szerző:
Hárs Géza
Tetszett a cikk?

Október 22-én a Szabadság téren a majdnem legszélső szélsőjobb hívei a Romantikus Erőszak (RE) zenéjére gyűjtöttek erőt az esti balhéhoz. A balhé soundtrackje minálunk az úgynevezett nemzeti rock; az RE, az Ismerős Arcok, a Kárpátia, az Egészséges Fejbőr.

© verzio.ceu.hu

Az Ismerős Arcok és a Kárpátia hard rock klisékben utaznak, de ezt leszámítva a nemzeti rock nagyjából a legegyszerűbb C-F-G-s skinhead rockzene (Skrewdriver tribute) historikus mázban ázó szövegekkel, itt-ott ráaggatott duda- és hegedűszóval, villanygitáron eljátszott népies műdalokkal, gyújtó hangú harci melódiákkal és némi - egyes bandáknál finomabb, másoknál alig burkolt - uszítással. Fehér szupremácia, mindentvissza, xenofóbia, magyar kultúrfölény és a kötelező antiszemitizmus, amelynek vádja előtt szintén kötelező módon értetlenül állnak a tagok és hívek.

Fölösleges volna „veszélyes jelenségnek” tekinteni a nemzeti rockot - noha nem szívesen volnék annak a nemzetnek a tagja, amely ezzel a rockzenével próbálná megfogalmazni identitásomat - egész addig, amíg nem emelődik be a hivatalos reprezentációba, nem kap politikai támogatást, amint ez például a Kárpátiával történik. Csak zárójelben: Járai Zsigmond volt jegybank-elnök például a Kossuth Rádióban csinált propagandát ennek a nagy formátumú együttesnek. Szubkultúra, és az is marad; mindenki azt zenél, amit akar, és arra mulat, amire tetszik. Bár nem árt emlékezetünkbe idéznünk: Horvátországban és Szerbiában olykor efféle rockra meneteltek harcba a másik népet irtani.

A Kriza Bori rendezte Dübörög a nemzeti rock című dokumentumfilm a Romantikus Erőszak zenekart követi néhány hónapon át - klubkoncertektől az erdélyi turnéig. Énekesüket, szerzőjüket, Sziva Balázst szólaltatja meg, nem tesz egyebet, csak mikrofont és kamerát tart elé. Ő pedig kimérten és kerek mondatokban beszél az ideológiájukról, arról, hogy mit miért tesznek. Minden olyan, mint egy rockbanda körül szokásos: vannak elszánt rajongók, lányok, akik ott lógnak velük folyton, van egy rádiós szerkesztő, aki tolja a műfajt, egy klubtulajdonos, aki megcsinálja körülöttük az otthonos fellépőhelyet, szimpatizánsból vokalistává avanzsált énekesnő. Itt azért akad egy ideológus is a közönség soraiból, aki már hagymázas fajelméleti fejtegetéseket is rak az egész köré ("a világot a pénz irányítja, a pénz pedig egyetlen faj kezében van, és minden úgy történik, ahogy ez a faj akarja").

Érző szív dobog azonban a Nagy-Magyarországos pólók alatt, és ezt komolyan gondolom, olybá tűnik, ezek a fiúk és lányok legalább olyan könnyen kimozdíthatók volnának megrögzött félreértéseikből, mint amilyen elszántan képesek hinni olyan életveszélyes dajkamesékben, mint hogy a zsidóság ősbűne a keresztrefeszítés, meg hogy a mai napig kommunisták irányítják az országot, s ha leverjük a szovjet emlékműről a sarlókalapácsot, azzal helyreáll az igazság.

Hát, így. A precízen és bármiféle véleményezés nélkül végigfutó dokumentumfilm befejezéseként elérkezünk a tavaly szeptemberi tévéostromhoz. Amit a zenekar dalaiban hiányolt, a nagy megmozdulás, a harc, az összecsapás egyszer csak megtörtént. A RE tagjai a csata után a helyszínen állnak, megrendülten. Mint mondják, megvalósult végre valami, elindult a folyamat, amit régóta akartak. És tényleg. Forradalmuk győzött, lett ingyen Túró Rudi egyetlen éjszakára.

Ugorjunk az elejére: Sziva Balázs kedvenc lemezét tartja kezében. Muzsikás: Ősz az idő (1989). Talán egyszer hajlandó lesz meghallgatni a Szól a kakas már címűt is. Talán megértené azt is, mennyire nem arról szól ez a zene, mint ahogy most gondolja.

A film a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Raktárkoncert lett a garázskoncertből, van már néhány név is, akit a kormány támogat

Raktárkoncert lett a garázskoncertből, van már néhány név is, akit a kormány támogat

Erste-vezér: "Kaptunk egy gólt, de meg fogjuk nyerni a meccset"

Erste-vezér: "Kaptunk egy gólt, de meg fogjuk nyerni a meccset"