szerző:
hvg.hu

Csütörtökön érkezik a fesztivál egyik legjobban várt formációja, a Chemical Brothers, valamint a Blur frontemberének új bandája, a The Good, The Bad & The Queen. Rajtuk kívül lesz még német reggae, mali blues és sanzonok a Zöld-foki Köztársaságból, és még sokan mások. Ajánlónk a második napra.

HVG Melléklet
Fesztiválmelléklettel jelenik meg a mai HVG. Keresse az újságárusoknál!
Nagyszínpad

Kaizers Orchestra
A norvég rockbanda a kelet- és észak-európai népzenei hagyományokat ötvözi rockzenével. Az eredmény a Tin Pan Alley találkozása a Misfitsszel, Ennio Morriconéval és a Supergrass-szel. Az olajoshordókat a hegedűvel, harmonikát a nagybőgővel, harmóniumot a gitárral, gázmaszkot a megaslágeres refrénekkel elegyítő zenét a közönség az elejétől fogva értékelte, a KO a 2001-es Ompa Til du Dör című lemezéért rögtön megkapta a norvég Grammy-díjat.

Gentleman & The Far East Band
Ez a német fickó úgy pödri a reggae-dance hallt, hogy akármelyik jamaikai raszta megirigyelhetné. Az Otto Tillmann polgári nevet viselő fiatalember számos albummal a háta mögött bebizonyította, hogy Európában is értenek ehhez a műfajhoz. Korábbi magyar fellépésein a közönség sem panaszkodhatott, alaposan megtáncoltatta a jelenlévőket.

The Good, The Bad & The Queen
Itt aztán minden van! Kinks- és David Bowie-hangzás, reggae, dub, afrobeat, gitárpop, elektronika, mindez londoni körítésben összeturmixolva. A Blur-frontember Damon Albarn új brigádjában a valaha létezett legjobb punkbanda, a The Clash basszusgitárosa, a festőművészkéntként új pályára állt Paul Simonon, és a világzenei színtérről ismert dobos, Tony Allen is megmutatja magát. Az év egyik zenei különlegessége most Budapesten is durrant majd.

The Chemical Brothers
A klubok savas kedvencei hosszú várakozás után érkeznek a Szigetre, s noha legutóbbi albumukon már az öregkori fáradás jelei érezhetőek, az idei nagyszínpadosok közül talán a Chemical Brotherst várják a legtöbben. Garantált tombolás, garantált teltház. Block-rockin' beats!


Ska Cubano
Egy újabb érdekes keverék a kubai-jamaikai-brit koprodukcióban elővezetett zene, amely egészen egyedi módon ötvözi a latinos lüktetésű kubai-karibi hangzásvilágot a ska dinamizmusával. A lábakat kéretik bemelegíteni, intenzív koncertélményre lehet számítani!

Besh o DroM
A stílusteremtő banda teljesen egyedi módon hozza össze a különböző – főként balkáni – kelet-európai stílusokat, a magyar és cigány népzenét, a bolgár, román és macedón dallamvilággal, a ritmusszekció pedig gondoskodik a kellő tempóról, amelynek köszönhetően energikus, dinamikus előadásnak lehetnek szem- és fültanúi a Világzenei Színpadhoz ellátogató szigetelők. Megunhatatlanok(?).

Tinariwen
Ez a zenekar igazi külünlegesség! A BBC nagy felfedezője, Jools Holland beszerkesztette őket tévéműsorába vagy három évvel ezelőtt; így nem menekülhettek meg a kisebbfajta világhírtől.  A líbiai polgárháborút is megjárt bandatagok visszatérők a Szigeten, két évvel ezelőtt ugyanis már tiszteletüket tették nálunk. A tuareg népzenét, mali bluest és némi pszichedelikus gitárzenét elegyítő együttes munkájának minőségét mi sem tükrözi jobban, mint közös fellépésük a gitárlegenda Carlos Santanával.

Cesaria Evora
Szintén visszatérő a Zöld-foki Köztársaság „mezítlábas dívája”, aki az elmúlt húsz évben tíz albumot adott ki. A szigetek uralkodó zenei stílusát, a mornát a 66 éves hölgy andalító hangja teszi különlegessé.


Strong Deformity
A 11. éve aktív magyar progresszív metálbandát már debütáló évükben kikiáltották az év reménységének, s nem kellett sok idő, hogy az ígéretből siker szülessen, a Strong Deformity ugyanis majd’ 20 országban adott ki albumot 1999-ben. A csapat új albuma ősszel érkezik, így nincs kizárva, hogy a koncerten elhangzik pár nóta az új korongról.

Freshfabrik
Az 1994-ben a Run DMC előzenekaraként debütáló srácok is ékes példái, hogy hazánk fiai képesek a határainkon túl is érvényesülni. 2001-ben már a rocklegenda AC/DC előtt zúztak a prágai közönségnek, s évről-évre visszatérői a nagyobb hazai fesztiváloknak is.

IAMX
A nyolcvanas évek dark popját eleveníti fel Chris Corner és zenekara, az IAMX. A Sneaker Pimps korábbi frontembere ezúttal szintetizátorszólamokban bővelkedő morózus számokkal bombázza közönségét. Aki kedvelte a Depeche Mode és a New Order zenéjét, valamint nem áll tőle távol a Goldfrapp sem, annak ajánlott a részvétel - egyenlő részben kap majd elektrót, trip-hopot, rockot és synth-funkot.

Kiscsillag
Lovasi András másik együttese, afféle hobbizenekarként indult, azonban egy nagylemezre így is futotta a korábbi Kispál- és PUF-tagoktól. Fesztiválveteránok, akik csukott szemmel, számtalan liter bor után is stabil kézzel fogják a gitárt.


Depresszió
A magyar rockszíntér legújabb üdvöskéi, a Tankcsapda babérjaira törő brigád, akik idén szinte már az összes nagyobb fesztiválon színpadra léphettek. A VOLT egyik legjobb koncertjét produkáló fiatalemberek zenéjére a Szigeten is villázhatnak és hajmunkázhatnak majd a rockerek.

Soulfly
A Sepulturából kivált Max Cavalera bandája, ha lehet, még az elődnél is keményebb zenével üti arcon a hallgatóságot. A Soulfy zúzdája személyes tragédiát is takar, a frontember ugyanis egyik legjobb barátjának, egyben mostohafiának a halála után terápiaként komponált, s a düh és harag kicseng zenéjéből. Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott.

Anne Nightingale
A jelenlegi legidősebb aktív angol DJ-ként is említhető 65 éves partinagyi az egyik első volt a szakmában, s napjainkban is felveszi a versenyt bármelyik villámkezű breakbeat-huszárral. Fellépése nem akármilyen élményt ígér, főleg mert ritkán lehet olyan DJ szettjét meghallgatni, akit beválasztottak a Radio Academy Hall of Fame-be is.

Plump DJ’s
A vidám, táncos funky break nagykövetei 2000-ben tűntek fel a brit parti-szcénán, azóta pedig az élvonalba emelkedtek. Debütálásuk óta három albummal örvendeztették meg a közönséget, csütörtök este pedig várhatóan ugyanezt teszik majd a Party Aréna közönségével is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Holnap startol a Sziget, mit érdemes megnézni? - Videók

Szerdán tizenötödszörre nyílik meg a legnagyobb budapesti fesztivál, s kezdetét veszi az újabb egy hetes őrület. A hvg.hu végig jelen lesz, beszámol a hangulatról, a fellépőkről és az érdekességekről. Fotóblogunkon naponta közöljük majd az előző este készült leglátványosabb felvételeket. Jelen összeállításunkban az első nap fellépőitől válogattunk videókat, hogy megkönnyítsük a választást.

hvg.hu Shake

Bazi nagy cigányrock-őrület - fesztiválmelléklet a HVG-ben

Könnyűzenei fesztiválokra specializálódott, széles látókörű, páratlan melléklettel jelenik meg csütörtökön a HVG. Lapunk munkatársai négy európai fesztiválon szereztek tapasztalatokat, készítettek interjúkat, gyűjtöttek adatokat, amelyeket csütörtökön el is olvashat. Ízelítő.

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek