műcsarnokban; Salvador Dalí: Aranykor címmel.