szerző:
MTI

Hétfőn érezhetően megritkult a Szigeten a tömeg, de akik kimentek, azok láthattak mexikói gyászmenetet, izlandi sztárpalántákat és pumpálós klubzenét. Egy nappal a vége előtt, még mindig Sziget.

© Stiller Ákos

A zárónap előtti utolsó estén már kissé fásult rutinnal kerülgették a Szigetlakók a sártócsákat és a helyenként már halmokban álló szemetet, s eddigre már mindenki megadással állta végig a sorokat, akár a vendéglátóipari egységek, akár a mobilvécék, akár a taxidrosztok előtt.

Sportfreunde Stiller.
Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
Ez utóbbi azonban csak a nap késői fázisában következett be, előtte még végig néztük az hétfő estére rendelt koncerteket. Közülök is elsőként a német indie-rock banda, a Sportfreunde Stiller után a sokak által várt amerikai formációt, a !!!-t (olvasd ChkChkChk). A Mick Jaggert idéző, kissé túlmozgásos énekes, s a színesbőrű énekesnő változatos produkciót mutattak be, amely hol a klubzene, hol a triphop irányába kanyarodott, a kétharmados közönség nagy örömére. Külön pozitívum volt, hogy relatíve sokszor szólaltak meg magyarul, többek között anyanyelvünkön szólították fel a hallgatóságot a táncolásra.

Az amerikaiak előadása után a Wan2 felé vettük az irányt, ahol az Erik Sumo Band kezdte meg performanszát. Őket már a VOLT fesztiválon is szerettük, alaposan átmozgatták a közönséget. Ez itt sem volt másként, azonban itt korábban kezdtek, mint Sopronban, s érezhető volt, hogy a Wan2 sátrat háromnegyedig megtöltő hallgatóság még erősen a bemelegítés fázisában van. Taps és fütty volt ugyan, de az összhang valahogy nem volt meg az együttes és a közönség között. Ennek ellenére elismerés illeti Tövisházi Ambrust, valamint a vokalista hölgyeket.

Utánuk az egyik legegzotikusabb formáció, az izlandi GusGus következett, akiknek triphopból, electróból és soulból álló repertoárját nehezünkre esett elképzelni, azonban a koncert kezdete után nem sokkal már világossá vált, hogy valójában lendületes klubzenét takar, néhol kissé sötétebb tónusokkal, illetve öt zseniális énekest. Három hölgy, akik a legszebb soul-hagyományokat követve alaposan kiengedik a hangjukat, illetve két úr, akik a Gibb-fivéreket és a Bee Gees-t csempészték bele a különös elegybe. Rövidesen színültig megtelt a sátor, s nem volt hiány lábdobogással fűszerezett vastapsból sem. A GusGus alighanem bekerült az idei sziget „Nagyszínpadra velük!” rovatába, remélhetőleg a közönség ovációja a szervezőkig is elhallatszik.

Tool. Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
Fél órával az izlandiak után a Tankcsapda hangproblémával záruló koncertjét követően kezdett a Tool, akik kemény, zúzós koncertet adtak, az odasereglett jelentős számú hallgatóság nagy örömére. Itt már nyoma sem volt a hanggal kapcsolatos fennakadásnak, tisztán és mélyen dübörögtek a basszusok, gerincvelőig hatoló élményt okozva a stílust kedvelő közönségnek.

Idő közben a Világzenei színpadon megkezdődött a Sziget-veterán Sergent Garcia fellépése, aki idén inkább a latinos ritmusokra helyezte a hangsúlyt, s előadása talán egy picivel kevésbé volt tempósabb a tőle megszokotthoz képest. Ez azonban nem szegte kedvét az odasereglett közönségnek, akik becsülettel végigbulizták a koncertet. Innen távozva többen a Party Aréna felé vették az irányt, ahol Hugh Hefner „udvari zenésze” a negyed évszázada a pályán lévő DJ Hell pörgette a partizókat a szapora basszusokkal. Itt voltunk szemtanúi egy földön heverő fél-eszméletlen szigetelőnek, aki komatózus állapota ellenére a földön fekve is ropta a klubzene-himnuszokra.

Vizespóló verseny. Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
Az urak számára külön fénypontját jelentette az estének az egyik csokoládégyár által támogatott vizespóló-verseny, amelynek szervezőjétől – az egyébként valószínűleg dobogós domborulatokkal megáldott hölgytől – megtudtuk, nagyon reméli, hogy elég jelentkező lesz, ellenkező esetben nekik kell majd kitölteni a hiányzó versenyzők helyét. Erre végül nem került sor, kellő mennyiségű vállalkozó hölgy akadt, akik nem szégyellték bájaikat az átázott felsőkön keresztül megmutatni a természetesen roppant lelkes közönségnek.

A Hyper koncertjéről végül a fránya logisztika miatt lemaradtunk, de sebaj, a mai napon számtalan lehetőség nyílik majd a pótlásra, például a Született gyilkosok főszereplőnőjének, Juliette Lewisnak köszönhetően, aki Juliette & The Licks nevű bandájával lép a Nagyszínpadra. De itt lesz a tavalyi felfedezett Leningrad is, akik a fesztivál egészét elnézve talán a leglazább arcok az egész Szigeten. Ma este zár az egy hetes rendezvény, így aki teheti, utoljára még bulizzon egy jót!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Született gyilkosnő a Sziget zárónapján - ajánló videókkal

A Soundgarden énekesének szólókoncertje sajnálatos módon elmarad, de hiányáért remélhetőleg kárpótolnak az olyan nevek, mint a Juliette & The Licks, napjaink egyik legnépszerűbb bandája, a The Killers vagy a szókimondó Leningrad. Sziget-ajánló idén utoljára.

hvg.hu Kult

Nagyszínpados Dévényi Tibi bácsi és özönvíz a Sziget harmadik napján

A délutáni-esti koncertek még rendben lezajlottak, azonban a késő éjjel bulizni vágyókat kíméletlenül elmosta a zuhogó eső. Előtte azonban láthattunk tomboló gypsy-folk-őrületet, magyar ragga-maffiát, tisztességben megöregedett ős-punkokat és egy játékmackót, amelyet valaki vécépapírnak használhatott.

hvg.hu Kult

Pop-house mise és Isten könnyei – hétvége a Szigeten

A szombati és vasárnapi napokon két, vagy három olyan fellépő is tiszteletét tette a fesztiválon, akiket több generáció is nagy izgalommal várt. Megkíséreltünk interjút készíteni a Faithless-szel, amelynek jó hangulatát még a szervezők majdnem totális inkompetenciája sem tudta elrontani. Végezetül pedig több olyan koncerthez is szerencsénk volt, amelyek spirituális élményt nyújtottak a közönségnek.

Shake

Képek a Sziget 5. napjáról

Még mindig tart a Sziget, ezúttal a vasárnapi események néhány pillanatát örökítette meg a hvg.hu fotósa.

hvg.hu Kult

A kopasz énekesnő és a fundamentalisták - Sziget-ajánló videókkal

A hét utolsó, a Sziget ötödik napján ismét visszatér a Faithless, emellett meghallgathatjuk reggae, illetve etno-elektró előadók vaskos politikai véleményét is. De lesz slágeres popzene és minőségi underground is. Figyelem, cikkünk utolsó oldalán bemutatjuk, hogyan lehet magyar táncot járni elektronikus ritmusokra.

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Hogyan kezelhetők a magánéleti krízisek a munkahelyen?

Hogyan kezelhetők a magánéleti krízisek a munkahelyen?

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva