szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múlt héten bejelentették: mintegy 1 milliárd forinttal jutna kevesebb a fővárosi fenntartású színházaknak. Márta István szerint alapos tévedésről van szó.

Márta István Kapolcson zenél.
Szerinte elkottázták
© kapolcs.hu
Márta István szerint vitás adatokat tartalmaz az a tanulmány, amelynek alapján a fővárosi tulajdonban lévő 13 színház költségvetését összesen csaknem egymilliárd forinttal csökkentené az önkormányzat. Az Új Színház igazgatója elmondta azt is, hogy a tanulmány színházakra vonatkozó részének kiigazítását csütörtökre készítik el a színházigazgatók.
 
A fővárosi színházigazgatók szeretnék, ha nem a tanulmány adatait használná a főváros, mert a GKI számítása "hibás, átláthatatlan és kusza" - tette hozzá. Közlése szerint az utolsó használható statisztika a 2005-ös évről készült, a GKI is ezt az évet veszi alapul. 

Az Új Színház igazgatója szerint ekkora elvonás nyomán összeomlana a főváros színházi élete. Most nem struktúra-átalakításról van szó, nem a színházi reform lehetséges útjáról, hanem akkora összeg megvonásáról, amely a színházi élet "lefagyasztását" jelentené - közölte. 
 
Mennyi az annyi?
Hány színház, hány forint
A  városházán elkészült költségvetési koncepció szerint a főváros az idén 1,8 milliárd forintot szeretne megtakarítani a kulturális ágazaton, ezen belül a színházaknak 1-1,1 milliárd forinttal jutna kevesebb támogatás - közölte Bőhm András a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke.

A szabad demokrata képviselő a múlt héten 14 színházról beszélt; eszerint tavaly a fővárosi önkormányzathoz tartozó színházak összesen 1,7 milliárd forint támogatást kaptak a  fenntartótól.
Azt szeretnék, hogy szakmai diskurzus és elemzések után fokozatosan vezessenek be változásokat, akár financiálisakat is.  
 
A fővárosi tulajdonban lévő 13 színház tavaly összesen 9,6 milliárd forintot költött. A színházak közül hat költségvetési intézmény (Katona József Színház, Vígszínház, Budapesti Operettszínház, Radnóti Miklós Színház, Budapest Bábszínház, Kolibri Színház), hét a főváros 100 százalékos tulajdonában lévő, közhasznú társaságként működik (Vidám Színpad, Új Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Thália Színház, Mikroszkóp Színpad, József Attila Színház, Madách Színház). Az Örkény István Színház nem önálló, a Madách Színházhoz tartozik - emelte ki.

A HVG színházi konjunktúra-elemzése

Rég nem látott népszerűségnek örvendenek a színházak, a többségük mégsem a nézőkből él. Egyebek közt ez is kiderül azokból a ranglistákból, amelyeket a HVG állított össze a társulatok és háttérintézményeik működését jellemző főbb mutatók alapján.

A kulturális tárca és a KSH kimutatása szerint 2005-ben (a bábszínházakat nem számítva) 52 pénzügyileg önállóan gazdálkodó, állandó épülettel és hivatásos társulattal rendelkező színház működött az országban. Bővebben itt!

Márta István rámutatott: a gazdasági kutatóintézet 10,9 milliárd forintról beszél, de ebben az összegben több intézmény működési költsége szerepel. Számításaik szerint a 13 színházat tekintve 9,6 milliárd forint volt a költségvetés 2005-ben.

Ebből az állami, központi támogatás 3,7 milliárd forintot (38 százalék), a színházak saját bevétele 3,8 milliárd forintot (40 százalék), a főváros támogatása pedig 2,1 milliárd forintot (22 százalék) tett ki. A fővárosi támogatást tekintve a tervezett csökkentés 50 százalékos elvonást jelentene - hangsúlyozta.  Az összesen 5,8 milliárd forintos fővárosi és állami támogatáshoz képest a csökkenés mértéke 17 százalékos lenne, ha ehhez hozzáadódik a 8 százalékkal számolt infláció, akkor összesen 25 százalékkal lenne kisebb a 13 színház támogatásának összege, ami katasztrófához vezetne - fejtette ki. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

HVG-kutatás: színházi toplisták

Rég nem látott népszerűségnek örvendenek a színházak, a többségük mégsem a nézőkből él. Egyebek közt ez is kiderül azokból a ranglistákból, amelyeket a HVG állított össze a társulatok és háttérintézményeik működését jellemző főbb mutatók alapján.

Kult

Nyári színházi fesztiválok

A színházi konjunktúra elérte a nyári rendezvényeket is: a júniustól augusztus végéig tartó, zömmel szabadtéri színházi kínálatot csökkenő források mellett is növekvő néző- és előadásszámok jellemzik.

MTI Kult

Kósa Lajos: színházat vesz Debrecen

Színházat vesz Debrecen - jelentette be a városvezetés frissen meghozott döntését Kósa Lajos polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón.

MTI Kult

Egyelőre nem tudni, mikor lesz színháztörvény

A művészeti és a színházi törvények megalkotásával kapcsolatos elképzelésekről beszélt Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége XVII. Kongresszusán csütörtökön Budapesten.

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának