szerző:
MTI/hvg.hu

Az egész stáb sikerének nevezte Bollók Csaba és Rohonyi Gábor rendező, hogy alkotásával elnyerte a legjobb szerzői, illetve műfaji film díját a kedden véget ért Filmszemlén. Bollók Csaba - mint az Iszka utazása vetítése után elmondta - még nem tudja pontosan, hogyan alakul a filmben szereplő, a romániai Zsil-völgyében élő gyerekek sorsa.

Varga Mária, az Iszka utazása főszereplője.
Rendkívül kemény világ
A rendező 2005 őszén forgatta az Iszka utazását, amelyet csaknem négy évnyi előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerekkel, Varga Máriával való véletlen találkozásból született.

A Zsil-völgyében, igen szegény körülmények között élő Varga Mária és húga, Varga Rózsika az alkotás főszereplői- és részben saját életüket játsszák. Egyébként mindketten vendégek voltak a Magyar Filmszemlén; a film bemutatóját követően pedig a stábbal tartanak Berlinbe, a Berlinale vetítésére, ahová már a hazai szemle előtt beválogatták az alkotást.
Mint Bollók Csaba a budapesti Uránia moziban, a film vetítését követően a hvg.hu-nak elmondta; megrázó volt a vetítés után felnőtt embereket könnyezni látni, noha a film nem akar meghatni senkit, nem a könnyzacskókat veszi célba. Mint a rendező mondta, nem volt könnyű áthozni a gyerekeket a magyarországi vetítésre, s a berlini út után még nem tudni, hogyan alakul majd sorsuk. Visszatérnek közegükbe, amely - mint a rendező fogalmazott - talán még szegényebb annál is, amit az Iszka utazásában látni lehet.

A film valóban minden pátosz nélkül ábrázol egy rendkívül kemény világot;azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek idő előtt felnőtté érik. Utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba vetődik, gyerekkereskedők hálójába kerül.
 
Bollók Csaba az MTI-nek úgy fogalmazott: az elkészülést követően kiengedte a filmet a kezéből. "Ami a szemlén történik, és maga a díj az alkotás életéhez tartozik". Mint mondta, Szász Jánossal - aki a szemlén a legjobb rendezőnek járó díjat kapta - megbeszélték, hogy örülnek egymás sikerének. "A rendező az elismerést megosztja az egész stábbal, akinek a film sikerét köszönheti" - hangsúlyozta Bollók.
 
Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmjét a legjobb műfaji alkotásnak ítélte a szakmai zsűri, elismerve a film ötletességét, gazdag humorát. A Konyec - Az utolsó csekk a pohárban egy idős házaspár boldogságkereséséről szól. Amikor már a végrehajtók fenyegetik a külvárosi lakótelepen élő férfit és nőt, a férj bepattan Szélmadárnak becézett, Csajka típusú kocsijába, és kirabolja az első, útjába kerülő postafiókot. Az első rablást több másik is követi, és a pár bujkálni kénytelen. A főszerepben Keres Emil, Földi Teri, Schell Judit és Schmied Zoltán látható.
 
Rohonyi Gábor kedden azt mondta: álmában sem gondolta volna, hogy elnyeri a díjat, még nem jutott túl az első örömön. "Ez a díj az egész stábnak jár. Külön drukkoltam, hogy Keres Emil és Földi Teri kapjon elismerést" - közölte a rendező, hozzátéve: eddig kizárólag ebben a filmben élt, a jövőről legfeljebb álmai vannak.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Kult

Magyar film az Oscar-várományosok között

M. Tóth Géza Maestro című, 4,5 perces animációs filmje bekerült az Oscar-díjra felterjesztett öt legjobb mű közé - közölte a Magyar Televízió. A jelöltek között van Zsigmond Vilmos operatőr is, aki egy ízben már meg is kapta az arany szobrocskát.

hvg.hu Kult

A magyar film megint szép lesz

Az idei szemle kétségkívül a fiatal filmesek ünnepe volt. Nem csak azért, mert a játékfilmes díjak zömét az új generáció söpörhette be, hanem azért is, mert a 21 versenyfilm mintegy harmada elsőfilmes rendező munkája. Ha az eltérő ízlés és gondolkodásmód miatt nem is, a mennyiség és minőség okán mindenképpen igaz a kijelentés: van magyar filmes újhullám.

hvg.hu Kult

Két héten át magyar filmek New Yorkban

A magyar filmnek szentelt nagyszabású vetítéssorozat kezdődik október 27-én New Yorkban. Az Ellenállás és Újjászületés: A magyar mozi 50 évvel ’56 után című kéthetes vetítéssorozatnak a Lincoln Center for Performing Arts ad otthont, mely Amerika vezető kulturális intézményeinek egyike. Közel harminc filmet tűznek műsorra a sorozatban.

hvg.hu Kult

Filmszemle díjak: Konyec, Iszka, Ópium

Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a kedden véget ért 38. Magyar Filmszemlén. A rendezői díjat az Ópium alkotója vehette át.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A romantikus biodark találkozása Tottival

A Filmszemlén február 2-án, a rangos Berlinalén 14-én vetítik az Iszka utazása című új, hazai filmet. Zenéjét T-Bali jegyzi. A művésznév egy kísérletező zenészt takar, akit a nagyközönség a Moszkva tér című filmből, az alternatív színtér pedig az I.O.N nevű dark formációból ismer. Volt orgonajavító, színházi zenész és rockgitáros is. És valamiképp maradt is, mindez együtt.

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra

Választási csalást sejt az ellenzék, feljelentést tesznek

Választási csalást sejt az ellenzék, feljelentést tesznek

Itt a Viber új funkciója, napokon belül mindenkinél bekapcsolják

Itt a Viber új funkciója, napokon belül mindenkinél bekapcsolják

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Meghalt Riz Levente XVII. kerületi polgármester

Meghalt Riz Levente XVII. kerületi polgármester