szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Salman Rushdie életmű-sorozatának első öt darabja a napokban került a könyvesboltokba, ebből az alkalomból az indiai születésű, világhírű brit író szerdán Budapestre érkezik.


Ezt az életmű-sorozatot megjelentető Ulpius-ház Kiadó közölte hétfőn. Salman Rushdie budapesti programja során a sajtó képviselői mellett a nagyközönséggel is találkozik: csütörtökön 16 órakor a Mammut Libri könyvesboltban dedikálja könyveit.
 
A hazai közönség most először olvashatja magyarul a szerző legjobbnak tartott művét, a Sálímár bohóc című regényt is.a történet középpontjában a terrorizmusellenes harc amerikai vezetőjének kasmíri sofőrje áll, aki Sálímár bohócnak nevezi magát. Váratlanul, fényes  nappal, India nevű lánya házának küszöbén meggyilkolja főnökét. Noha mindenki politikai gyilkosságra gyanakszik, Sálímárt a bosszú vezérli. Hármuk életét ugyanis egy végzetes szerelem története kapcsolja össze, ami az indiai-pakisztáni viszály nyomán szinte örökre elveszettnek tűnő Kasmírba nyúlik vissza.

A Bombayben született brit író, aki idén ünnepelte 60. születésnapját, az 1970-es évek elején kezdett el írni, első regénye, a Grímusz 1975-ben látott napvilágot. A nagy áttörést az 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei című regénye hozta meg számára, amellyel elnyerte az angol nyelvű irodalom legrangosabb elismerését, a Booker-díjat.
 
Salman Rushdie nevét 1989-ben ismerte meg a szélesebb világ, miután Sátáni versek című, vallásgyalázónak ítélt művéért az iráni iszlám állam akkori első számú vezetője, a néhai Khomeini ajatollah vallási halálos ítéletet (fatva) mondott ki rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Teherán toporzékol Rushdie lovagi címe miatt

Irán elítélte az angol királynő azon döntését, hogy lovaggá üti Salman Rushdie írót, aki egy évtizedig rejtőzködni kényszerült hazájában, Nagy-Britanniában, mert Khomeini ajatolláh, Irán akkori legfőbb vallási és politikai vezetője 1989-ben elrendelte megölését.

MTI Világ

Lovaggá ütik Rushdie-t, Giggs-et, Joe Cockert, s egy ex-KGB-st

Salman Rushdie író, Christiane Amanpour CNN-tudósító, Joe Cocker rockénekes, Ryan Giggs focista és egy volt KGB-ügynök részesül csaknem ezer egyéb közéleti személyiséggel együtt a legmagasabb idei királynői kitüntetésekben, amelyek listáját hagyományosan a brit uralkodó júniusban esedékes hivatalos születésnapjának előestéjén teszik közzé.

hvg.hu Kult

Rushdie Magyarországra látogat

November 28-án két napra Magyarországra érkezik az indiai születésű brit író, Ahmed Salman Rushdie, - közölte a szerző magyarországi kiadója.

MTI Világ

Rushdie: félnek a nőktől, hát robbantanak

A muzulmánok nőktől való szexuális félelme lehet a terrorizmus egyik oka – ennek a nézetnek adott hangot Salman Rushdie Nagy-Britanniában élő író a Stern című német magazinban megjelent interjújában.

MTI Világ

Al-Kaida-fenyegetés Londonnak Rushdie ürügyén

Megtorlással fenyegette meg Nagy-Britanniát az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat 2. számú vezetője ma közzétett új hangfelvételén Salman Rushdie-nak, a Sátáni versek indiai származású brit írójának lovaggá ütése miatt.

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i