szerző:
hvg.hu/MTI

Az utolsó simításokat végzik a Sziget fesztivál helyszínén. Az idei, tizenötödik rendezvényen lép fel kedden a Locomotiv GT. A zenekar hétfőn este tartja főpróbáját.

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
Minden idők legerősebb sztárfelhozatalát ígérik a Sziget fesztivál szervezői. Az augusztus 7-én este az LGT fellépésével kezdődő rendezvény - amelyet hétfőn egy LGT-főpróba előz meg - indulása előtt az utolsó simításokat végzik Hajógyári szigeten. A fesztivál helyszínéül szolgáló 76 hektáros területre hétfőn engedtek bejárást az újságíróknak. A koncerthelyszínül szolgáló színpadok és sátrak nagyjából már készen állnak. Az összes helyszínt és építményt hatezer ember 15 napos munkával emeli.


Sziget-információk a hvg.hu-n!
Kövesse a Sziget eseményeit a hvg.hu-n! Oldalunkon videóval tarkított ajánlókat olvashat a napi fellépőkről, akiket másnap fotógalériánkban is szemügyre vehet. A HVG hetilap pedig fesztiválmelléklettel jelenik meg csütörtökön, vásárolja meg!
A sátrak összterülete egyébként 30 ezer négyzetméter, közülük a legnagyobb a Party Aréna 2700 négyzetméteres sátra. A Sziget főbb útvonalain - közölték a szervezők - tizenegy kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, a sátrakban pedig 24 ezer négyzetméternyi fapallót fektetnek le.

A nyolcvan tonna összsúlyú, 840 nm alapterületű, 14 méter magas és húsz tonna teherbírású Nagyszínpadon négy tonnyányi világítótest borítja fénybe éjszaka, a hátteret 120 nm-es videó-ledfüggöny teszi látványossá. A színpad hangereje a korábbi években megszokottnál halkabb lesz, de a most először elhelyezett delay-tornyok homogénebbé teszik a hangzást. 

Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere az MTI kérdésére elmondta, hogy bár az előző években gyakoriak voltak a súrlódások a fesztivál szervezői és az óbudai önkormányzat között, főleg a zajkérdés, a parkolás és a sziget rendezvény utáni rehabilitációja miatt, az idén "nagyon normális a viszony". Este 11 után a zajszint nem haladhatja meg az 55 decibeles erősséget, ami így is 10 decibellel több, mint az általános határszint. Ennek betartását az önkormányzat is ellenőrizni, illetve mérni fogja - hangsúlyozta a polgármester, aki magánemberként maga is kilátogat a Szigetre. 

Gerendai Károly főszervező a polgármester szavaira reagálva elmondta, hogy a zajszint csökkentése érdekében új és több hangfogó falat állítottak fel, a sziget rendbehozatalára pedig mindig nagy figyelmet fordítanak, eddig összesen 10 ezer köbméter sittet és szemetet szállítattak el a szigetről az elmúlt években, és a múlt héten még 160 köbmétert a főváros segítségével. Gerendai Károly beszélt arról is, hogy az egyik tavalyi nagy szponzoruk a fesztivál támogatása helyett az idén a sziget egyik magánterületét kibérelve "félig-meddig illegálisan" épített programhelyszínt. Mint mondta, a szóban forgó területet a fesztivál minden évben kibérli, most azonban a Pannon mobiltársaság megelőzte őket, hogy "ingyen reklámozzanak" a Szigeten. Gerendai szerint megtehették volna azt, hogy ezt a helyszínt elzárják a fesztivál látogatóitól, azonban inkább egy "elegáns ellenreakcióval" készülnek, amelyet kedd déltől már felfedezhetnek a Szigetre érkezők. Hozzátette: a szigeten lévő többi magánterületen ez nem fordulhat elő, mert mindet kibérelték.

Az ügyvezető reagált arra is, hogy az egyik bulvárlap szerint még nem kötötték meg a szerződést a kedden este fellépő LGT-vel. Mint mondta, bizalmi a kapcsolat és a szóbeli megállapodás is megállapodásnak számít. A szerződés minden eleme azért nincs még aláírva, mert azt a hétfői napon pontosítják, véglegesítik - mutatott rá.
 
Gerendai Károly arra számít, hogy a 15., jubileumi fesztiválon több nap is teltház lesz. Mint mondta, az eddigi jegyeladások bíztatóak. A jubileumi szigetre várják egyébként a kezdetektől számított négymilliomodik látogatót is. A szervezők a fesztiválra igyekvőknek elsősorban a tömegközlekedést ajánlják, de például a Batthyány és a Jászai Mari térről hajóval is meg lehet közelíteni majd a rendezvényt. A BKV sűríti járatait, a MÁV pedig kedvezményt biztosít a fesztiválra igyekvőknek.

Nyelvtanfolyam és HIV-szűrés is lesz a Szigeten

A külföldi magyar kulturális intézetek szakmai központja, a Balassi Intézet az idén is jelen lesz a Sziget fesztiválon, a szerdán kezdődő rendezvényen segítséget nyújt a magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedő külföldieknek - közölte Nagy Ibolya sajtófőnök.

Mégis lesz ingyenes HIV-szűrés a Szigeten, az egészségügyi minisztérium biztosítja a vizsgálatokhoz szükséges kétmillió forintot - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára, a szűréseket végző kórház orvosa, aki nemrég még azt nyilatkozta: pénzhiány miatt elmarad idén a szűrés. A fesztiválon az egyik legmodernebb tesztet használják majd, ami az esetleges megfertőződéstől számítva hat héten belül kimutatja a vírust. Összesen hétszáz, Franciaországból származó teszttel készülnek a budapesti fesztiválra - mondta Újhelyi Eszter. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan naponta száz fiatalt vizsgálnak majd meg délután három és nyolc között a Civil Faluban - tette hozzá. A kórház 1200 óvszert és hétszáz szexlexikont is szétoszt majd a fesztiválon - mondta Újhelyi Eszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Faithless, Killers, Madness, Chemical Brothers: erős a Sziget-program

Főleg nemzetközi sztárokkal megvadított Sziget lesz az idén. A nagyszínpadon alig jut hely magyar fellépőnek (a Sziáminak sem), ám a nulladik napon fellép a Locomotiv GT. Utána Madness, Chemical Brothers, Gogol Bordello, ésatöbbi. A hetijegyek már kaphatók, 25 ezer és 30 ezer forintért. A fesztivál az óbudai Hajógyári-szigeten lesz augusztus 7-től 15-ig.

hvg.hu Itthon

Szigetes ingyenjegyekért folyik a huzakodás

A "Civilek: a Sziget spórol a szervezetek támogatásán” – címmel csütörtökön a hvg.hu-n megjelent hírben foglalt állításokra reagáltak a fesztivál szervezői. Gerendai Károly főszervező szerint a rendezvényen valóban igyekeznek spórolni, de a civilek jelenlétét továbbra is fontosnak tartja, s meggyőződése, a szervezetek így is jól járnak.

MTI Gazdaság

Saját lábra állnak - henceg a Sziget

Nem kérnek állami támogatást a jubileumi 15. Sziget fesztiválhoz a szervezők, akik idén így is 200 millió forinttal több pénzt fordítanak a világsztárok szerepeltetésére – közölte a rendezvény kommunikációs vezetője.

hvg.hu Kult

A Beastie Boys is fellép a Sziget Iroda új balatoni fesztiválján

A Balaton déli partján, Zamárdi szabadstrandján rendezendő eseményre több műfajban is világsztár fellépőket ígérnek a szervezők: ott lesz - mások mellett - a Beastie Boys, a Basement Jaxx, Kruder & Dorfmeister, Eric Prydz, Roger Sanchez és José Padilla is. A fesztivál hivatalos söre a Heineken lesz.

hvg.hu Kult

Kiszivárgott hírek a Sziget fellépőiről

Több hírforrás is tudni véli, kik lehetnek az idei Sziget fesztivál nagyobb nevei - számol be körképében a quart.hu zenei oldal. Eszerint valószínűleg Budapestre jön a The Killers, a Chemical Brothers, valamint a tavalyi év szenzációja, a The Good the Bad and the Queen is.

Folk György (hvg.hu) Kult

Nem csak Sziget van: elektronikus alternatívák

Valódi piaccá kezd szilárdulni a kisebb, de konkrétabb célcsoportot mozgató elektronikus fesztiváloké. Ezek közül e héten a No Man’s Landet, majd augusztus közepén az O.Z.O.R.A. Fesztivált is újfent megrendezik, növekvő látogatószámmal, amelyben egyre nagyobb a külföldiek aránya.

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Nem engedték az amerikaiakat az oroszországi nukleáris baleset helyszínére

Nem engedték az amerikaiakat az oroszországi nukleáris baleset helyszínére

Megszólalt a Budapest Airport és a HungaroControl a repülőtér lezárásáról

Megszólalt a Budapest Airport és a HungaroControl a repülőtér lezárásáról

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos

Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos