szerző:
hvg.hu

Három év alatt bárkiből karizmatikus politikust faragok – állítja Piotr Tymochowicz politikai tanácsadó. Az, hogy hogyan formálódik a populista, kiderül Marcel Lozinski filmjéből a ma induló negyedik Verzió filmfesztiválon.

© www.verzio.ceu.hu
Bárkiből lehet vezérürü, azazhogy karizmatikus politikus, mondja egy lengyel „médiaguru”, „politikai tanácsadó”, jelentsenek bármit is ezek a szavak. Persze az is elképzelhető, hogy Piotr Tymochowicz (a továbbiakban: „guru”) valóban vezető lengyel politikusoknak ad médiatanácsokat, ahogyan állítja. Csak nézzük azért meg, milyenek ezek a politikusok.

A „guru” pár éve azt vette a fejébe, hogy találomra bármely jelentkezőből karizmatikus politikust állít elő: ezt a folyamatot kíséri figyelemmel Marcel Lozinski rendező a kamerájával, meg a demokráciáért aggódó, okoskodó riporterével. A jelentkezés előre meghirdetett napján sorban érkeznek az érdeklődő politikusjelöltek. Rövid bemutatkozásuk alatt kiderül, hogy a „guru” egyáltalán nem tud akárkiből politikust faragni, a jelentkezők bénábbik részét ugyanis lazán hazaküldi. Tucatnyi emberrel kezdődik meg a „képzés”, aztán a végén egy marad. Közben három év telik el, s a jelölt(ek) megtanulnak demagóg módon ordítozva semmit sem mondani.

Gátlástalan demagógia ez, veszélyben a demokrácia – halljuk erre az egyik oldalról, de igazából nem tudunk megijedni. Vicces, hogy média- és képernyőképességet tanít egy olyan fószer, akihez hasonlóan slampos palik csak Pesten bukkannak fel, máshol nem.

A médiaképesség alapeseteit persze egyáltalán nem ördöngösség megtanulni, ezeket jóformán minden politikai iskolában oktatják. Szó sincs arról, hogy politikusokat képezne a „guru”. Beszélni és szerepelni tanít meg olyan elképzelés és életcél nélküli fiatalokat, akik egyébként egy gyorsétterem pultjánál találnának csak munkát. (Ez néha az itthon őshonos kocsmáros-polgármesterekre is ráférne, szó, mi szó.)

A dolog első blikkre olyasféle médiahekknek tűnik, mint amilyenekkel Dezső András kollégánk szokott szabadidejében szórakozni (lásd lakodalmas dalszövegíró tanfolyam, gyógyító webgömb, kongói magyar törzs). Talán a Fókuszba beférne egy riport erejéig a falusi királycsináló, mint a médiatanácsadók Gyurcsok Józsefje. Ez a műsor sem jött volna létre, ha nincs ott a kamera.

A „guru” kifejezetten komikusan fest a kamera előtt, gesztusaiban annyi a határozottság, mint az első szabad magyar parlamenterek közül boldogult Csengey Dénes félszeg mozdulataiban volt. Populista városjárást rendez aztán diákjainak megafonnal. Közben a fiatalok észreveszik, hogy bármit kiabálnak, a tömeg skandálja velük együtt. „Induljunk!”, adják ki a jelszót, s a tömeg magától indul. (Toroczkai László vajon szintén a „gurunál” leste el a szakma fortélyait?)

Közben záporoznak a cinikus mondatok (legyél jóban a legrosszabb bulvárújságíróval; gyárts mítoszt magadról; szervezz mozgalmat, s állj az élére; és így tovább), s szállingóznak haza a jelöltek. Futóbolondként, vásári kikiáltóként mégsem lehet komolyan politizálni. Félelmet nem keltenek, bakikészségük megejtő. Egy legény marad csak, nem áruljuk el, mi lesz vele, a kedves olvasó nézze meg a filmet.

Persze, hogy a lengyelek viccet csinálnak a demokráciából, de ennek nálunk is felettébb nagy hagyománya van. Mégiscsak közelről láttunk két ciklusnyi kisgazda minisztert, hát miről beszélünk? Éppen annyira nem politikusok ők, mint a pincérek, akik nem tudnak felszolgálni, a rendőrök, akik nem tartanak rendet, meg a tanárok, s zsurnaliszták, akik oktatni, meg írni nem tudnak.

A főszereplő fiatalember legelső bemutatkozásakor a politikához a pénzt, a hatalmat és a népszerűséget kapcsolta. Egyedül ő maradt talpon. És a mai magyar politikusifjúságot vajon nem ugyanez motiválja?

Schmidt Ferenc

Marcel Lozinski Hogyan készül? című dokumentumfilmjét 2007. november 7-én szerdán 16 óra 15 perckor vetítik a Toldi mozi Kistermében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

"Még szerencse, hogy érintetlen maradt"

Garantálom, hogy nem verjük meg többet – mondja egy iráni apa, aki egy, az otthonukból elmenekült lányok és asszonyok számára létrehozott központból készül hazavinni gyermekét. A Verzió fesztiválon látható Szökésben (Runaway) című dokumentumfilmet egy teheráni nőket segítő intézmény falain belül forgatták.

hvg.hu Kult

Egy nadrágból egy szoknya: Kicsoda De Leo N?

Mindenkinek van egy álma, a délolasz születésű transzvesztitának, Nicola De Leónak negyven fölött az, hogy végérvényesen nővé váljon. Alberto Vendemmiati lassú és szomorú moziját a Verzió filmfesztiválon vetítik.

Hárs Géza Kult

Dübörög a nemzeti rock

Október 22-én a Szabadság téren a majdnem legszélső szélsőjobb hívei a Romantikus Erőszak (RE) zenéjére gyűjtöttek erőt az esti balhéhoz. A balhé soundtrackje minálunk az úgynevezett nemzeti rock; az RE, az Ismerős Arcok, a Kárpátia, az Egészséges Fejbőr.

hvg.hu Kult

A bajnok cigányok lettek a bajnokok

Véget ért a harmadik Verzió Emberi Jogi Dokumentum Fesztivál. Idén elsőzör díjakat is osztottak. A közönségdíjat Alkeszandar Manics filmje, a Sutkai bajnokok nyerte.

hvg.hu Világ

Mindennapi mészárolt eledelünk - videoelőzetessel

Láttak már falusi disznótort vagy tyúkot tojni? Szarvasmarhákat utódnemzés közben? Szedtek már paradicsomot vagy paprikát? Esetleg fejtek már tehenet? Mindent el lehet felejteni: a boltokban található élelmiszerek többnyire nem a hagyományos úton kerülnek az asztalunkra – mutat rá Nikolaus Geyrhalter filmje, a Mindennapi kenyerünk (Unser täglich Brot). Az alkotás látható lesz a szerdán kezdődő Verzió fesztiválon is.