szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvankilenc éves korában egy Los Angeles-i kórházban meghalt Alice Coltrane neves amerikai jazz-muzsikus, a legendás szaxofonos, John Coltrane özvegye.

Alice McLeod néven született 1937-ben Detroitban, klasszikus zenét tanult, zongorázott, orgonált és hárfázott, de elhódította őt a jazz. 1960-ban a New York-i Birdland klubban egy koncerten találkozott John Coltrane-nel és a két zenész nemcsak egymásba szeretett, hanem egy idő után együtt is kezdtek dolgozni. Alice volt az, aki megerősítette Coltrane-t spirituális kutatásaiban, de társa volt a legextrémebb free-jazz kísérleteknél is.

Férjének 1967-ben bekövetkezett halála után önállóan Alice Coltrane folytatta zenei kísérleteit, amelyeket áthatott a hinduizmus szellemisége. A New Age zenei irányzat egyik elindítójának is tekintették. Az elmúlt negyedszázad során elsősorban egy hindu vallási közösség gurujaként tevékenykedett, csak ritkán jelentek meg lemezei. Utoljára tavaly ősszel lépett fel fiával, a szaxofonos Ravival közösen.

A szakmában Alice-t sokáig "közellenségnek" tekintették, miután Coltrane 1965-ben nem kisebb zongoristát küldött el miatta zenekarából, mint McCoy Tynert, aki azonban nem volt haragtartó ember, mert néhány évvel később Alice-szel duólemezt készített. Az asszony nemcsak Coltrane spirituális törekvéseit erősítette (ő játszik olyan lemezein, mint az Infinity, a Jupiter Variations vagy a Stellar Regions), hanem partnere volt afrikai ihletésű és free-jazz-es kísérleteiben is. Az özvegy - John Coltrane 1967-ben bekövetkezett halálát követő négy évtizedben - avatott kézzel kezelte néhai férje örökségét, számos, azóta nélkülözhetetlennek tekintett Coltrane-felvétel neki köszönhetően került kiadásra.

Közben Alice Coltrane egyre inkább a meditatív zene felé vonult, ő lett a jazz kevés hárfásainak egyike. Ez a szellemiség életére is kihatott: Sathya Sai Baba indiai guru tanítványa lett, felvette a Swamini Turiyasangitananda nevet, Kaliforniában spirituális központot alapított Vedantic Center néven, bár zenészként továbbra is Alice Coltrane néven lépett fel. E korszakának lemezeit az első New Age-felvételek között tartják számon, a legnépszerűbbek azonban a Carlos Santanával készült két album, a Welcome (1973) és az Illuminations (1974) volt. Később lemezei megritkultak, utoljára 2004-ben jelent meg CD-je Tranlinear Light címmel, amelyen fia, Ravi szaxofonozik. Vele lépett fel utoljára tavaly novemberben San Franciscóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!