szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hét utolsó, a Sziget ötödik napján ismét visszatér a Faithless, emellett meghallgathatjuk reggae, illetve etno-elektró előadók vaskos politikai véleményét is. De lesz slágeres popzene és minőségi underground is. Figyelem, cikkünk utolsó oldalán bemutatjuk, hogyan lehet magyar táncot járni elektronikus ritmusokra.

Nagyszínpad

Babylon Circus
Aki még nem ugrálta ki magát a Gogol Bordello, a PASO vagy a Manu Chao koncertjén, az most pótolhat a  ska, a punk, a funk és a reggae francia módon elővezetett keveréke segítségével. A gallok némi sanzont is belecsempésznek a receptbe, így a fékeveszett tombolás mellé melankólikus dallamok is keverednek majd a koraesti napsütésben/esőben.

Razorlight
A Razorlight ott folytatja, ahol a The Hives előző nap abbahagyta. Slágeres popzene gitárral, a Strokes és az INXS nyomdokain, hogy csak kettőt említsünk. Még csak két albumuk jelent meg, de már világsztárok. Kattintson, és nézze meg, hogy imádják őket. 

Sinéad O’Connor
Az egykor kopasz énekesnő számos stílusban kipróbálta magát, a pop-balladáktól kezdve az ír népdalokon át egészen legutóbbi, tavaly megjelent albumáig, amelyen a reggae klasszikusait értelmezte újra. Személyében egy kiszámíthatatlan, folyton megújuló előadó látogat a Szigetre, így a koncert sok izgalmat, érdekességet sejtet.

Faithless
Ami a Chemical Brothers koncertjéről hiányzott színpadi jelenlét tekintetében, az szinte biztos, hogy meglesz a Faithless buliján. A brit banda már többször bizonyított a fesztiválon, legutóbb két évvel ezelőtt szereztek felejthetetlen perceket, s ha az égiek is úgy akarják, újabb emlékezetes koncertnek lehetünk szem- és fültanúi.

Söndörgő
Szentendrén mindig is volt hagyománya a délszláv zenének. S úgy tűnik, lesz is. Ezt a tradíciót viszi tovább a nagyon is délszláv, de mégis "erős hazai" banda. Szerbiában is (el)ismerik már őket, s az azért nem semmi, ha az autentikus tamburázás földjén elfogadják a Dunakanyar fiait. Világzene, ha már címkézni kell, de inkább egy rendes jó tamburazenekar!

Muzsikás
A magyar népzene új interpretálásában - talán nem túlzás - az örökös legjobbak között van a Muzsikás. Hitelük valahogy kikezdhetetlen, nem tud elmúlni, még tagcserék, időnkénti hiátusok sem változtattak ezen. Intelligens, értő, európai kontextusba helyezett folk, amelyet a Muzsikás művel. Nehéz elhinni: a népzene színpadi, de autentikus interpretálása forradalmi volt a hatvanas-hetvenes években nálunk. Ma már "csak" kulturálisan izgalmas. De nagyon. Ha éppen idehaza játszanak, kár kihagyni őket.

Alpha Blondy
A nyugat-afrikai Bob Marleyként is emlegetett Alpha Blondy várhatóan erősen spirituális és erősen politikai színezetű koncertet ad majd. Zenéjére hatással volt a kereszténység és az iszlám, a rasztafarianizmus és a zsidó hit, nem beszélve a rasszizmus és elnyomás elleni tiltakozásról. Mondanivalóban tehát nem lesz hiány, a zenei aláfestést pedig hangsúlyos reggae-ritmusok adják majd.

Eddie Palmieri
Egy kilenc Grammy-díjjal kitüntetett zongorafenomén zárja a vasárnapi világzenei fellépők sorát. Palmieri olyan nagyságok szellemét idézheti meg, mint Herbie Hancock vagy Thelonius Monk. A zongorista az 1961-ben alapított La Perfecta zenekarral teszi tiszteletét a Szigeten.

Beat Assailant
Mi történik, amikor egy vérbeli amerikai hip-hop előadó találkozik dallamosabb, dinamikusabb stílusban alkotó francia kollégáival? A fúzió eredményét Beat Assailant koncertjein hallhatják az érdeklődők, akiknek bizonyára öröm, hogy a frontember mellett rézfúvósok, billentyűsök, vokalisták, vagyis egy teljes nagyzenekar is „szolgálatot teljesít”.

ROIA
Helyenként mélabús, helyenként mosolyt fakasztó zene, amelyet nagy nehezen a triphop kategóriájába lehetne beerőltetni, azonban ezek az osztrák fiatalok eredetibbek annál, semhogy címkéket aggassunk rájuk. A koncertjükön mindenki oda sorolja őket, ahová gondolja.

Fun-Da-Mental
Figyelem! Szókimondó, durva szövegek! Persze angolul. Fun-Da-Mentálék nem csak kötelező trendből szólnak be az iraki háború kapcsán. Éles kritikájukat annyira sikerült kifenniük, hogy egyes számaikat be is tiltották Nagy-Britanniában, s volt olyan daluk is, amelyet csak online jelentettek meg, hogy kerüljék a súrlódást a kiadójukkal. Rendhagyó módon itt nem egy koncertvideó látható, hanem az egyik betiltott szám videoklipje.

Satyricon
Avagy minden, amit a black metálról tudni kell. Gótikus hangzású szintik és gitárok, festett arcú bandatagok, misztikum, spirituális témák és persze lábdobok, hörgés, sikoltás... Már csak Ozzy és a denevér hiányoznak.

Satoshie Tomiie
A neve alapján első hallásra akár magyarnak is gondolhatnánk ezt a japán DJ-t, aki a szigetország egyik legkeresettebb exportcikke. Dolgozott a Global Undergroundnak, készített filmzenét, és állandó lakója a nevesebb szakújságok toplistáinak. A minőségi elektronikus klubzenék rajongói nem fognak csalódni.

Drum ’n’ bass tánciskola
Az alábbiakban nem egy fellépőt ajánlunk, hanem egy házi készítésű videót, amelynek segítségével elsajátíthatjuk a magyar néptánclépések elektronikus zenére történő felhasználását. A Sziget nemzetközi közönsége bizonyára díjazza majd a vállalkozó kedvű és kellően táncos lábú magyar fiatalok produkcióját.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Nagyszínpados Dévényi Tibi bácsi és özönvíz a Sziget harmadik napján

A délutáni-esti koncertek még rendben lezajlottak, azonban a késő éjjel bulizni vágyókat kíméletlenül elmosta a zuhogó eső. Előtte azonban láthattunk tomboló gypsy-folk-őrületet, magyar ragga-maffiát, tisztességben megöregedett ős-punkokat és egy játékmackót, amelyet valaki vécépapírnak használhatott.

hvg.hu Kult

Videoklip-koncert és iszapbirkózás a Sziget második napján

A délutáni zivatar több szempontból is jótékony hatásúnak bizonyult, például elmosta a fesztivál első napját szinte kibírhatatlanná tévő porfelhőt. Emellett pedig szociális ragasztóként is szolgált, az eső nyomán megjelenő tócsákban ugyanis egy idő után feltűntek a lelkes dagonyázók, sőt, még egy rögtönzött iszapbirkózás-bajnokság is szerveződött. Emellett azért zene is volt, a szupersztár DJ-ktől kezdve a jazz Mick Jaggeréig. Hangulatjelentés a második napról.

hvg.hu Kult

Mit nézzünk a Sziget második napján? – Videók

Csütörtökön érkezik a fesztivál egyik legjobban várt formációja, a Chemical Brothers, valamint a Blur frontemberének új bandája, a The Good, The Bad & The Queen. Rajtuk kívül lesz még német reggae, mali blues és sanzonok a Zöld-foki Köztársaságból, és még sokan mások. Ajánlónk a második napra.

hvg.hu Kult

Sziget-ajánló: aranyfogú DJ és rózsaszín szupersztár - videók

Az afrikai zene Ozzy Osbourne-jától kezdve az eklektikus cigánypunk-bandán és a technozene negyvenéves nagypapáján át első vonalas szupersztárokig, illetve tehetséges magyar ragga-banditákig tart a sor. Összeállításunk megkönnyíti a választást.