szerző:
hvg.hu

Az utolsó napra többé-kevésbé felszáradt a hatalmas esőzések nyomán keletkező sártenger, illetve a tócsák nagy részét homokkal szórták fel, így a Nagyszínpad előtt ismét fullasztó porral lehetett találkozni. Az fesztivál vége már érezhető volt a levegőben, sok hátizsákossal lehetett találkozni, akik mind kifelé haladtak. Ennek ellenére még egyszer utoljára bulizhatott egy nagyot a közönség a 15. Sziget zárónapja. Volt szerencsénk találkozni Juliette Lewis-szal is, akinek megismerhettük szelídebb és vadabb arcát egyaránt.

HVG Fotóblog
Nézegessen további képeket a 2007-es Sziget Fesztiválról a HVG Fotóblogján!
Tovább>>
A Soundgarden és az Audioslave után szólófellépőként beígért Chris Cornell koncertje az énekes hangszálproblémái miatt maradt el, így az Eagles of Death Metal, illetve a Juliette & The Licks koncertjét picit hátrébb, a legtöbb utolsó napi szigetelő által leginkább várt The Killerst pedig valamivel előrébb hozták, hogy így hidalják át a Nagyszínpad programjában keletkező lyukat.

Juliette Lewis gyermekkori álma vált valóra a zenéléssel
© Mizik Marcell
Mielőtt azonban belemerülnénk az előző esti koncertek taglalásába, feltétlenül meg kell említenünk az Oscar-díjra jelölt színésznővel, Juliette Lewisszal való találkozásunkat, aki rockbandájának koncertje előtt egy rövid sajtótájékoztató erejéig leküzdötte jet-lagjét, s egy műanyagpohárnyi kávéval ült be a meglehetősen forró és levegőtlen helyszínre interjút adni a megjelent újságíróknak.

A 35 éves színészből lett énekesnő elárulta, a közeli jövőben nem tervez új filmet; idén például egyetlen alkotásban sem láthatja majd őt a moziba járó közönség. Nemrég fejezték be új albumukat, igaz, ez azzal járt, hogy az együttes – igaz harag nélkül – megvált Kemble Walters gitárostól.

„Őt jelenleg egy Emilio nevű srác helyettesíti, most november végéig vele turnézunk majd” – magyarázta Lewis. „Nagyon tehetséges, energikus zenész, s ha a végetért a turné-időszak, leülünk vele megbeszélni, hogy velünk marad-e a továbbiakban.”

A színésznő elmondta, inkább előadóművésznek tartja magát, mint színésznek, vagy énekesnek. „A 4 Non Blondes egykori énekesével, Linda Perryvel dolgoztam együtt négy évvel ezelőtt, ő segített megtalálni a hangomat” – mesélte a művésznő. „Azóta magam írom a dalaimat, illetve a zenekarral együtt kísérletezgetünk, ha valaki eljátszik egy jó riffet, abból kiindulva megpróbálunk valamit összerakni.”

„Régi álmom vált valóra, amikor megalapítottuk a Licks-t” – tette hozzá a Született gyilkosok főszereplőnője, akit a Rettegés foka című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelöltek, mindössze 18 évesen. „Ez az álom pedig akkor teljesedett be igazán, amikor a színpad szélén, a fellépésünkre várva a The Who koncertjét hallgathattam egyszer. Emlékszem, először édesapám autójában hallottam őket gyerekkoromban, és ez meghatározó élmény volt.”

A sajtótájékoztató végén Lewis kifejezte még abbéli reményét, hogy talán tud aludni egy kicsit az este hét órakor kezdődő koncert előtt, bár megjegyezte, hogy megtiszteltés számára, hogy egy olyan bandával játszhat egy színpadon, mint a Queens of the Stone Age frontemberének hobbizenekara, az Eagles of Death Metal, akik igazi „mocskos rock’n’ roll” zenével örvendeztették meg a kedd koraeste a Nagyszínpad előtt tomboló fesztiválozókat.

Nyoma sincs a fáradtságnak: Juliette Lewis akcióban
© Mizik Marcell
Utánuk következett a Juliette & The Licks, ahol azt tapasztaltuk, hogy a másfél órával korábban még kissé karikás szemű, a hosszú utazástól elgyötört művésznő döbbenetes átalakuláson ment keresztül. Nyoma sem volt a kávéért és ásványvízért esedező tekintetnek, helyette egy lesből támadó vadmacska energiájával vetette magát a színpadra, majd valamivel később a közönség közé is. A hangosítás sajnos idén sem bírt a banda zenéjével, a dobok és a mélyek elnyomtak szinte mindent. Ehelyt kell megjegyeznünk: Juliette Lewis sem az énekesnők gyöngye, aranytorkáról valószínűleg kevés legendát zengnek majd. De az éneklést illető hiányosságokért bőségesen kárpótolt a dinamikus és erős előadásmód, amely valóban inkább performanszra, mint rock-koncertre emlékeztetett. Ennek ellenére szeretnivaló, őszinte bulit csaptak a Licks-ék, akik az énekesnő elmondása szerint este a már említett Eagles of Death Metal tagjaival, illetve a sokak által várt Killers-zel múlatják majd az időt.

Előtte azonban még ez utóbbi amerikai együttesnek is jelenése volt, amelyet a Nagyszínpad előtt összegyűlt hatalmas tömeg is jelzett. Az ügyeletes sztárzenekar pedig megadta a népnek, amire vágyott: egy igazi fesztiálkoncertet, a nagy slágerekkel és a kevésbé ismert számokkal, tisztán és érthetően. Volt itt minden, ami egy záróbulihoz kell: vastaps, közönség-énekeltetés, ugrálás, sikítás. S bár stábunk tagjai nem kifejezett Killers-rajongók meg kellett, hogy állapítsuk, jó választás volt az idei év egyik legnépszerűbb bandáját utolsó fellépőnek berakni.

Igaz, ezalatt volt aki a Világzenei színpadnál tombolt a visszatérő Leningrad előadására. Akik szintén „hozták a kötelezőt”. Az életteli orosz bandát vezető kopasz úriember például két széket is összetört a koncert alatt, s hörgött, meg ordított, ahogy azt a rajongók elvárták tőle.

Ezzel méltón búcsúzhatott a 15. születésnapját ünneplő Sziget, amely bizonyára idén is számtalan látogatót „fertőzött” meg a visszatérés vágyával. A hvg.hu az alábbi videóösszeállítással tekint vissza fesztiválra, amelyről jövőre is beszámolunk majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Pop-house mise és Isten könnyei – hétvége a Szigeten

A szombati és vasárnapi napokon két, vagy három olyan fellépő is tiszteletét tette a fesztiválon, akiket több generáció is nagy izgalommal várt. Megkíséreltünk interjút készíteni a Faithless-szel, amelynek jó hangulatát még a szervezők majdnem totális inkompetenciája sem tudta elrontani. Végezetül pedig több olyan koncerthez is szerencsénk volt, amelyek spirituális élményt nyújtottak a közönségnek.

hvg.hu Kult

A kopasz énekesnő és a fundamentalisták - Sziget-ajánló videókkal

A hét utolsó, a Sziget ötödik napján ismét visszatér a Faithless, emellett meghallgathatjuk reggae, illetve etno-elektró előadók vaskos politikai véleményét is. De lesz slágeres popzene és minőségi underground is. Figyelem, cikkünk utolsó oldalán bemutatjuk, hogyan lehet magyar táncot járni elektronikus ritmusokra.

hvg.hu Kult

Született gyilkosnő a Sziget zárónapján - ajánló videókkal

A Soundgarden énekesének szólókoncertje sajnálatos módon elmarad, de hiányáért remélhetőleg kárpótolnak az olyan nevek, mint a Juliette & The Licks, napjaink egyik legnépszerűbb bandája, a The Killers vagy a szókimondó Leningrad. Sziget-ajánló idén utoljára.

MTI Itthon

Gerendai: idén nem lesz nyereséges a fesztivál

A Sziget fesztivál első hat napján összesen 321 ezren látogattak ki az Óbudai-szigetre, így kedden 64 ezer embernek kellene itt buliznia ahhoz, hogy elérjék a tavalyi 385 ezres látogatói csúcsot.

MTI Plázs

Szűrik a cukorbetegséget a Szigeten

Rövid távon elkerülhetetlen, hogy szinte járványszerűen terjedjen a cukorbetegség Magyarországon, az emberek életmódjának megváltoztatására ugyanis csak hosszú távon van esély - mondta Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetője. A diabétesz-szervezet idén is ingyenes vércukormérést végez a Szigeten.

Botka László nyert Szegeden

Botka László nyert Szegeden

Nem csak Magyaroszágon tartanak fontos választást

Nem csak Magyaroszágon tartanak fontos választást

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Tudományos szenzáció: plioszaurusz fogát találtak a szomszédban

Tudományos szenzáció: plioszaurusz fogát találtak a szomszédban

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"