szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös megegyezéssel pénteki hatállyal távozott a Békés Megyei Jókai Színház éléről Konter László - jelentette be a megyei Önkormányzat elnöke a képviselő-testület zárt ülése után pénteken. Így a Konter ellen folyó fegyelmi vizsgálat megszűnik.


Domokos László, a fideszes többségű önkormányzat vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az idei esztendő áprilisában egy bejelentést követően fegyelmi eljárás indult a direktor ellen bizonyos gazdálkodást érintő kérdésekben, ami - mint mondta - nem érintette a Jászai-díjas Konter László művészeti tevékenységét.

A fegyelmi eljárást az önkormányzat pénteki döntésével megszüntette, mert a közös megegyezéssel Konter László közalkalmazotti jogviszony megszűnt. A megyei képviselők ezzel párhuzamosan Fekete Péter rendezőt bízták meg az igazgatói teendők ellátásával, ugyanakkor döntöttek arról is, hogy pályázatot fognak kiírni erre a posztra.

Konter László, aki 14 évig irányította a békéscsabai teátrumot, megerősítette a közös megegyezéssel való távozásának tényét, és többet nem kívánt mondani.

A 44 éves Fekete Péter az MTI-nek elmondta, hogy korábban tíz-tíz évet töltött előbb Németországban, majd pedig Nagy-Britanniában, ahol a walesi nemzeti színművészeti és zeneművészeti főiskola tanáraként dolgozott. Öt évvel ezelőtt a Nemzeti Színház külügyi igazgatói feladatait vállalta el, majd pedig független rendezőként tevékenykedett. Mint mondta, néhány hete Szabadkán, a vajdasági színházi fesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat Csáth Géza Emma című darabjával. Az igazgató feladatai közé tartozik, hogy a színházban megkezdődött gazdasági és szervezeti változásokat folytassa, illetve befejezze, de neki kell előkészítenie e következő évadot is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Znamenák István lett a kaposvári színház igazgatója

Znamenák István, a kaposvári Csiky Gergely Színház vezető színész-rendezője nyerte el a teátrum élére kiírt pályázatot; a 28 tagú kaposvári közgyűlés szerdán rendkívüli ülésen 22 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett szavazta meg a 41 éves jelöltet, aki 16 éve tagja a társulatnak

MTI Kult

Felfüggesztették a Győri Nemzeti Színház igazgatóját

Felfüggesztette állásából Korcsmáros Györgyöt, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját csütörtökön az intézményt fenntartó győri önkormányzat. Az igazgató ellen a csütörtöki zárt ülésen fegyelmi eljárás megindítását rendelték el a gazdálkodási területen tapasztalt hiányosságok és jelentős összegű költségvetési túlköltekezés miatt.

MTI Kult

Erkel Színház: két tervet dolgozott ki az Opera új vezetése

A Magyar Állami Operaház új főigazgatója két tervet dolgozott ki az Erkel Színházzal kapcsolatban: az egyik szerint csak a bezárásra ítélt épületet, a másik szerint azonban az Andrássy úti Ybl-palotát is felújítanák 2012-ig.

hvg.hu Kult

Színházi struktúraváltás: vitairat

Felvonásvég. Talán ezzel, a színházi zsargonból vett szóval jellemezhető a színházfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete. Budapesten kiderült: fenntarthatatlan a támogatási struktúra, és recseg-ropog alatta az intézményi szerkezet is. Egy hosszú felvonásnak - úgy látszik - vége. Még nem tudni azonban, mit hoz az új. A darab ugyanis most íródik.

hvg.hu Kult

Színházi világnap: ne beszéljünk pénzről?

Ünneprontás a színházi világnapon gazdasági kérdésekről beszélni? Lehet. De mikor beszéljünk, ha nem most? Budapest első körben több mint 200 milliót vonna ki a színháztámogatásból, és úgy tűnik, az intézményi struktúra -ahogy eddig ismertük- fenntarthatatlan. S meglehet, nemcsak Budapesten. Elismert színházi-gazdasági vezetőkhöz intéztük körkérdéseinket.

Kult

Egész pályás letámadás a vidéki színházaknál

Egy kaposvári '56-os színdarab betiltási kísérlete a legdurvább, de nem az egyetlen támadás, amit a jobboldal indított a vidéki színházak ellen. Az egymás után megüresedő direktori székeket Orbán Viktor hívei kerülgetik.

MTI Kult

Bajnai Gordon új színház alapkövét rakta le Tokajban

Paulay Edéről, a XIX. században, Tokajban született neves színházi rendezőről, a Nemzeti Színház egykori direktoráról nevezik el a Tokajban megépítendő új színházat, amelynek alapkövét pénteken helyezte el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos és Szabó György, az észak-magyarországi régió fejlesztési tanácsának elnöke.

MTI/hvg.hu Kult

Balázs Péter lehet a szolnoki színház igazgatója

A szolnoki önkormányzat a magyar színházak közössége nevében közzétett kérés ellenére nem függeszti fel a Szigligeti Színház igazgatói posztjára április 12-én kiírt pályázatát - közölte a város polgármestere. A Merlin színházban csütörtökön már tiltakozó levelet fogalmazott a színházi szakma több kápviselője.

Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

Lehallgatásra alkalmas rést találtak wifi chipekben, egymilliárdnál is több telefon, gép, router érintett

Lehallgatásra alkalmas rést találtak wifi chipekben, egymilliárdnál is több telefon, gép, router érintett

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben