szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Magyarországon is tulajdonképpen minden megvan ahhoz, hogy megszülessen a következő Google" - kezdte Simó György, a T-Online vezérigazgatója, de mindjárt meg is mondta, mi az, ami mégis hiányzik, hogy egy ötlet kinője magát. "Intézményeket kell teremteni" - fogalmazott. A hely, ahol mindez elhangzott, efféle intézmény kíván lenni.


A Kitchen látványterve
Jól felszerelt konyha
© kitchenbudapest.org
A Kitchen Budapest-ről van szó; amelyet IT-, kommunikációs-, művészeti és üzleti szakemberek segítségével gründol a telekommunikációs megacég.

A Budapest "legcool-abb" körzetében, a Ráday utca egyik mellékutcájában megvalósuló Kitchen tulajdonképpen inkubátorház. Itt egy jól felszerelt laborban bárki megkaphatja a lehetőséget ahhoz, hogy ötletét, projektjét kifejlessze, kipróbálja, sőt - és valójában a Kitchen leginkább ezt szorgalmazza - társakat találjon a megvalósításhoz. A technikai alapú fejlődésben és az IT-társadalomban úgyis összeérnek a kérdésirányok; miért ne találkozhatnának hát a különböző tudományterületek, illeve művészeti területek képviselői is egy-egy projektben? 

Önmeghatározásában a Kitchen így fogalmaz: "A Kitchen Budapest egy városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely, ahol fiatal kutatók számára teret és eszközt biztosítunk a szabad gondolkodásra, s a kreatív csapatmunkára". A gyakorlatban pedig 13 fő számára ad 3-6 hónapos ösztöndíjat. A helyekre pályázni lehet, a kiírás hamarosan megjelenik, s másfél-két hónap múlva a most még üres Kitchen is startra kész lesz.

A Kitchen keddi informális bemutatkozásán ott volt az indító stáb is; azaz Somlai-Fischer Szabolcs programvezető,
Nagy Robin ügyvezető, a művészeti munka területéről érkezett Bircsák Eszter, aki a koordinációért felel (így például a pályázatokért), Halácsy Péter technológiai felelős, valamint megjelent Simó György és Simon András a Magyar Telekom részéről és György Péter, aki a tanácsadó team tagja.

Nehéz ügy: a "hard core" netes társadalom egy részében bizonnyal kételyeket ébreszt egy nagy cég jelenléte egy ilyen projektben. A leendő "konyhában" azonban kedden nem látszott semmi a negatív utópiákból, azaz abból, ahogy egy nagy telecom vállalat egyszer csak rátenyerel az apró ötletekre. Simó szerint amúgy mi sem természetesebb annál, mint hogy egy nagy cég próbálja megteremteni a feljesztés vállalaton kívüli platformjait is; s egyben visszaidézte saját tíz évvel ezelőtti élményeit az origo kifejlesztésével.

Elmondta azt is: a Kitchen-ben kifejlesztett projektek nem a T-com, vagy a T-Online tulajdonába kerülnek, hanem maradnak az ötletgazdáknál. Azonban kár elhallgatni, hogy a konyha a megegyezés terepe is lehet; nálunk ugyanis kevés a felület, ahol a vállalati szféra, az olykor periférikus új, innovatív szférával, esetleg a digitális ungerground-dal találkozhat. Talán ezért sem nálunk született meg eddig a következő Google, vagy iPod?

A Ráday utca mentén, a Biblia közből nyíló helyiség a kutatás mellett az oktatás terepe is lesz, prezentációk, workshopok lesznek és intézményi kapcsolatok is épülnek hazai és európai műhelyekkel, oktatási intézményekkel. Az elsőszámú partnerek a MOKK - Média Oktató és Kutató Központ és a MOME, azaz a Magyar Iparművészeti Egyetemből egy éve Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmé alakult iskola.

S hogy midez miért itt és most valósul meg? György Péter a konyha egyelőre üres falai között felfestette a jövőt. Egyrészt, mert nonszensz, hogy Magyarországon a "múlt századi" magaskultúra és az "otromba" közkultúra mellett alig marad hely másnak a kulturális- és médiatérben. Másrészt, mert hatalmas ütemben változik a világ.  György Péter az Egyesült Királyság példájára hivatkozott; a brit GDP hatvan százalékát - mint mondta - a hetvenes évek elején még a nagyipar adta. Ma a Cultural and Creative Industries, azaz épp az a terület, amelyre a Kitchen prozicionálja magát. "Budapest is ennek a nagy váltásnak a kapujában áll" - utalt a világban zajló átstrukturálódásra. És - fejezte be gondolatát - "nincs más esélye, mint hogy meg is valósítsa". Hamarosan ki fog derülni, a Kitchen mekkora szerepet játszhat ebben.
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Bécsi vér: digitális érhálózat a sógoroknál

"Elegünk lett abból, hogy pályázati kiírásokra várjunk. Meggyőztük a helyi művészeti és kulturális bizottságokat, a digitális kultúrát olyan formában kell támogatni, ahogyan a terület megkívánja: együttműködések szabad forrású rendszerén keresztül" - mondja Johannes Grenzfurthner, az osztrák NetzNetz egyik alapítója. A kulturális támogatásokat Európában egyedülálló módon osztja el és használja fel ez a bécsi netes közösség.

MTI Tech

Kutatás-fejlesztésben az USA és Japán lekörözi Európát

Az Európai Unió nem közeledik az Egyesült Államokhoz a kutatás-fejlesztés terén, miközben Japán helyzete tovább erősödött - olvasható az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentésében. A 25 EU-tagország rangsorában Magyarország a 15. helyen áll.