szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Részben kudarcként, részben sikerként értékeli Németh Ilona képzőművész az egy napot sem megért köztéri művészeti projektjét a budapesti VI. és VII. kerületben.

© Stiller Ákos
Mint ismeretes, a különböző etnikumok együttélését firtató, különböző nyelveken megfogalmazott kérdéseket megjelenítő sárga utcai táblákat – azaz a Szlovákiában élő Németh Ilona képzőművész és Németh Szilvia szociológus művét –   eltávolíttatta a két érintett kerület a Király utcából. Még mielőtt formálisan is megnyílt volna az utcai kiállítás.

Elfogadna-e családtagnak/szomszédnak egy romát/zsidót/kínait/határontúli magyart?”. A többnyelvű táblák a Külhoni Magyarok Művészeti Fesztiváljának keretében, a Műcsarnok-Ernst Múzeum szervezésében került az utcai  kandeláberekre – amelyek amúgy nem a kerület tulajdonai.

Az esemény, amelynek része volt ez a projekt is, a GPS - Ismeretlen szcéna című kiállítás, amely határon túli magyar művészeket vonultat fel. Nos, úgy tűnik, külföldről az ottani magyar művészek olykor pontosabban tapintanak rá az itteni problémákra, mint olykor a hazaiak.

"Részben kudarc" – kezdi Németh Ilona a hvg.hu kérdésére, hogy miként értékeli a történteket. "Jobb lett volna, ha a táblák kint maradnak és valamilyen párbeszéd, diskurzus kezdődik róluk."

Mint mondja, Dunaszerdahelyről, ahol már megvalósult ez a projekt, eltérő tapasztalataik voltak. Ott kint maradtak a táblák, sőt, lakossági fórumokon meg is beszélték őket az emberek.

"De ha ott fel mertük tenni a szlovák-magyar együttélést firtató kérdéseket, akkor Budapesten miért ne tettük volna fel az itt érvényes kérdéseket? " – mondja a művész, aki azért nem kis részben sikerként értékeli a projektet.

"Többször elsétáltam a Király utcában a táblák mellett, és figyeltem a reakciókat. Kialakultak párbeszédek, mindenki találgatta, mit akarhatnak a táblák. Egymás mellett állt egy helyi magyar lakos, egy angol turista és csatlakozott hozzájuk egy roma muzsikus; hárman próbálták megfejteni, mi is ez. Végül a turista magyarázta meg: ez semmi egyébről nem szól, mint a toleranciáról."

Németh Ilona – akit a kortárs művészeti színtéren az egyik legfontosabb közép-európai művészként tartanak számon, s hazáját, Szlovákiát az 1999-es Velencei Biennalén is képviselte – így foglalta össze köztéri műve lényegét:

"Szlovákiában azt figyeltem meg, hogy a különböző kultúrák párhuzamosan élnek együtt, s alig van köztük interakció. Ha együttműködés kezd kialakulni, azt sokan úgy élik meg, mintha  fel kellene adniuk magukból valamit. Én arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy ez nem önfeladás; az együttműködés  inkább erősíti a két felet."

"Nem azt kérdeztük, hogy elfogadna-e szomszédnak egy fideszest..." – reagál a művész arra a felvetésünkre, hogy ma Magyarországon szinte minden üzenet politikai olvasata kerül előtérbe a konkrét jelentés helyett.

"Ennél sokkal alapvetőbb kérdésekről van szó. A táblákon több nyelven szerepelnek a feliratok. Meg akartuk mutatni, hogy a kultúrák olykor vizuálisan is alapvetően különböznek: a roma abc-ben latin betűk vannak, de a zsidó szövegek nem így íródnak. S hogy a látható különbség ellenére  mégis lehetséges a tartalmi párbeszéd" - foglalja össze Németh Ilona.

Azt szomorúnak tartja, hogy az érintett önkormányzatok inkább kihátráltak a projekt mögül, semmint hogy a viták ellenére kiálltak volna mellette.

Ez annál is inkább különös – tesszük hozzá mi –, mivel a VI. kerületi önkormányzat értette és támogatta is a public art művet, s nem feküdt keresztbe a VII. kerület sem, noha kissé húzta az időt az engedélyezéssel. Végül aztán mindkét önkormányzat jobbnak látta, ha a táblák lekerülnek a helyükről. Egy napot sem ért meg ez a mű Budapesten. A művész-szociológus páros azonban valószínűleg mégis célba talált a kérdésekkel; azóta folyamatosan hívják őket a rádiók és televíziók. A valódi fogadtatás tehát a következő napok kérdése lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

„Elfogadna-e családtagnak egy zsidót?”

A Király utcán sétálók még néhány napig több nyelven is találkozhatnak a címben megfogalmazott kérdéssel. A szélsőjobb már rátalált a köztéri táblákra, és provokációt emleget. Köztér és alkotó.

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész