szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztette állásából Korcsmáros Györgyöt, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját csütörtökön az intézményt fenntartó győri önkormányzat. Az igazgató ellen a csütörtöki zárt ülésen fegyelmi eljárás megindítását rendelték el a gazdálkodási területen tapasztalt hiányosságok és jelentős összegű költségvetési túlköltekezés miatt.

A fegyelmi eljárást lezáró közgyűlésig Forgács Pétert, a színház művészét bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával a közgyűlés - jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatón Németh Zoltán alpolgármester.

Közlése szerint a fegyelmi eljárás megindítását belső ellenőrzés előzte meg, amely a gazdálkodási területen ismétlődő, nagyszámú és jelentős súlyú hiányosságokat, továbbá nagy összegű költségvetési túlköltekezést állapított meg.

A zárt ülésre vonatkozó rendelkezésekre hivatkozva nem hozott nyilvánosságra konkrétumokat a revizori jelentésből az alpolgármester, annyit azonban elmondott, hogy a feltárt esetekben megsértették az önkormányzati rendeleteket, fedezet nélküli vállalásokat tettek, és találtak a revizorok szerződés nélkül, el nem végzett munkáért kifizetett számlát is.

A túlköltekezés összegét nem számszerűsítette Németh Zoltán, de utalt arra, hogy meghaladja a színigazgató által korábban nyilvánosságra hozott 80 millió forintot.

Németh Zoltán emlékeztetett arra, hogy Korcsmáros György 15 éves igazgatósága alatt korábban is voltak hasonló visszásságok a színház gazdálkodásában. 1999 óta a közgyűlés több ízben napirendre tűzte a színház gazdasági ügyeit, és az ellenőri megállapítások nyomán az igazgatót írásos figyelmeztetésben, majd megrovásban részesítette a testület. Az alpolgármester elmondta, hogy a mostani döntésnél sokat nyomott a latban az úgynevezett apartman-ügy: a színház Bükfürdőn 13 apartman üdülési jogát vásárolta meg jelentős összegért, és erről nem egyeztetett a fenntartó önkormányzattal. Németh Zoltán cáfolta, hogy a közgyűlés mostani döntése politikai indíttatású lenne, hozzátéve: gazdálkodási ügyről van szó, hiszen a városvezetés politikai színezetétől és az önkormányzati testület összetételétől függetlenül születtek meg a korábbi döntések is.

Újságírói kérdésre válaszolva az alpolgármester közölte: Korcsmáros György a közgyűlésre nem kapott meghívást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását