szerző:
hvg.hu

Szombat a rockereké, legyen szó könnyed angolszász pop-rockról, akár mérges ipari hangzásról, vagy kőkemény metálról. Mellettük azért az egyéb műfajok rajongói is megtalálhatják a számításukat, az elszállósabb stílustól a dübörgő basszusokig

Nagyszínpad
The Rakes
A londoni négyes neve Gereblyék-et jelent. Mert szikárak, akár a gereblye. A Franz Ferdinand, Bloc Party, Killers vonulatba tartoznak, ami friss angolszász gitárzenét jelent. Érdemes nézegetni az énekes, Alan mozgását, s hogy milyen furcsán rakosgatja ide-oda a kezét. Egyik kedvenc számunkat, a We are all animals-t láthatjuk.

The Hives
A kétezres évek a gitárzene újjáéeledését hozták, s ezzel a hullámmal érkezett ez a svéd csapat. Imázstudatosak, szeretnek öltözködni, eldönthetetlen, hogy komolyan gondolják-e, s miközben nagyon szórakoztatóak, kőkemény beatzene (!) szól a hangszereikből. Éles gitár, kőkemény dob, indulatos, rekedt ének, mintha csak a hatvanas évek Swinging Londonja találkozna a punkkal egy divatüzlet próbafülkéjében.

Kispál és a borz
Őket igazán nem kell bemutatni, valószínűleg a mostani koncerten már kézenfogva – de legalábbis együtt – jelennek majd meg olyan szülők-gyerekek, akikre egyaránt hatással volt Lovasi András és immár két évtizede zenélő bandája. A frontembertől a VOLT fesztiválon egyébként megtudtuk, fellépései előtt egy pohár bort (vagy többet?) fogyaszt „védőitalként”.

Nine Inch Nails
Trent Reznor és együttese, a Nine Inch Nails az ipari rock legizgalmasabb, legdühösebb és legfeszültebb előadójának számít. Az 1989-ben debütáló Pretty Hate Machine az első olyan független kiadvány, amely platinalemezzé nőtte ki magát. Az évek alatt egyre jobban önmarcangoló és frusztrált Reznor stúdiótechnikáját is tökéletesítette és az underground legendák legnagyobbjaival dolgozott, Marilyn Mansontól az Aphex Twinig, David Bowietól a Skinny Puppy-ig.

Pannonia Allstars Ska Orchestra
CsizmáSKAndúr, MeSKAlin, Kevés, the deadbeats, Böiler, Kabinet Rt., Csalez Lopez, és még sokan mások. Ez valóban egy All-star csapat, a műfaj legjobb hazai képviselőiből. Érdekességük,h ogy saját rádióműsort kaptak a Tiloson. Koncertjeik jellemzően teltházasak, érdemes tehát időben elfoglalni a helyeket a színpad előtt.

Fanfare Ciocarlia
ha a Gogol Bordello esetleg félmunkát végzett volna, a roma ritmusok kedvelőit bizonyára végleg kifacsarja majd a moldovai faluból érkező Fanfare Ciocarlia. Ezen a koncerten aki nem mozog, nincs is ott, tehát tessék bemelegíteni! Norbi meg csak irigykedhet, hogy mennyivel több ember ugrál összehangolva, ha rendes zene szól, nem csak a mélybasszus.

Manu Dibango
A 74 éves szaxofonos kerek ötven éve fújja a nótáit, amelyet többek között olyan világnagyságok oldalán is tett már, mint Eliades Ochoa és Herbie Hancock. Négy esztendeje kiadott best of albumának anyagával, s saját zenekarával érkezik - szintén visszatérőként – Budapestre.

Resin Dogs
Hogyan lehet táncolható hip-hopot, dobot, basszusgitárt, elektronikus zenét és törzsi dallamokat fejjel lefelé előadni? Nem tudjuk, de a Resin Dogs tagjainak nagy gyakorlata lehet ebben a mutatványban, lévén Ausztráliából érkeznek a Wan2 színpadra, ott pedig már több alkalommal is rangos díjakkal jutalmazták kitartásukat.

Hooverphonic
A belga triphop-csapat énekescseréje ellenére is képes volt megőrizni hangzásvilágát, amely még Bertoluccit is megihlette. A műfaji besorolás nem lehet tökéletes, a Hooverphonic ugyanis jóval szélesebb spektrumot zenél át, a triphop csak a kályha volt, ahonnan elindulhattak hódító útjukra.

Zagar and The Underground Divas
A Yonderboi Quintetből alakult Zagar Quartet valamifajta pszichedelikus rockot játszik, bár legegyszerűbb "áramos zenének" nevezni. Ezúttal is beszáll majd énekelni a Puzzle-ös Ligeti György, de kiegészül a produkció hat divával is: a yonderboios Kutzora Edina, az ex-animás Németh Juci, az ex-amorfördögös Péterfy Bori, a ghánai Sena, az ex-mantrapornós Judie Jay, és a neós Hodosi Enikő alkotják majd a kórust (ebben a formációban még csak egyszer léptek fel eddig). Ráadásul a koncerten elhangzik majd néhány szám az ősszel megjelenő új Zagar-albumról is.

Nevermore
Ez a több mint másfél évtizede aktív seattlei metálbanda két éve jelentkezett utoljára albummal. A progresszív metál élvonalából jöttek, mesterségük címere a Timothy Leary könyve előtt tisztelgő The Politics of Ecstasy. Nem tudjuk, hogy drogoznak-e, mindenesetre érdekes lehet egy LSD-vel átitatott metál-koncert.

Dave Clarke
A gyakran csak a "techno bárójának" nevezett Dave Clarke a kilencvenes évek óta számít a globális techno-szcéna egyik legprominensebb nevének. Irigylésre méltóan pontos keverésű és tömegébresztő DJ-szettjei lassan két évtizede számítanak a partik biztos pontjának. A műfaj folyamatos megújítója főként a mély, pulzáló minimáltechno detroiti vonalát szereti, abból is a funkkal megtöltött, elektro inspirálta hangzást.

Disciplin A Kitschme
A legendás jugó poszt-punk együttesből, a Sharlo Acrobatból immár 25 éve kivált Koya gondolt egyet, s létrehozta a kizárólag basszusgitárral, vokállal és dobbal operáló duóját, amely azóta hét nagylemezt adott ki a hazai piacon. 2005-ös fellépésük az Exit fesztiválon annyira jól sikerült, hogy a brit Mojo Magazine elismerése jelélü közölte a politizáló jungle-punkoknak bélyegzett brigád fotóját. Remélhetőleg nálunk is hasonló színvonalú fellépésre kerül sor a Bahián.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Videoklip-koncert és iszapbirkózás a Sziget második napján

A délutáni zivatar több szempontból is jótékony hatásúnak bizonyult, például elmosta a fesztivál első napját szinte kibírhatatlanná tévő porfelhőt. Emellett pedig szociális ragasztóként is szolgált, az eső nyomán megjelenő tócsákban ugyanis egy idő után feltűntek a lelkes dagonyázók, sőt, még egy rögtönzött iszapbirkózás-bajnokság is szerveződött. Emellett azért zene is volt, a szupersztár DJ-ktől kezdve a jazz Mick Jaggeréig. Hangulatjelentés a második napról.

hvg.hu Kult

Porfelhő és áramszünet a Sziget első napján

Már a hétnapos fesztivál nyitónapján is jelentős mennyiségű ember és még jelentősebb mennyiségű por lepte el a Hajógyári-szigetet. Találkoztunk Batmannel és a Salt ’n’ Pepával, valamint megtudhattuk, mi történik többtízezer emberrel, ha kikapcsolják körülöttük az áramot.

hvg.hu Kult

Sziget-ajánló: aranyfogú DJ és rózsaszín szupersztár - videók

Az afrikai zene Ozzy Osbourne-jától kezdve az eklektikus cigánypunk-bandán és a technozene negyvenéves nagypapáján át első vonalas szupersztárokig, illetve tehetséges magyar ragga-banditákig tart a sor. Összeállításunk megkönnyíti a választást.

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Közel 11 százalékos éves kamat is elérhető kockázatmentes befektetéssel

Közel 11 százalékos éves kamat is elérhető kockázatmentes befektetéssel

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet