szerző:
hvg.hu

A kulturális oligomonopóliumok megtörését, egyes PPP beruházások nyereségének kulturális célú visszaforgatását, az alternatív színtér és az új alkotók nagyobb támogatását, a pénzköltés hatékonyabb ellenőrzését említi a legfontosabb szempontok között színházi vitánk újabb hozzászólója. Struktúraváltás a kultúrában; harmadik rész!

Vörös Miklós szociológus, kulturális elemző az eddigi véleményekhez szól hozzá. A vitát az indította itt a hvg.hu kultúra rovatában, hogy miközben sokat hallani arról, hogyan akarja a főváros saját fenntartású színházainak támogatását csökkenteni, szinte semmilyen nyilvános diskurzus nem folyik arról, hogy ezzel párhuzamosan milyen szerkezeti változások kellenének a kulturális intézményrendszerben.

Talán égetőbb kérdés e percben a kórházreform, pedig – nem túlzás állítani – az alapkérdés hasonló. Azaz: milyen szolgáltatást finanszírozzunk közpénzből? Mit és mennyiből támogassunk? Az egész jelenlegi hazai reformdialógus egyik sarokköve a közpénz és a magánpénz aránya az egyes területeken. Érvényes kérdés ez a kultúra területén is, s közben a színházi vita már rég nem csak a színházakról szól, hanem a kulturális szisztéma egészéről.

Szabó György, a Trafó Kortárs Művészetek Háza igazgatója a hvg.hu-n publikálta dolgozatát, amelyben a budapesti színházi térkép radikális újrarajzolására tesz javaslatot. A kulturális minimum meghatározása után az ingatlanok felhasználását és a hozzájuk rendelt támogatást javasolja újragondolni. A közgaszdász-kultúraszervező szemével készült javaslatot az egykori kulturális alpolgármester, Marschall Miklós kritizálta több ponton. A szerepek és pénzek újraosztása helyet finomhangolást javasol: azaz a főváros kössön mindenre kiterjedő pontos szerződéseket a színházaival és keményen tartassa is be ezeket.

Vörös Miklós dolgozatában (Verseny a közpénzből és a közpénzért), amelyet a hvg.hu-n letölthetővé tettünk; most visszamegy az alapelvekig. Fontosnak nevezi az esélyteremtést: az új alkotók bevonását a kulturális piacra és új, közösségi kulturális színterek megnyitását. Közben javasolja az erősebb projekttámogatást, a „falakba beépülő” intézményfenntartás rovására. A nemzeti intézmény-státusz rendszeresen felülvizsgálatát: ebbe a kivételes körbe ne csak bekerülni lehessen, hanem ki is esni abból.

Noha – mint írja – sokan bírálják a pályázati rendszert, mert a kulturális oligopóliumok szimbolikus súlya és személyes lekötelezettjei a nagy kulturális intézmények projektjeit hozzák helyzetbe a kicsikkel, az alternatívokkal szemben, mégis a pályáztatás szélesítését javasolja. Közben azonban az ellenőrzés, a monitoring erősítését, a közpénz elköltésének szigorúbb számon kérését.

Kitér a forrásteremtésre is. Mint ismeretes, Kóka János gazdasági miniszter felvetette a brit modell hazai bevezetését, azaz az állami szerencsejáték-bevételek kulturális célú felhasználását. Vörös szerint ez más, eddig finanszírozott területektől venné el a pénzt, s egy új típusú kulturális célú lottó vagy a mobiltelefon-használat profitja egy százalékának bevétel-generáló hatására vonatkozó tanulmány pedig ugyanakkor még nem áll rendelkezésre. De felveti, hogy a köz- és magán-partnerségi (PPP) konstrukciókban megvalósuló kulturális beruházások esetén is ki kellene kötni, hogy a magánbefektető a számára az állam által fizetett bérleti, lízing- vagy rendelkezésre állási díjat is forgassa vissza a kultúrába: nyújtson belőle szponzori támogatást valamely kulturális termék számára.

Olvassa el a színházi vitánk újabb hozzászólójának cikkét!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Radikális reform helyett finomhangolás

Ha korábban nem, hát most, hogy Budapest jelentős pénzt vonna el a fővárosi fenntartású színházaktól, igen élesen vetődik fel a kérdés: milyen kulturális infrastruktúrát is fizessünk közpénzből? A színházi rendszer volna a kultúra állatorvosi lova? Itt, a hvg.hu-n tette közzé szerkezeti reformjavaslatait Szabó György, a Trafó vezetője. Szövegét azzal a szándékkal közöltük, hogy vitát indukáljon. Ezért felkértünk szakmai hozzászólókat.

Kult

Egész pályás letámadás a vidéki színházaknál

Egy kaposvári '56-os színdarab betiltási kísérlete a legdurvább, de nem az egyetlen támadás, amit a jobboldal indított a vidéki színházak ellen. Az egymás után megüresedő direktori székeket Orbán Viktor hívei kerülgetik.

HVG Hetilap

Dráma egy elvonásban

A főváros bejelentette, hogy a kezelésében álló színházaktól, akár az egészségügy vagy a sport területéről, támogatást von el 2007-ben és 2008-ban. Az első számok 1 milliárdon felüli összegről szóltak. Tervezetek és az egyes színházakra vonatkozó táblázatok készültek, amelyek megjelentek a lapokban. Mire megjelentek, érvényüket vesztették. Ahogy elkezdődtek a színigazgatókkal a tárgyalások, úgy csökkent az összeg. Jelenleg valamivel több mint 200 millióról fog szavazni a fővárosi közgyűlés - a minisztérium ennyi elvonásnál még hajlandó folyósítani a korábban megállapított költségvetési támogatást.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Közpénzen fenntartott verseny van

A hazai színházi világ a budapesti pénzelvonásoktól hangos, ám alig hallani arról, hogyan lehetne más, finanszírozható szerkezetet kialakítani. "Két év múlva fenntarthatatlan lesz a Trafó" - mondja Szabó György is, akár a többi igazgató, közben azonban jelzi: itt az ideje újragombolni a kabátot. Akárcsak a kórházügyhöz, a színházi struktúrához sem nyúlt hozzá senki évtizedek óta. A főváros egyik legizgalmasabb helyének vezetője azt állítja: tud egy gyakorlati megoldást.

hvg.hu Kult

Színházi struktúraváltás: vitairat

Felvonásvég. Talán ezzel, a színházi zsargonból vett szóval jellemezhető a színházfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete. Budapesten kiderült: fenntarthatatlan a támogatási struktúra, és recseg-ropog alatta az intézményi szerkezet is. Egy hosszú felvonásnak - úgy látszik - vége. Még nem tudni azonban, mit hoz az új. A darab ugyanis most íródik.

MTI Kult

Több lépcsőben csökkennek a fővárosi színházpénzek

A korábban jelzett egy év helyett három esztendő alatt vonna el a fővárosi önkormányzat az általa fenntartott színházaktól 1,1 milliárd forintot. Színházigazgatók jelezték: még nem kaptak hivatalos információt az elképzelésről.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"A pénzügyi helyzet miatt lettünk bulvárszínház"

A kórházi ágyszámcsökkentés után színházi előadásszám-csökkentés jöhet? Nem tudni. Bár Budapest keményít: önkormányzati fenntartású színházainak egymilliárddal kevesebbet akar adni. A színigazgatók máris egységfrontba tömörültek és küzdenek az új feltételekért. Egy nem önkormányzati fenntartású színház vezetőjével beszélgettünk - ő jelenleg kívülről nézi, mit csinálnak a kollégák. Vagy mégsem?

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt