szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Képtárban látható csütörtöktől Nemes Csaba animációs filmje, a Remake tízrészes, teljes verziója, amely a múlt őszi, fővárosi zavargásokat idézi fel.

© AP
A festő, képzőművész munkája, amely eredetileg az idei Velencei Képzőművészeti Biennálé Magyar Pavilonjába készült, animációs filmetűdök formájában dolgozza fel a 2006-os őszi, budapesti zavargások eseményeit.

A Remake (Újrafeldolgozás) című film három epizódját Nemes Csaba az idén tavasszal mutatta be a budapesti Knoll Galériában. A Fővárosi Képtárban látható, újabb hét „fejezettel” bővülő munka rövid, klipszerű jelenetei nem csupán az elmúlt év őszének emblematikus pillanatait, így az Magyar Televízió székházának ostromát és a tank elindítását elevenítik fel, hanem arra is rávilágítanak, hogy a szokatlan impulzusokat ki milyen nézőpontból élte meg.

Nemes Csaba az egyes jelenetek kiindulópontjaként a média által közvetített mozgóképeket, privát videókat, vagy a saját élményei alapján rekonstruált jeleneteket használta fel. A rövid, körülbelül egy perc hosszúságú eseményrészletek megjelenítéséhez különböző animációs technikákat alkalmazott.

A képzőművész munkája az idei Velencei Képzőművészeti Biennálé kurátori pályázatán szerepelt. Bár a szakmai zsűri a 12 pályázó alkotásai közül Nemes Csaba projektjét ítélte a legjobbnak, formai hiba miatt elutasította. Az animációs film január 13-ig tekinthető meg a Fővárosi Képtárban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Animációs sorozatot készít az Oscarra jelölt M. Tóth Géza

Várhatóan az év végén tűzi műsorra a Magyar Televízió (MTV) a Modern képmesék című, M. Tóth Géza rendező irányításával készülő animációs filmsorozatot - tájékoztatta a közszolgálati csatorna sajtóosztálya szerdán az MTI-t.

MTI Kult

Animációs napok a Macskafogó alkotójával

Az animációs világnaphoz kapcsolódva immár harmadik alkalommal rendeznek animációs napokat péntektől a szegedi Grand Caféban, a mozi vendégei a program során ritkán vagy alig látható nemzetközi és magyar animációs filmeket láthatnak.

MTI Kult

Magyar animációs filmek európai versenyben

Az animációs filmek június 6. és 11. között Annecy-ban zajló legjelentősebb európai fesztiváljára négy magyar filmet válogattak be a szervezők, köztük Gauder Áron Nyócker című egészestés filmjét, amelyet hétfőn este láthatott először a fesztivál közönsége.

MTI/hvg.hu Kult

Fiatal, hazai animációs nyerte a kecskeméti fesztivált

A 8. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF) nagydíját Ducki Tomek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2006-ban végzett művésze kapta Életvonal című számítógépes animációjáért, amely az első filmje. A fiatal alkotót máris az újjászülető hazai animáció nagy reménységének, s akár a diák-Oscarra is esélyesnek tartják.

hvg.hu Tech

Az öt legjobb animációs klip 2006-ban

A techeblog szerkesztői csokorba szedték az öt legjobb számítógépen készült animációs klippet, melyet lelkes amatőrök készítettek. Ha szerinted kimaradt valami, amit mindenkinek látnia kell, írd meg nekünk!

Kult

Filmszakadás, avagy animáció és szoció

A Velencei Biennále képzőművészeti pályázatainak kapcsán sokan hallottak januárban Nemes Csaba sorozatának tervéről, amely a tavaly októberi budapesti zavargásokat dolgozza fel animációs filmetűdökben. A pályázat nem nyert ugyan, de sok kérdést elindított a magyar képzőművészeti életben.

hvg.hu Kult

Mire jó az animáció a mind prűdebb világban?

Magyarországon mintha új lendületet kapott volna az animációs film; akár a közönségfilmekre, akár a művészi igénnyel létrejövő alkotásokra tekintünk. M Tóth Évát a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál (KAFF) után kérdeztük friss tapasztalatairól, a felívelés okairól, s készülőben lévő hosszabb lélegzetű munkájáról. Az animációs művész Karinthy Frigyes igen pikáns Gulliver-átiratát, a Capilláriát rajzfilmesíti.

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert