szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

M. Tóth Géza Maestro című, 4,5 perces animációs filmje bekerült az Oscar-díjra felterjesztett öt legjobb mű közé - közölte a Magyar Televízió. A jelöltek között van Zsigmond Vilmos operatőr is, aki egy ízben már meg is kapta az arany szobrocskát.

M. Tóth Géza: Maestro
Szerdán 19.30-kor, a Híradó után, az m1 levetíti a Maestro című, Oscar-díjra jelölt animációs rövidfilmet.

M. Tóth Géza Maestro című, 4,5 perces animációs filmje bekerült az Oscar-díjra felterjesztett öt legjobb mű közé - közölte a Magyar Televízió (MTV). Az MTV és a Kedd Animációs Stúdió közös alkotásának négy vetélytársa az animációs rövidfilmek versenyében: a Danish Poet című kanadai film, a Little Matchgirl a Disneytől, a Lifted a Pixartól, és a szintén amerikai No Time For Nuts.

Ha a február 25-i Oscar-gálán a Maestro megkapja az elismerést, akkor Rófusz Ferenc A légy című alkotása után M. Tóth Géza munkája lesz a második magyar Oscar-díjas animációs film. A rendező az MTI-nek így nyilatkozott: a jelölés számára fontos szakmai referencia és elismerés. A már több fesztiválon is díjat nyert filmnek ez a mostani a jelölés a negyvenedik elismerése - tette hozzá.

M. Tóth Géza azt tervezi, hogy feleségével együtt részt vesz az Oscar-gálán, filmstúdiók meghívására már február közepén az Egyesült Államokba utazik.

A rendező 2005-ben készült animációja egyszerű ötletre épül: a művész egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Hallucinációit jeleníti meg a film, tele humorral, zenei leleménnyel, a végén csattanóval.

Az Oscar-nevezést megelőző kvalifikációs vetítéseket augusztusban tartották a Los Angeles-i Laemmle filmszínházban. A nevezett filmek közül tíz került tavaly decemberben a jelölés "előszobájának" számító listára.

M. Tóth Géza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán tanít. A rendező 2005-ben A csodálatos mandarin című, a Bartók-évre készített alkotásával keltett feltűnést. A kékszakállú herceg vára című filmjét a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon mutatták be.

A tervek szerint májusra készül el M. Tóth Géza legújabb alkotása, amelynek jelenleg Ergo a munkacíme.

Az idei jelöltek között van még Zsigmond Vilmos operatőr is, a magyar származású filmes Brian De Palma Black Dahlia című filmjét fényképezte. A világhírű operatőr az 1956-os forradalom alatt több főiskolai társával megörökítette a forradalom eseményeit, s 1956 novemberében Kovács László operatőrrel - táskájukban csaknem tízezer méternyi filmfelvétellel - elhagyta Magyarországot, és az Egyesült Államokban telepedett le. 1978-ban ő fényképezte Michael Cimino rendező a vietnami háború borzalmait és utóhatását bemutató filmjét, a Szarvasvadászt, melynek operatőri munkálataiért ezúttal be kellett érnie az Oscar-jelöléssel, de a Brit Filmakadémia a kultuszfilm megejtő képi világáért így is operatőri díjjal jutalmazta.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!