szerző:
hvg.hu

A szombati és vasárnapi napokon két, vagy három olyan fellépő is tiszteletét tette a fesztiválon, akiket több generáció is nagy izgalommal várt. Megkíséreltünk interjút készíteni a Faithless-szel, amelynek jó hangulatát még a szervezők majdnem totális inkompetenciája sem tudta elrontani. Végezetül pedig több olyan koncerthez is szerencsénk volt, amelyek spirituális élményt nyújtottak a közönségnek.

HVG Fotóblog
Nézegessen további képeket a 2007-es Sziget fesztiválról a HVG Fotóblogján!
Tovább>>
A szombati napon többször is heves esőzések vonultak át Budapest felett, így a korábban kialakult sártócsák egyre terebélyesebbé váltak, s helyenként hozott homokkal kellett visszaszorítani a terjedésüket. A hűvösebb idő jótékonyan hatott ugyan a szigetelők bulizó kedvére, azonban a járólapok illesztékeiből felfröccsenő sár több embert is gonoszul megtréfált.

A hétvége első napjának vitathatatlanul a Nine Inch Nails fellépése volt a fénypontja, amelyről rendhagyó módon nem egyik kollégánk tudósított, helyette a 2007-es Golden Blog versenyen az Én-blog kategóriában harmadik helyezést elért Azonos című blog szerzőjének sorait idézzük:

Nine Inch Nails - egy korty zamatos rockzene
© Stiller Ákos
Tökéletes koncert volt.

Meg kell most állni egy tűnődő pillanatra, nyelvünkön ízlelgetni a mondat zamatát, borszakértőként csettinteni, hm, a kétezerhetes Nine Inch Nails a Szigeten, volt abban valami utánozhatatlan ruganyosság, selymes textúra, tömör struktúra. Intenzív, páncélos roham, fajtajelleges. A test-sav-alkohol szentháromság itt megkomponáltatott, egyszerre savanyú és alkoholos, grafit, balzsamecet, pala, konyakmeggy, zöld dió. Ingerküszöböt messze meghaladó aromák. A korty végén belobban az alkohol. A hosszú lecsengésben tapadó fájdalom.

(pedig) a Nine Inch Nails nem az én zenekarom. A világom nem hullott darabjaira, nem vagyok háziállat a nőm által felépített ketrecben, nem bénít csontomig az önvád, belülre tekintek és nem karmolnak démonjaim. Belül nem fekete, nem üres, és nem hideg. Nem győztek a disznók.

[…]

Ezzel együtt és mindezek ellenére, tegnap varázslat történt a Nagyszínpadon. Trent Reznor olyan misét celebrált, hogy csontvelő nem maradt szárazon. A koncert előtt még találgattunk újdonsült ismerősömmel (svéd srác, élete első Szigete, Pesten tanul orvosnak, a tanárai végtelenül okosak és megközelíthetetlenek, lakásvásárláson gondolkodik és tőlem kért tanácsot, a kis bolond) hogy vajon mennyire építenek az új lemezre, vagy best of-ot fognak játszani a kedvünkért, mint tavaly a Radiohead, de öt perccel a kezdés után már valótlanul messzinek tűnt a setlist megjegyzésének vágya, csak sodródtunk a képekben és hangokban.

[..]

Nem okoskodnék azzal, hogy a Sziget legjobb koncertjét láttuk, túl személyes történet minden koncert ahhoz, hogy centire számoljuk ki a felszabadított érzelmeket és energiát. Mondjuk azt, hogy ha az én zenekarom lenne a Nine Inch Nails, messze földönfekvős koncert lett volna

Végezetül, hazudna ez a bejegyzés, ha nem térnék vissza a "hosszú lecsengés tapadó fájdalmára". Ez volt a Hurt, az utolsó dal. Nem érzem magam kompetensnek az érzés szavakba foglalására, csendesen utalnék inkább arra, hogy a Hurt alatt a Jóisten is odapillantott a Nagyszínpadra (a teljes koncertet nem nézte végig, a Jóistennek, hozzám hasonlóan, nem a Nine Inch Nails a zenekara), és végighallgatta a dalt.

Közben pedig belül könnyezett.”

Kálvária a sajtótájékoztatón és a kárpótlás (Oldaltörés)

Vasárnapi érkezésünk idején a Razorlight már javában játszott a Nagyszínpadon, s még a relatíve hűvös idő sem akadályozta meg az énekest, hogy fehér harisnyanadrágjában, félmeztelenül parádézzon a közönség előtt, akik lelkesen csápoltak a helyenként erősen a Doors zenéjére hajazó nótákra.

Amíg a brit banda után az ír Sinéad O’Connor fellépését kezdték előkészíteni, beálltunk a Nagyszínpad backstage mellett várakozó újságírók sorába, hogy bejussunk a Faithless-hez. A lehetőségben egyedül a frontember Maxi Jazz és a szintetizátor-mágus Sister Bliss kedvessége és közvetlensége volt pozitív élmény, a Sziget szervezői ugyanis mindent elkövettek, hogy lehetőség szerint minél kényelmetlenebb helyzetbe hozzák a sajtó képviselőit. Az alábbiakban néhány pontban összefoglaljuk, hogyan kell úgy interjút szervezni, hogy annak a világon semmi értelme ne legyen.

Szájrólolvasó-tanfolyam interjúlehetőségnek álcázva
© Stiller Ákos
Először is felejtsünk el szólni a sajtó képviselőinek, akik legfeljebb egy-egy elhallott félmondat alapján tudhatják meg, teljesen véletlenül, hogy lehetőség van interjút készíteni az adott együttessel. Telefonhívásukra válaszoljunk homályos indokokkal, hivatkozzunk „a brit kiadóra”, akik csak néhány médiumot válogattak ki a leadott listáról. Külön jópont, ha a közelben vannak az említett kiadó tényleg segítőkész magyar munkatársai, akik igyekeztek ellensúlyozni a helyi erők által generált akadályokat.

Ha mindez megvolt, az interjú helyszínét jelöljük ki néhány méterre a Nagyszínpadtól, s lehetőleg csak akkor engedjük oda az újságírókat, amikor Sinéad O’Connor koncertje elkezdődött. Ha lehet, számukra ne biztosítsunk ülőhelyet, térdeljenek-guggoljanak egymás hegyén-hátán. Ezzel elejét vehetjük – a már említett koncert hangereje miatt is – hogy bármit is értsenek egymás kérdéseiből, s az együttes válaszaiból.

Szerencsére a fesztiválra negyedszerre visszatérő brit együttes fellépése kárpótolt a frusztráló percekért. A hangosítást továbbra is csak dícséret illeti, bár többek szerint lehetne hangosabb, azonban ennek ellenére tisztán, érthetően szóltak a számok, amelyből a hangszeres zenészek – különösen a ritmusszekciót vezető hölgy - is alaposan kivették a részüket.

Faithless - Maxi Jazz
© Stiller Ákos
Beigazolódott csütörtök esti gyanúnk, a Faithless valóban hihetetlenül intenzív színpadi jelenlétével tudta felülmúlni a Chemical Brothers koncertjét. A frontember Maxi Jazz többször megdícsérte lelkes közönségét, akik vastapssal és szűnni nem akaró fütyüléssel követeltek ráadást. A banda végül engedett a szelíd erőszaknak, s a fesztivál egyik legizmosabb visszatérését produkálta, az utolsóként előadott We Come One szövegét több ezren kiabálták kórusban. Az előadásnak végül a 23.00-kor életbe lépő csendrendelet vetett véget, noha valószínűleg az utolsó taktusok már belelógtak a vasárnapi nap utolsó órájába, de talán efelett szemet húnynak Óbuda lakói is. Búcsúzóul Maxi Jazz ígéretet tett arra, hogy biztosan visszatérnek még Budapestre, ő pedig nem a levegőbe szokott beszélni, mint azt korábbi három koncertjük is ékesen bizonyítja.

Sajgó tagokkal, rogyadozó térdekkel távoztunk tehát a Faithless bulijáról, majd a Jazz színpad felé vettük az irányt ahol a jazz-ritmusokkal operáló hip-hop mestere Eric Truffaz segítségével lazíthattuk ki a tombolásban megfáradt tagjainkat.

Éjjel egy körül, jóleső fáradtsággal indultunk a K-híd irányába, s megállapítottuk, hogy mozgalmas hétvégét zárt a fesztivál. Már csak két nap van hátra, azonban pihenni továbbra sincs idő, számtalan erős előadás vár még a szigetelőkre, kezdésnek mindjárt itt van a mai este egyik nagy reménysége Sergent Garcia, vagy a Nagyszínpadon fellépő, kimondhatatlan nevű !!! is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Nagyszínpados Dévényi Tibi bácsi és özönvíz a Sziget harmadik napján

A délutáni-esti koncertek még rendben lezajlottak, azonban a késő éjjel bulizni vágyókat kíméletlenül elmosta a zuhogó eső. Előtte azonban láthattunk tomboló gypsy-folk-őrületet, magyar ragga-maffiát, tisztességben megöregedett ős-punkokat és egy játékmackót, amelyet valaki vécépapírnak használhatott.

hvg.hu Kult

Videoklip-koncert és iszapbirkózás a Sziget második napján

A délutáni zivatar több szempontból is jótékony hatásúnak bizonyult, például elmosta a fesztivál első napját szinte kibírhatatlanná tévő porfelhőt. Emellett pedig szociális ragasztóként is szolgált, az eső nyomán megjelenő tócsákban ugyanis egy idő után feltűntek a lelkes dagonyázók, sőt, még egy rögtönzött iszapbirkózás-bajnokság is szerveződött. Emellett azért zene is volt, a szupersztár DJ-ktől kezdve a jazz Mick Jaggeréig. Hangulatjelentés a második napról.

hvg.hu Kult

Sziget-ajánló: aranyfogú DJ és rózsaszín szupersztár - videók

Az afrikai zene Ozzy Osbourne-jától kezdve az eklektikus cigánypunk-bandán és a technozene negyvenéves nagypapáján át első vonalas szupersztárokig, illetve tehetséges magyar ragga-banditákig tart a sor. Összeállításunk megkönnyíti a választást.

hvg.hu Kult

A kopasz énekesnő és a fundamentalisták - Sziget-ajánló videókkal

A hét utolsó, a Sziget ötödik napján ismét visszatér a Faithless, emellett meghallgathatjuk reggae, illetve etno-elektró előadók vaskos politikai véleményét is. De lesz slágeres popzene és minőségi underground is. Figyelem, cikkünk utolsó oldalán bemutatjuk, hogyan lehet magyar táncot járni elektronikus ritmusokra.

hvg.hu Kult

Porfelhő és áramszünet a Sziget első napján

Már a hétnapos fesztivál nyitónapján is jelentős mennyiségű ember és még jelentősebb mennyiségű por lepte el a Hajógyári-szigetet. Találkoztunk Batmannel és a Salt ’n’ Pepával, valamint megtudhattuk, mi történik többtízezer emberrel, ha kikapcsolják körülöttük az áramot.

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

Hosszú nevet vált a Vodafone

Hosszú nevet vált a Vodafone

Életfogytiglant kapott a cellatársát halálra kínzó három férfi

Életfogytiglant kapott a cellatársát halálra kínzó három férfi

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül árulni kezdik a Huawei újabb jó kamerás mobilját

Napokon belül árulni kezdik a Huawei újabb jó kamerás mobilját

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK