szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Óriási érdeklődés mellett vegyesen fogadták az újságírók kedd este a premier előtti sajtóvetítésen Tarr Béla A londoni férfi című filmjét a 60. Cannes-i Fesztiválon.

Nagy várakozás előzte meg a francia tengerparton a magyar versenyfilm bemutatóját: a nemzetközi sajtó képviselői zsúfolásig megtöltötték a cannes-i Fesztiválpalota közel kétezer fős Debussy termét Tarr Béla francia-német-magyar koprodukcióban készült alkotásának első nyilvános vetítésén.

A 2 óra 12 perces fekete-fehér alkotás bemutatója alatt megközelítőleg kétszázan hagyták el a termet, a végén ketten-hárman fütyültek, ugyanennyien bravóztak, a többség udvarias tapssal és visszafogottan fogadta a magyar filmet.

A film után a francia újságíróknak elsősorban a rendezés kapcsán volt megosztott véleményük: volt, aki szerint túlságosan esztétizált, plasztikus és nem valóságos a rendezés, mások viszont annak mélységét és kidolgozottságát hangsúlyozták.

A Georges Simenon azonos című bűnügyi regényéből Krasznahorkai László forgatókönyve alapján Magyarországon és a franciaországi Korzika szigetén forgatott koprodukciót magyar nyelven francia és angol felirattal láthatta a cannes-i sajtóközönség. Az angol és a francia szinkronizált változat még készül. A londoni férfi októbertől látható a francia mozikban.

Magyar alkotás 19 év után kapott meghívást a hivatalos versenyprogram 22 alkotása közé. A londoni férfi világpremierje szerda este lesz, amelyre Tarr Béla mellett a film főszereplői is hivatalosak.

A film forgatása két évvel ezelőtt kezdődött Korzikán, de a francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága és cégének, az Ognon Picturesnek a jelentős adóssága miatt a munka néhány nap múlva félbeszakadt. A tavalyi nyolcnapos magyarországi forgatást követően a megközelítőleg nyolcvan fős nemzetközi stáb idén február 12. és március 10. között 23 forgatási napot dolgozott a korzikai Bastiában.

A magyar részről Tarr Béla és Téni Gábor közös produceri irodája által gyártott produkciót francia részről a magyar rendező legutóbbi filmjének, a Werckmeister Harmóniáknak francia producere, Paul Saadoun és cége, a 13 Production vette át.

A film főhősét, Maloint, egy kikötői pályaudvaron dolgozó magányos váltóőrt - aki egy gyilkosság véletlen szemtanújaként morális problémákkal szembesül - a cseh Miroslav Krobot cseh színész-rendező, feleségét a brit Tilda Swinton alakítja. Lányukat Bók Erika játssza, akit a közönség Tarr Béla Sátántangó (1994) című filmjében kislányként ismerhetett meg.

A többi szerepben Derzsi János, Szirtes Ági, Lázár Kati, Lénárt István, Almási Albert Éva, Pauer Gyula és Horváth Putyi látható. A film operatőre Tarr Béla berlini tanítványa, a magyar származású Fred Kelemen, a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, míg a zenét a rendező korábbi filmjeinek komponistája, Víg Mihály szerezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Polanski faképnél hagyta a sajtót Cannes-ban

Faképnél hagyta az újságírókat a Cannes-i Filmfesztiválon Roman Polanski lengyel származású filmrendező egy sajtóértekezleten, mert szerinte csupán "üres" kérdéseket tettek fel.

MTI Kult

Magyar filmek a cannes-i filmvásáron

Tarr Béla A londoni férfi alkotása mellett - amely a hivatalos versenyprogramba kapott meghívást - további tíz magyar filmet vetítenek a potenciális vásárlóknak a 60. Cannes-i Fesztiválon.

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop