szerző:
MTI

Mintegy száz világpremiert tartanak a csütörtökön kezdődött 57. Berlini Filmfesztiválon, ahol csaknem 400 filmet mutatnak be, köztük öt magyar alkotást, és legalább egy magyar díj is lesz: Mészáros Márta kapja a Berlinale Kamera díjat.

Varga Mária az Iszka utazása főszerepében.
A Zsil völgyéből Berlinbe
A fesztiválra rekordszámú, összesen 4921 filmet neveztek. Végül 373 filmet válogattak be a programba, és mintegy száz alkotást a Berlini Filmfesztiválon mutatnak be először a közönségnek. A vetítéseket a város számos mozijában közel ötven különböző teremben tartják, és a szervezők várakozásai szerint a tíz napos fesztiválra 180 ezer mozirajongó látogat el.

Idén öt magyar film is részt vesz a Berlini Filmfesztiválon, amire egyébként 1994 óta nem volt példa. A rövidfilm versenyben indul Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című 7,5 perces animációs etűdje. A Generation elnevezésű versenyprogram filmjei közt lesz látható Bollók Csaba Iszka utazása című alkotása az utcagyerekek életéről, amelyért a rendező a kedden véget ért 38. Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb szerzői filmnek járó elismerést. A Berlinale Panorama szekcióban indul a magyar szemlén a legjobb elsőfilmesnek járó díjjal kitüntetett Bogdán Árpád Boldog új élet című műve, amely a Berlinale legjobb első film díjáért is versenyre kel. Ugyancsak a Panorama válogatásába kapott meghívást Esztergályos Károly Férfiakt című rendhagyó szerelmi története. 2006 legsikeresebb magyar mozifilmje, Goda Krisztina rendezése, a Szabadság, szerelem a Berlinale Special válogatásába kapott meghívást, és a European Film Market-en a forgalmazóknak is bemutatják.

Bollók: az egész stáb sikere a díj
(...) A Zsil-völgyében, igen szegény körülmények között élő Varga Mária és húga, Varga Rózsika az alkotás főszereplői- és részben saját életüket játsszák. Egyébként mindketten vendégek voltak a Magyar Filmszemlén; a film bemutatóját követően pedig a stábbal tartanak Berlinbe, a Berlinale vetítésére, ahová már a hazai szemle előtt beválogatták az alkotást.

Mint Bollók Csaba a budapesti Uránia moziban, a film vetítését követően a hvg.hu-nak elmondta; megrázó volt a vetítés után felnőtt embereket könnyezni látni, noha a film nem akar meghatni senkit, nem a könnyzacskókat veszi célba. Mint a rendező mondta, nem volt könnyű áthozni a gyerekeket a magyarországi vetítésre, s a berlini út után még nem tudni, hogyan alakul majd sorsuk. Visszatérnek közegükbe, amely - mint a rendező fogalmazott - talán még szegényebb annál is, amit az Iszka utazásában látni lehet. (...)
Olvassa el a hvg.hu cikkét itt!
Az öt film mellett más magyar vonatkozása is van az 57. Berlinalénak: Mészáros Márta - a Berlini Filmfesztivál történetének első renedezőnő-díjazottja - február 13-án veszi át a fesztiváligazgató Dieter Kosslicktól a Berlinale Kamera díjat, amellyel a fesztivál életében fontos szerepet betöltő személyiségeket tüntetnek ki 1986 óta. Ebből az alkalomból újra műsorra tűzik az Örökbefogadás című filmet, amelyért Mészáros Márta 1975-ben kapta meg az Arany Medvét.

A Cannes-i és a Velencei Filmfesztivál mellett a legrangosabbak közé számító Berlinálén a hagyományokhoz híven idén is számos nagy filmsztár és rendező személyesen mutatja be legújabb munkáját. Így például Berlinbe várják második rendezése, a CIA megalapításának történetét feldolgozó The Good Shepherd (A jó pásztor) bemutatójára Robert de Nirót és a film főszereplőjét, Matt Damont, és ott lesz új filmjével (The Good German - A jó német) Steven Soderbergh rendező és George Clooney is, aki egy amerikai újságírót alakít a második világháború végén Németországban játszódó filmben.

Mindkét alkotás versenyez az Arany Medvéért, csakúgy, mint a Bordertown (Határváros) című krimi, amely a mexikói-amerikai határvidéken történt, híres, máig feltáratlan gyilkosságsorozatról szól. Két főszereplője, Jenifer Lopez és Antonio Banderas is végigvonul majd a vörös szőnyegen.

A fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért idén összesen 22 film verseng. Szakértők szerint elsősorban amerikai-francia vetélkedés várható, már csak azért is, mert Amerikából és Franciaországból érkezett a legtöbb film (7 és 4) a versenybe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A romantikus biodark találkozása Tottival

A Filmszemlén február 2-án, a rangos Berlinalén 14-én vetítik az Iszka utazása című új, hazai filmet. Zenéjét T-Bali jegyzi. A művésznév egy kísérletező zenészt takar, akit a nagyközönség a Moszkva tér című filmből, az alternatív színtér pedig az I.O.N nevű dark formációból ismer. Volt orgonajavító, színházi zenész és rockgitáros is. És valamiképp maradt is, mindez együtt.

MTI/hvg.hu Kult

Rohonyi és Bollók: az egész stáb sikere a díj

Az egész stáb sikerének nevezte Bollók Csaba és Rohonyi Gábor rendező, hogy alkotásával elnyerte a legjobb szerzői, illetve műfaji film díját a kedden véget ért Filmszemlén. Bollók Csaba - mint az Iszka utazása vetítése után elmondta - még nem tudja pontosan, hogyan alakul a filmben szereplő, a romániai Zsil-völgyében élő gyerekek sorsa.

hvg.hu Kult

Filmszemle díjak: Konyec, Iszka, Ópium

Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a kedden véget ért 38. Magyar Filmszemlén. A rendezői díjat az Ópium alkotója vehette át.

Ha mostanában eltűnik a wifi a számítógépén, ne csodálkozzon – ez egy ismert Windows-hiba

Ha mostanában eltűnik a wifi a számítógépén, ne csodálkozzon – ez egy ismert Windows-hiba

Apákról szól majd a TV2 új vígjátéksorozata

Apákról szól majd a TV2 új vígjátéksorozata

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen

Felborult a tűzoltóautó a diákoknak tartott bemutatón Vácon – videó

Felborult a tűzoltóautó a diákoknak tartott bemutatón Vácon – videó

Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Finoman ugyan, de már az iPhone 11-et fricskázza egy videóban a Samsung

Finoman ugyan, de már az iPhone 11-et fricskázza egy videóban a Samsung