szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Paulay Edéről, a XIX. században, Tokajban született neves színházi rendezőről, a Nemzeti Színház egykori direktoráról nevezik el a Tokajban megépítendő új színházat, amelynek alapkövét pénteken helyezte el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos és Szabó György, az észak-magyarországi régió fejlesztési tanácsának elnöke.

A színház létesítése egy három ütemből álló projekt második szakasza - mondta Májer János, a város polgármestere, emlékeztetve arra, hogy az első ütem Tokaj egykori zsinagógájának kulturális és konferenciaközponttá alakítása volt.

A világörökség részeként számon tartott Tokaj-hegyaljai borvidék központja a térség kulturális-turisztikai vonzerejének növelését látja a színház megépítésében - hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a Farkas Pál építész által tervezett létesítmény alkalmas lesz nemzetközi szintű konferenciák, rendezvények lebonyolítására is.

A színház épülete a település kialakult, hagyományos építészeti kultúrájához igazodik, harmonizálva a tavaly átadott, felújított zsinagóga tömegével és karakterével - közölte a polgármester. A kulturális és konferenciaközpont szomszédságában épülő, 2500 négyzetméter alapterületű, háromszáz néző befogadására alkalmas színház csaknem egymilliárd forintos beruházásának  kétharmadát uniós forrásokból fedezi a város, a többit a központi költségvetés állja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Újból Vidéki Színházak Találkozója Budapesten

A Vidéki Színházak Találkozója keretében idén 18 vidéki teátrum 25 előadása látható 4 fővárosi helyszínen - ismertették a fesztivált szervező Thália Színház csütörtöki tájékoztatóján. A 8. vidéki színházi seregszemlén, árpilis 15. és május 4. között mutatják be a teátrumok az általuk kiválasztott darabokat Budapesten.

MTI Gazdaság

Bajnai: 300-350 milliárd forint uniós forrás érkezik

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv kifutó, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) induló pályázatai révén együttesen mintegy 300-350 milliárd forint uniós forrás érkezik Magyarországra az idén - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

MTI Itthon

Bajnai Gordon szerint kulturális váltásra van szükség

Több területen is kulturális váltásra van szükség, hogy Magyarország fejlődjön - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos a Magyarország holnap címmel rendezett kerekasztal-konferencián.

MTI Gazdaság

Bajnai utakat és hidakat ígér a vidéknek

Az Európai Unió pénzügyi alapjaiból 7,8 milliárd eurót fordít 2007-2013. között az Európai Területi Együttműködésre (ETE) - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az ETE-programokat előkészítő konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Salgó Andrea (hvg.hu) Itthon

Bajnai 100 százalékot ígér - interjú

Önerő nélkül is pénzhez juthatnak egyes, hátrányos helyzetű önkormányzati pályázók a 2007 és 2013 között érkező EU-s forrásokból. A pályázati rendszer további változásairól Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztost kérdezte a hvg.hu.

hvg.hu Kult

Színházi világnap: ne beszéljünk pénzről?

Ünneprontás a színházi világnapon gazdasági kérdésekről beszélni? Lehet. De mikor beszéljünk, ha nem most? Budapest első körben több mint 200 milliót vonna ki a színháztámogatásból, és úgy tűnik, az intézményi struktúra -ahogy eddig ismertük- fenntarthatatlan. S meglehet, nemcsak Budapesten. Elismert színházi-gazdasági vezetőkhöz intéztük körkérdéseinket.

MTI Gazdaság

Bajnai: kiemelt figyelmet kapnak a fejletlen régiók

Az észak-alföldi régió fejlettsége jelenleg az Európai Unió átlagának 36-37 százalékát éri el, miközben Budapesten ez a mutató 125 százalékos, ezért a fejlesztési forrásokat a jövőben az ország elmaradottabb részeire kell eljuttatni - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

hvg.hu Kult

Színházművészek ellen hangol egy szélsőséges webportál

Egy szélsőséges hangú webportál írása nyomán gyalázkodó leveleket és telefonokat kapott a kaposvári Csiky Gergely Színház és több művésze, az "56 06 / őrült lélek vert hadak" című előadás miatt. A darabban megidéznek egy ellentmondásos történetet 1956-57-ből.

hvg.hu Kult

Színházi struktúraváltás: vitairat

Felvonásvég. Talán ezzel, a színházi zsargonból vett szóval jellemezhető a színházfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete. Budapesten kiderült: fenntarthatatlan a támogatási struktúra, és recseg-ropog alatta az intézményi szerkezet is. Egy hosszú felvonásnak - úgy látszik - vége. Még nem tudni azonban, mit hoz az új. A darab ugyanis most íródik.

Kult

Egész pályás letámadás a vidéki színházaknál

Egy kaposvári '56-os színdarab betiltási kísérlete a legdurvább, de nem az egyetlen támadás, amit a jobboldal indított a vidéki színházak ellen. Az egymás után megüresedő direktori székeket Orbán Viktor hívei kerülgetik.