szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégis lesz ingyenes HIV-szűrés a Szigeten, az egészségügyi minisztérium biztosítja a vizsgálatokhoz szükséges kétmillió forintot - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára.

A fesztiválon az egyik legmodernebb tesztet használják majd, ami az esetleges megfertőződéstől számítva hat héten belül kimutatja a vírust. Összesen hétszáz, Franciaországból származó teszttel készülnek a budapesti fesztiválra - mondta Újhelyi Eszter. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan naponta száz fiatalt vizsgálnak majd meg délután három és nyolc között a Civil Faluban - tette hozzá.
   
A kórház 1.200 óvszert és hétszáz szexlexikont is szétoszt majd a fesztiválon - mondta Újhelyi Eszter. Az elmúlt években magáncégek segítségével valósulhatott meg a szűrés, a korábbi szponzorok azonban idén közölték: nincs pénzük a támogatásra, így hetekig úgy tűnt, hogy az egészségügyi tárca segítsége nélkül nem lesz HIV-szűrés a fesztiválon. Folytatódik a jól bevált gyakorlat: hét éve minden évben végeznek ingyenes szűrést a Szigeten. A vizsgálat mellett tanácsadást és felvilágosítást is tartanak. A sátorban HIV-pozitívokkal is beszélgethetnek az érdeklődők. 
   
Újhelyi Eszter szerint a fesztiválon zajlónál hatékonyabb felvilágosítás nem létezik, hiszen a prevenció szempontjából legfontosabb fiatal korosztályt tudják elérni. Miközben az elmúlt évben a statisztikák szerint éves
összehasonlításban minden eddiginél több HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, az MTI-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint egyre kevesebb figyelem és pénz jut felvilágosításra, pedig a minél korábbi prevenció lenne az egyik legfontosabb eszköz a halálos kór terjedésének megakadályozására.
   
Magyarországon 1985-2006 között mintegy 1.400 HIV-fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az országban - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony a fertőzöttek száma. Bár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a
HIV-fertőzés.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

Hogyan lesz az üdülési csekkből Sziget-jegy?

Sziget heti- és napijegy, tankolás, horgászengedély, hajókázás, állatkerti belépő, Hungaroring-belépőjegy, cellulitkezelés – csak néhány dolog, amire beváltható az egyre népszerűbb üdülési csekk. Közel 6 ezer elfogadóhely közül választhatnak az érdeklődők országszerte. Van azonban néhány dolog, amit érdemes tudni: hogyan hosszabbíthatjuk meg a csekket, kérhetnek-e felárat a szállodában, ha üdülési csekkel fizetünk, és meddig lehet üzemanyagot vásárolni a csekkel?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet

Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet