szerző:
hvg.hu

Már a hétnapos fesztivál nyitónapján is jelentős mennyiségű ember és még jelentősebb mennyiségű por lepte el a Hajógyári-szigetet. Találkoztunk Batmannel és a Salt ’n’ Pepával, valamint megtudhattuk, mi történik többtízezer emberrel, ha kikapcsolják körülöttük az áramot.

Ismerkedés az idei Szigettel
© Stiller Ákos
„Én oda be nem megyek, úgyhogy szálljatok ki itt a sarkon” – közölte a taxis a Szentendrei úton a felüljáró után. A srác nem a levegőbe beszélt, már délután öt óra körül folyamatosan érkeztek a tömött HÉV-ek a Filatorigáthoz. A szervezők a bejáratot a K-híd elejétől kicsit kitolták, s így egyszerre jóval több beléptetőkapun lehet bejutni a fesztivál területére. A logisztikai pirospont után azonban kijár egy fekete is, a híd túloldalán lévő első információs bódénál mindössze 4 programfüzetet találtunk, amelyből a két ott szolgálatot teljesítő lány egyet sem engedett elvinni, mondván találunk ilyet beljebb is. Emellett fogalmuk sem volt a sajtóiroda pontos hollétéről, csupán annyit tudtak megmondani, hogy „valahol a Nagyszínpad mellett” találjuk.

HVG Fotóblog
További Sziget-fotókat láthat a HVG Fotóblogján.
Tovább>>
A Mando Diao már javában muzsikált, mire végeztünk a formaságokkal, s konstatáltuk, hogy az idei Szigeten minden bizonnyal újabb nézőcsúcsok dőlnek majd meg, hiszen a szerda délután ellenére majdnem ugyanakkora tömeg fogadott, mint egy szombat koraestén.

A Quimby koncertje előtt betévedtünk az egyik karaoke-sátorba a Nagyszínpad mögötti „sétálóutcában”, ahol olyan élményben volt részünk, amely bármelyik nemzetközi sikerekkel büszkélkedő előadóművésznek becsületére válna. Három színesbőrű amszterdami lány ragadta magához a mikrofont, akik először a Celebration című Kool and the Gang-örökzöldet, majd a Salt ’n’ Pepa Push It című nótáját adták elő, ingerlő csípőmozdulatokkal fűszerezve. Utánuk egy önmagát csak Batman-nek nevező fiatalembert konferált fel a műsorvezető, amit csak színpadra lépése után értettünk meg, mellszőrzetébe ugyanis a szuperhős eltéveszthetetlen emblémája volt belenyírva. A hosszúhajú, szakállas srác legalább annyira értett a közönség hergeléséhez, s rekedtes, sikoltozó hanghordozásával majdnem tökéletesen megidézte az AC/DC frontemberét, miközben a rockbanda You Shook Me All Night Long című nótáját adta elő.

Innen kilépve újfent a Nagyszínpad felé vettük az irányt, ahol a Quimby már javában játszott, csaknem teltházas közönség előtt. Itt kellett megállapítanunk, hogy a hangosításra nem lehet panasz, a dalok tisztán, érthetően, s élvezhető hangerővel szóltak a hallgatóság legnagyobb örömére.

Az alaptábor - HVG Café
© Stiller Ákos
Kis kitérőt tettünk "alaptáborunk" a HVG Café irányába, ahol egy önjelölt előadóművész trombitajátékát megcsodálva szusszantunk egyet, s némi frissítő vételezése közben megtekintettük az óriási könyvespolcot is, ahonnan a HVG Könyvek kiadványai kölcsönözhetőek ki a Sziget idejére.

Ezután a Wan2 színpad következett, ahol este 9-kor lépett színpadra a Ministėre des Affaires Populaires nevű francia hip-hop banda, amelyben a két MC-t egy tangóharmonikás és egy arab viseletbe öltözött hegedűs, valamint egy dobos támogatta. A sanzonok világát a latinos lüktetéssel és hip-hop alapokkal kombináló zene minőségére nem lehetett panasz, azonban a közönséget nem szolgálták ki megfelelően, számtalanszor leálltak másfél-két perc zenélés után, hogy velős gondolatokat osszanak meg az összegyűltekkel, azonban egyrészt az istenadta nép bulizni vágyott volna, másrészt a kizárólag franciául kommunikáló rappereket valószínűleg csak egy kisebb csoport értette meg.

És jött a sötétség... (Oldaltörés)

Áramszünet előtt - tombol Manu Chao közönsége
© Stiller Ákos
Itt ért bennünket a „nagy szigeti elsötétítés”, vagyis a fesztivál jelentős területére kiterjedő áramszünet, amelynek kapcsán lehetőségünk nyílt megfigyelni, mi történik, ha többezer ember hangerő és fény nélkül marad. A közönség ekkor még hálásnak bizonyult, s összehangolt énekléssel és tapsolással segítettek a zenészeknek átvészelni a pár perces sötétséget. Az áramszünet később még vissztért, igaz jóval rövidebb időre. Ekkor kezdett azonban érződni, hogy a franciák nem a leggyakorlottabbak a közönség kezelését illetően, s egy-két elszivárgót is lehetett látni, így visszatértünk a Nagyszínpadhoz, ahol már javában tombolt a Manu Chao.

HVG Fesztiválmelléklet
Fesztiválmelléklettel jelenik meg az eheti HVG. Keresse az újságárusoknál!
Itt kis túlzással soha nem látott tömegbe futottunk, a Nagyszínpad előtti területen egy gyufaszálat is nehéz lett volna elejteni, s még a hangosító sátor vonalában is önfeledeten csápoló kezeket lehetett látni a magasban. Nem véletlenül, a franciák ugyanis dinamikus, pattogós koncertet adtak – ismét ki kell emelni a hangosítás minőségét – a már-már szinte kötelező elemnek számító politikai üzenettel, amelyben az egyik nótát a „világ legnagyobb terroristájának bélyegzett” George W. Bush amerikai elnöknek ajánlották.

Bár a televíziós tudósításokban több helyütt mutattak a poros utakat locsoló Sziget-munkatársakat, ennek sajnos kevés eredménye látszott, eddigre ugyanis a Nagyszínpadot körülvevő területet ködhöz hasonlóan borította porfelhő, többen is panaszkodtak égő szemekre, elduguló orrjáratokra, amely az allergiásoknak különösen megviselő lehetett. A beígért eső elmaradt, bár lehet, hogy jót tett volna a levegő minőségének.

A tömeg a késői órákban sem látszott csökkenni, a különböző vendéglátóipari egységek ennek ellenére vitézül állták a rohamot. Az árak a szoksásos – relatíve magas – szigeti árak voltak, egy ásványvíz 2-300, egy üdítő 250-350 forint körül mozgott, egy szendvicset, vagy hot-dogot 4-450 forinttól lehetett megvásárolni, azonban egy tál összetettebb ételért könnyen akár 1500-2000 forintot is ott lehetett hagyni a pultnál.

Összességében jó hangulatban indult a fesztivál, az áramszünetet nem bántuk, a port annál inkább. Ma vélhetőleg még nagyobb tömegre lehet számítani, zsebkendőt és szemcseppet érdemes lehet hozni, arra az esetre, ha az eső ma sem érkezne meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

Csótányok csápolnak a Szigeten

Részben megfogadta az Állatkert azoknak a vicces kedvű fiataloknak a tanácsát, akik a tavalyi évben azt javasolták, „hozzatok a Szigetre gibbont is, mert a hosszú karjaival jobban tud majd csápolni”. Gibbont ugyan idén sem hoznak a fesztiválra, viszont egy vérbeli csápoló mégiscsak jelen lesz az Állatkert sátránál.

hvg.hu Kult

Mit nézzünk a Sziget második napján? – Videók

Csütörtökön érkezik a fesztivál egyik legjobban várt formációja, a Chemical Brothers, valamint a Blur frontemberének új bandája, a The Good, The Bad & The Queen. Rajtuk kívül lesz még német reggae, mali blues és sanzonok a Zöld-foki Köztársaságból, és még sokan mások. Ajánlónk a második napra.

hvg.hu Kult

Holnap startol a Sziget, mit érdemes megnézni? - Videók

Szerdán tizenötödszörre nyílik meg a legnagyobb budapesti fesztivál, s kezdetét veszi az újabb egy hetes őrület. A hvg.hu végig jelen lesz, beszámol a hangulatról, a fellépőkről és az érdekességekről. Fotóblogunkon naponta közöljük majd az előző este készült leglátványosabb felvételeket. Jelen összeállításunkban az első nap fellépőitől válogattunk videókat, hogy megkönnyítsük a választást.

hvg.hu Shake

Bazi nagy cigányrock-őrület - fesztiválmelléklet a HVG-ben

Könnyűzenei fesztiválokra specializálódott, széles látókörű, páratlan melléklettel jelenik meg csütörtökön a HVG. Lapunk munkatársai négy európai fesztiválon szereztek tapasztalatokat, készítettek interjúkat, gyűjtöttek adatokat, amelyeket csütörtökön el is olvashat. Ízelítő.

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Rogán Antal húga marad a polgármester Szakonyfaluban

Rogán Antal húga marad a polgármester Szakonyfaluban

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot

Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”

Mogyoróültetvényeket telepítene az agrárminiszter Magyarországra

Mogyoróültetvényeket telepítene az agrárminiszter Magyarországra