Tetszett a cikk?

Elfriede Jelinek hatvanéves osztrák írónő legújabb, Neid (Irigység) című magánregényét (Privatroman) nem az írásainak kiadási jogaiért versengő könyvkiadók valamelyikénél, hanem a saját weboldalán teszi közzé, ingyenesen, bárki számára hozzáférhetően, fejezetenként, amint elkészülnek.. Nyomtatásban a könyvet nem is tervezi megjelentetni, bár, mint mondja, bárki kiprintelheti magának.

Elfriede Jelinek. Az Irigységet bárki letöltheti.
© AP
Jelinek eddig három fejezetet publikált a www.elfriedejelinek.com oldalon, az Aktuelles rovatban, - a Nobel-díjas írók közül elsőként ilyen módon. Az írónő már ismert és vitatott szerző volt Ausztriában, amikor 2004-ben a Nobel-díjat neki ítélték, sokaknak azért volt szálka a szemében, mert 1974-től 1991-ig tagja és támogatója volt az Osztrák Kommunista Pártnak, másoknak azért, mert obszcénnek tekintik a műveit. Az Vatikán szócsöve, az Osservatore Romano egyenesen azért feddte meg a Nobel-bizottságot, amiért személyében „ az abszolút nihilizmus zászlóhordozóját díjazta”. A zsidó származású írónőt odahaza sokan azzal vádolják, hogy a saját fészkébe piszkít, amikor notóriusan bírálja a náci múltjával való szembenézéssel még mindig adós hazáját; sokan azon is felháborodtak, amikor kijelentette: Nobel-díja „nem lesz zergetoll Ausztria kalapján” . A műveit és tevékenységét illető kritikákat egyébként tüntetőleg nem olvassa.

Jelinek nem csupán publikál az interneten, de szinte ott is él. Férjével évtizedek óta távházasságban ingázik Bécs és München között, a legszívesebben azonban sehova sem megy; fóbiái miatt a Nobel-díj átadásán sem vett részt, s előfordult, hogy egy teljes éven keresztül ki sem mozdult bécsi lakásából. Az első idegösszeroppanását 19 éves korában kapta, s azóta is súlyosan szorongó, agorafóbiás pánikbeteg; emberek közé nem jár – a világhálót azonban nemcsak érti,   de használja és élvezi is. „Az internet a létező legcsodálatosabb dolog a világon; gyönyörű, demokratikus módszer szövegek publikálására” – nyilatkozta erről az AP hírügynökségnek - emailben.

G. F. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!